Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardový deal na konci roku. Komárek prodal datacentrum i cloudovou společnost

Miliardový deal na konci roku. Komárek prodal datacentrum i cloudovou společnost
Profimedia
Věra Tůmová
tmv

Dceřiná společnost KKCG Aricoma Group prodává společnost Cloud4com (C4C) a datové centrum Lužice. Chce se dále zaměřovat na poradenství a zavádění cloudových prostředí třetích stran a proto hledala kupce na prodej svého cloudového byznysu, řekl novinářům investiční ředitel KKCG Michal Tománek. Kupcem je firma Cordiant Digital Infrastructure, která miliardový deal realizuje prostřednictvím své dceřiné společnosti České Radiokomunikace (ČRa).

Reklama

Cena poslední obchodní transakce mezi firmou Aricoma Group ze skupiny KKCG a Českými Radiokomunikacemi nejspíš přesáhne sumu ve výši jedné miliardy korun. Výsledná suma bude nicméně záviset na výsledcích příštího roku. Aricoma Group se s Českými Radiokomunikacemi současně dohodla i na další strategické spolupráci, jak uvedl pro novináře generální ředitel společnosti České Radiokomunikace Miloš Mastník.

České Radiokomunikace se stávají jedničkou oboru

Předmětem významné české IT transakce je společnost C4C, která patří mezi největší české specialisty na cloud computing. Díky tomu se převzetím C4C České Radiokomunikace stanou také největším poskytovatelem cloudových služeb v České republice. C4C prodává společnost Aricoma za 870 milionů korun s tím, že další splátka bude závislá na výsledku firmy v příštím roce, její maximální výše bude 485 milionů korun. Datové centrum Lužice se prodává za 130 milionů korun. Celá transakce je podle Mastníka financována z vlastních prostředků Českých Radiokomunikací.

Nejnovější transakce firmy miliardáře Karla Komárka přímo navazuje na nedávnou, kdy investiční skupina KKCG za vyšší jednotky miliard korun koupila německou vývojářskou firmu Avenga od fondů spravovaných společnostmi Oaktree a Cornerstone. Společnost Avenga přitom tvoří právě společnosti Aricoma a Quinshift.

Hlavní obchodní činností C4C je poskytování infrastruktury pro provoz aplikací a ukládání dat. Službu nabízí prostřednictvím vlastní automatizované cloudové platformy Virtix, na kterou byla postupně přesunuta většina cloudových zákazníků Aricomy. V srpnu 2023 měla C4C přibližně tři desítky zaměstnanců, zejména infrastrukturní a síťové architekty a specialisty, obchodníky a vývojáře. Firma má sídlo v Praze a pobočku v Ostravě. Nejméně další fiskální rok zůstane C4C podle generálního ředitele ČRa Miloše Mastníka jako samostatná entita v současné podobě. 

"Tyto transakce jsou pro České Radiokomunikace důležitým milníkem, protože pokračujeme v diverzifikaci našich aktivit do vysoce růstových oblastí, jako jsou datová centra a cloudové služby," uvedl Mastník. Společnost C4C podle něj dosáhla vedoucího postavení na českém trhu a v jejím připojení k Českým Radiokomunikacím vidí jasnou strategickou a synergickou hodnotu. "Očekáváme, že tato aktiva budou v budoucnu přispívat k silnému růstu tržeb, a předpokládáme, že díky větší provozní síle dosáhneme i vyšších marží," dodal Mastník.

Deal vychází z dlouhodobé strategie 

Prodej firmy C4C zapadá podle generálního ředitele Aricomy Milana Sameše do dlouhodobé strategie společnosti, kterou je posilování pozice v poradenství a zavádění cloudových prostředí třetích stran. "Samotné poskytování cloudu coby investičně náročného oboru přenechává infrastrukturním hráčům, kteří se na tuto oblast soustředí," uvedl Sameš. Podle investičního ředitele KKCG Michala Tománka použije Aricoma získané peníze na další expanzi.

České Radiokomunikace se vedle provozování vlastní sítě televizních a rozhlasových vysílačů zaměřují na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozují také vlastní datová centra a optickou páteřní síť. Spolu s datovým centrem Lužice bude mít firma sedm datových center a vedle toho buduje největší tuzemské centrum v Praze na Zbraslavi.

Karel Komárek

Miliardář Komárek nakupoval v Německu. Tentokrát v IT sektoru

KKCG třetího nejbohatšího Čecha Karla Komárka koupila od investičních fondů německého vývojáře Avenga. Transakce se odhaduje na miliardy korun. Chce promluvit do digitální transformace v Evropě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme