Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nečekaná návštěva. Na Ukrajinu přicestovala členka britské královské rodiny

Manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu. Na snímku je spolu s ukrajinskou první dámou Olenou Zelenskou
ČTK
 ČTK

Manželka britského prince Edwarda, vévody z Edinburghu, Sophie navštívila Ukrajinu, kde se setkala s prezidentem Volodymyrem Zelenským i s jeho manželkou Olenou. S odkazem na Buckinghamský palác o tom informovala agentura Reuters, podle které se jedná o první návštěvu britské královské rodiny od začátku ruské invaze.

Reklama

Devětapadesátiletá Sophie, manželka nejmladšího bratra krále Karla III., uskutečnila nečekanou návštěvu jménem britského ministerstva zahraničí, aby projevila solidaritu s lidmi zasaženými válkou. Cestu uskutečnila v rámci své práce na podporu obětí sexuálního násilí souvisejícího s konfliktem, uvedl palác v prohlášení.

„Je pravda, že ženy a dívky platí nejvyšší cenu, pokud jde o lidské náklady, pokud jde o způsob, jakým jsou zasaženy, způsob, jakým mohou být použity jako válečné zbraně,“ uvedla v projevu během návštěvy Sophie. „Znásilnění se používá k ponižování, pokořování a ničení a my se musíme lépe snažit tomu zabránit,“ dodala.

zámek Balmoral

Karel III. otvírá královská sídla. V létě zpřístupní části Balmoralu i Buckinghamského paláce

Britská královská rodina poprvé pustí návštěvníky do svých prostor ve skotském sídle Balmoral a také skoro až na balkon Buckinghamského paláce. Přestože vstupenky nebyly úplně levné, brzy se po nich zaprášilo.

Přečíst článek

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Sophie uctila památku těch, kteří přišli o život v Buči, městě nedaleko Kyjeva, kde ruské síly podle obvinění páchaly válečné zločiny včetně poprav a znásilnění na začátku invaze. Podle úřadu se Sophie setkala s ženami, které přežily sexuální násilí v důsledku konfliktu, a s lidmi, kteří přežili mučení, i s dětmi, které byly vráceny na Ukrajinu poté, co byly odděleny od svých rodin a odvezeny do Ruska.

Setkala se také s dobrovolnicemi, které pomáhají svým komunitám vyrovnat se s následky útoků pomocí aktivit v oblasti duševní péče o děti.

Londongrad zůstává Londongradem. Co brání zabavování ruského majetku?

Londýn je známým rejdištěm ruských miliardářů. Zmrazení majetku na začátku války na Ukrajině jim obrázek oblíbené destinace patrně pokazilo, ale k zabavování se britské úřady patrně nechystají, uvádí magazín Politico.

Přečíst článek

„Setkala jsem se s mnoha úžasnými Ukrajinci ve Spojeném království, kteří tam našli domov,“ řekla. „Jejich srdce ale zůstávají tady. Rádi by se jednoho dne vrátili domů a doufejme, že se tak stane,“ dodala.

Británie patří k nejaktivnějším evropským dodavatelům vojenského vybavení i nevojenské pomoci Kyjevu. Sophiina cesta na Ukrajinu navazuje na její předchozí návštěvy v zemích, jako je Kosovo, Sierra Leone, Jižní Súdán, Demokratická republika Kongo a Kolumbie, kde si vyslechla přímá svědectví obětí sexuálního násilí v důsledku konfliktů.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme