Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Opatření proti spamu se blíží. Chce zrušit dvě licence digitálního vysílání

Premiér Petr Fiala (ODS) poskytl rozhovor redaktorům České tiskové kanceláře (ČTK),10. ledna 2023, Praha.
ČTK
 ČTK

Novela zákona o elektronických komunikacích, která upravuje nárok na levnější volání pro sociálně slabé občany, by mohla proti původní podobě nově zpřesnit některé povinnosti operátorů týkající se bezpečnosti. Mohla by také zpřísnit zákaz rozesílání nevyžádané elektronické pošty, takzvaného spamu. Novelu by měla Sněmovna v příštím týdnu projednávat ve druhém čtení, kdy poslanci mají šanci předkládat své pozměňovací návrhy.

Reklama

Pacher navrhuje zvýhodnění daně

Vládní novela přichází s tím, že nárok na slevu z tarifu telekomunikačních operátorů pro lidi s nízkými příjmy by se mohl nově odvíjet od toho, zda žadatel o tuto slevu pobírá příspěvek na živobytí. Už by nemělo být možné prokazovat nízké příjmy čestným prohlášením. Týká se to takzvaného institutu zvláštních cen v rámci univerzální služby, tedy slevy z tarifu pro sociálně znevýhodněné osoby. Současné vládní nařízení stanoví, že maximální ztráta operátora na jednu osobu činila nejvýš 200 korun včetně daně z přidané hodnoty.

Poslanec Patrik Nacher (ANO) navrhuje přímo v zákoně zakotvit, že zvýhodnění včetně daně z přidané hodnoty nesmí být nižší než 300 korun. Argumentuje přitom inflací i tím, že se příspěvek za dobu svojí existence nezměnil. Pokud by měl klient nižší tarif, bylo by i zvýhodnění nižší. Nacher také navrhuje zpřísnit opatření proti takzvanému zlomyslnému volání v rámci tísňové komunikace. Nově by mobilní operátor mohl zablokovat samotnou SIM kartu.

Nacherův stranický kolega Marek Novák také navrhuje zakotvit přímo v zákoně, že doplatek na příspěvek sociálně znevýhodněným osobám činí 200 korun. Ve svém pozměňovacím návrhu však navrhuje přesunout problematiku institutu zvláštních cen z Českého telekomunikačního úřadu na ministerstvo práce. Ministerstvo a úřady práce podle něj dokážou pomoc zacílit lépe. Změnu navrhuje k 1. lednu 2025.

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Kdo prodal firmu loni, dostal nejlepší cenu. Příležitostí ubývá, tvrdí Mesenský z KPMG

Na trhu fúzí a akvizic bude opět rušno. Prodávající kvůli očekávané recesi nejspíš ale dostanou horší cenu. Na trh pak přijdou ve velkém také noví hráči, zejména family offices a private equity fondy, uvedl poradce M&A a partner KPMG Igor Mesenský na konferenci Investiční výhledy, kterou pořádala EMUN Investiční společnost.

Přečíst článek

Chce zrušit vlastnění jedné licence

Novák současně předložil k novele další pozměňovací návrh, který se týká zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. V něm chce zrušit některá omezení ohledně rozhlasových licencí, což má podle něj podpořit digitalizaci rozhlasového vysílání v režimu DAB+.

Chce zrušit například omezení, které zakazuje jedné osobě vlastnit víc než dvě licence na digitální celoplošné rozhlasové vysílání. Jím navrhované změny mají podle něj umožnit Českému telekomunikačnímu úřadu vyhlásit výběrová řízení na příděly rádiových kmitočtů na provozování vysílacích sítí rozhlasového vysílání DAB+. To má umožnit soukromým provozovatelům, aby se účinně zapojili do digitalizace rozhlasového vysílání v DAB+, uvedl.

Sněmovní hospodářský výbor doporučil rozšířit některé již existující povinnosti operátorů. Bezpečnost a celistvost své komunikační sítě budou muset zabezpečovat nejen za krizového stavu, jak stanoví již nyní platný zákon, ale nově také již při nebezpečí vzniku krizové situace. Výbor doporučil také upravit zákaz spamu. Zobecňuje se zákaz použít adresu elektronické pošty pro odeslání nevyžádané zprávy bez souhlasu držitele této adresy. Změna reaguje na to, že v některých případech spamové pošty se adresa odesílatele a příjemce shoduje.

Skupina ČEZ letos státu odvede přes 100 miliard korun.

Štědrý ČEZ. Letos státu odvede na daních přes 100 miliard

Polostátní energetická skupina ČEZ odvede letos státu více než 100 miliard korun. Půjde o kombinaci odvodů z běžných a mimořádných daní či odvodů a výplaty dividendy z loňského zisku. V této souvislosti ČEZ očekává za letošní rok čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 30 až 40 miliard korun. Konečná částka se bude odvíjet především od tržních cen elektřiny. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

Přečíst článek

Rekonstrukce fary ve Vratislavicích

Stane se z Liberce meka skvělé architektury? Rekonstrukce fary tomu napovídá

Nevyužívaný dům zachránili a přistavili k němu další, který zabalili do plechu. Projekt architektů ze studia atakarchitekti zaujal v prestižní architektonické soutěži a libereckou čtvrť posunul zas o kousek dál.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme