Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Omezení pro Čínu. Spojené státy jí chtějí omezit přístup ke svým cloudovým službám

Prezident Spojených států Joe Biden
Profimedia
 ČTK

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se chystá omezit přístup čínských společností k americkým cloudovým službám. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informoval americký deník The Wall Street Journal. Bude-li opatření přijato, firmy jako Amazon či Microsoft budou patrně nuceny žádat vládu o povolení poskytovat čínským zákazníkům cloudové služby využívající pokročilé čipy pro umělou inteligenci, napsal deník.

Reklama

Očekává se, že americké ministerstvo obchodu zavede toto omezení v nadcházejících týdnech. Spojené státy by tak rozšířily svou politiku kontroly vývozu polovodičů, kterou představily v říjnu. Ministerstvo obchodu, Microsoft a Amazon na žádost o komentář zatím nereagovaly.

Čína v pondělí uvedla, že bude kontrolovat vývoz některých kovů široce používaných v polovodičovém průmyslu. Je to zatím poslední reakce Pekingu v eskalujícím sporu s USA o přístup k nejpokročilejším mikročipům.

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

Jiří Hynek: Demokracie musí válčit chytře. K tomu směřují také inovace českých firem

České firmy by se mohly významně podílet na poválečné obnově Ukrajiny a budování tamního obranného průmyslu. „Také tady můžeme školit odborníky, kteří by se pak na Ukrajinu vraceli,“ řekl v rozhovoru pro Export.cz prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. Souvisí to podle něj i s problematikou migrace. Je mnohem lepší poskytnout zemím jako Ukrajina pracovní příležitosti na jejich území, než je personálně vysávat.

Přečíst článek

Peking toto poslední opatření odůvodňuje národní bezpečností. Vývozci budou muset napříště požádat o povolení k exportu některých výrobků z gallia a germania. Čína podle průmyslové organizace Critical Raw Materials Alliance zastupuje ve světové produkci germania 60 procent a v případě gallia 80 procent.

Germanium má několik použití, například ve fotovoltaice a v optických vláknech. Solární panely obsahující germanium mají využití ve vesmíru. Gallium se používá k produkci arsenidu gallitého, který slouží při výrobě radiofrekvenčních čipů pro mobilní telefony a satelitní komunikaci. Tato sloučenina je také klíčovým materiálem v polovodičích.

Dopad omezení bude podle některých analytiků omezený, protože existují jiné zdroje těchto kovů a lze použít náhradní materiály. "Je to spíše varovná než smrtelná rána," uvedla analytická společnost Eurasia Group. Svaz německého průmyslu (BDI) konstatoval, že čínská omezení posilují argument pro větší surovinovou nezávislost.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme