Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Noční drama: Rusové ostřelovali největší evropskou jadernou elektrárnu. Šílenství, uvedla Drábová

Záporožská jaderná elektrárna
ČTK
 ČTK

Jde o bezprecedentní útok, který porušuje ženevské dohody, uvedla šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle nových informací ruské jednotky elektrárnu plně ovládly.

Reklama

Požár, který v noci na dnešek během ruského útoku vypukl v Záporožské jaderné elektrárně na jihovýchodě Ukrajiny, se podařilo uhasit, oznámila v ranních hodinách podle agentury Reuters ukrajinská záchranná služba. Elektrárenský komplex napadly ruské síly kolem půlnoci a požár vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení.

Podívejte se na útok na Záporožskou jadernou elektrárnu, jak jej zachytily bezpečnostní kamery v objektu:

pramen YouTube.com

Ředitel elektrárny televizi Ukrajina 24 řekl, že radiační bezpečnost je zajištěna. Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová podle Reuters uvedla, že v záporožské elektrárně nejsou žádné známky zvýšené radiace. Británie bude kvůli ruskému útoku žádat svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

O ostřelování jaderného zařízení informoval po půlnoci mimo jiné ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který vyzval k okamžitému zastavení palby. Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že byl zasažen jeden ze šesti jaderných bloků.

>>>>DOPADY UKRAJINSKO-RUSKÉHO KONFLIKTU NA EKONOMIKU SLEDUJTE ZDE<<<<

Během noci pak přicházely často rozporné informace a dlouho nebylo jasné, zda se k ohni mohou dostat hasiči, kterým v tom bránila střelba. Rovněž o radiaci se objevovaly rozdílné zprávy: agentura AP v jednom okamžiku s odvoláním na anonymní vládní zdroj napsala, že úroveň radiace stoupá, mluvčí elektrárny to však později popřel.

K ukončení bojů u jaderné elektrárny vyzvala mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) .

Již jde o bezpečnost celé Evopy

Starosta nedalekého města Enerhodar Dmytro Orlov na sociálních sítích napsal, že po prudkých bojích mezi ukrajinskou armádou a ruskými jednotkami u elektrárny jsou na místě oběti, ale jejich počet nelze za daných okolností upřesnit.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění kolem záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v objektu dojde k výbuchu, „bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy“. „Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce. Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ dodal podle webu RBK Ukrajina.

Sídlo ruského ropného giganta Lukoil v Moskvě.

Lukoil se jako první ruský gigant postavil proti válce. Za protesty se přitom v Rusku zatýká

Ruský ropný gigant Lukoil vyzval k rychlému ukončení války na Ukrajině. Stal se tak prvním velkým ruským podnikem, který se proti ruské invazi na Ukrajinu postavil, napsala agentura AFP. Proti útoku se již vyjádřilo i několik ruských oligarchů stižených sankcemi. Za protesty a označování ruského vpádu na Ukrajinu za „invazi“ přitom již ruské úřady zatkly tisíce lidí a za účast na protiválečných demonstracích hrozí účastníkům až šest let vězení za extremismus.

Přečíst článek

Kvůli situaci v záporožské elektrárně ukrajinský prezident telefonoval se svým americkým protějškem a Joe Biden podle agentury Reuters podpořil Zelenského požadavek, aby v oblasti okamžitě přestaly boje.

Také úřad britského premiéra oznámil, že Boris Johnson v ranních hodinách telefonicky hovořil s prezidentem Zelenským a souhlasil, že Rusko musí ihned zastavit útok. „Premiér prohlásil, že bezohledné kroky ruského prezidenta Vladimira Putina mohou nyní přímo ohrozit bezpečnost celé Evropy,“ uvedl Johnsonův úřad. „Velká Británie udělá cokoli, co může, aby zajistila, že se situace ještě více nezhorší." Londýn oznámil, že bude požadovat mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti OSN.

S ukrajinským prezidentem hovořil i kanadský premiér Justin Trudeau. „Nepřijatelné ruské útoky musí okamžitě přestat,“ napsal na Twitteru.

ukrajinský krize

Ruské akcie jsou neprodejné. Světové indexy už s nimi nepočítají

Společnosti MSCI a FTSE Russell vyřadily cenné papíry ruských společností ze svých akciových indexů. Londýnská burza mezitím zastavila obchodování s ruskými depozitními certifikáty. Mezinárodní investoři se nemohou zbavit ruských aktiv.

Přečíst článek

Drábová: Jde o porušení ženevských konvecí

Ruská vojska se přiblížila k Enerhodaru ve středu, civilisté je ale podle agentury Unian do města nepustili. Ve čtvrtek starosta Orlov sdělil, že se blíží kolona více než 100 těžkých vozidel. Ruské síly podle něj ostřelovaly barikádu, použily zbraně proti civilistům, načež konvoj vyrazil k jaderné elektrárně.

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny je pokládána za největší jadernou elektrárnou v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6000 MW (šest energobloků po 1000 MW), což je zhruba trojnásobek ve srovnání s českým Temelínem. Podle čistého elektrického výkonu (6 x 950 MW) je pátá největší na světě a zajišťuje zhruba pětinu ukrajinské produkce elektřiny.

Ceny pohonných hmot v Česku překračují hranici 40 korun za litr

Lukáš Kovanda: Česko zažívá „ropný šok“

Cena benzinu i nafty v ČR je nejvyšší v historii. Prudké zdražování tím rozhodně nekončí, benzín může vyletět až k 50 korunám za litr, omezí-li Rusko dodávky ropy či plynu.

Přečíst článek

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová komentovala na twitteru ruský útok stručně: „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží. Jsou porušeny ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem,“ řekla pak v Českém rozhlasu (ČRo).

Ruští vojáci už dříve ovládli odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl, která leží zhruba 100 kilometrů severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a v níž se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa.

ilustrační foto

„Velká čtyřka“ přijde kvůli ruským sankcím o klienty

Čtyři největší poradenské a účetní firmy na světě Deloitte, KPMG, EY a PwC nejspíše přijdou kvůli konfliktu a návazným sankcím o klienty i část byznysu.

Přečíst článek

Manifesto Market Berlín otevře v druhé polovině letošního roku.

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Manifesto Market míří za hranice. Gastronomický koncept se ještě letos otevře v berlínské čtvrti Potsdamer Platz. Ve spolupráci s developerskou skupinou Brookfield Properties tentokrát oživí prostor o ploše více než čtyři tisíce metrů čtverečních. Půjde o dosud největší projekt nesoucí otisk Manifesta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme