Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karel III. otvírá královská sídla. V létě zpřístupní části Balmoralu i Buckinghamského paláce

zámek Balmoral
profimedia.cz
Karel Pučelík

Britská královská rodina poprvé pustí návštěvníky do svých prostor ve skotském sídle Balmoral a také skoro až na balkon Buckinghamského paláce. Přestože vstupenky nebyly úplně levné, brzy se po nich zaprášilo.

Reklama

Zámek Balmoral ve skotském Aberdeenshiru je dosud využívaným sídlem britské královské rodiny. A ne ledajakým, byl oblíbeným místem královny Alžběty II., která tu pravidelně trávila léta a v září 2022 tu zemřela. Mnozí o něm jistě mají představu z populárního seriálu Koruna.

Za vlády krále Karla III. však budou návštěvníci poprvé v historii nahlédnout i do soukromí majitelů. V rámci prohlídek v letní sezoně budou do okruhů zařazeny i místnosti, které dosud využívá jen královská rodina. Netradiční program začne v červenci a skončí 4. srpna, poté turisty opět vystřídá Karel a jeho rodina.

Můžete třeba posoudit, jak dobrým je panovník malířem. „V tanečním sále bude vystavena sbírka akvarelů Jeho Veličenstva krále, která obsahuje 22 akvarelů namalovaných Jeho Veličenstvem a zobrazujících scenérie na Balmoralu, Highgrove a Sandringhamu,“ zve zámek zájemce. „Vystavena bude také sbírka oblečení, které nosili Jejich Veličenstva král Charles a královna Camilla, Její zesnulé Veličenstvo královna Alžběta a královna Alžběta, královna matka.“

Připravte si tisícovky

Turistika v ikonickém paláci nebude žádnou masovou záležitostí. Za zhruba měsíc se dovnitř podívá jen čtyřicítka lidí denně. Za tuto nevšední zkušenost si také zájemci připlatí, jeden lístek stojí sto liber, zhruba tři tisíce korun. Pokud si tu chtějí vychutnat i tradiční odpolední čajový obřad, musí si připravit ještě další padesátku liber.

Jak se dalo čekat, připravené vstupenky byly rychle vyprodané. I britská média psala, že si turisté budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, což je trochu nadnesené. Pro ilustraci, stovky lidí utrácí denně stovky liber za London Eye a další atrakce. A co se týče odpoledního čaje, ten se v lepších londýnských hotelech podává i za výrazně vyšší částky.

Královská rodina zámek vlastní už od poloviny devatenáctého století, kdy původní hrad koupil manžel královny Viktorie Albert. Pár však brzy seznal, že je pro jejich potřeby malý, a tak vroce 1856 vedle vyrostl nový zámek postavený ve skotském baronském stylu. K němu náleží i pozemky, kde se farmaří, chová dobytek či bažanti.

Pár kroků od slavného balkonu

Kromě Balmoralu se v létě poprvé otevře veřejnosti i východní křídlo Buckinghamského paláce. Tyto prostory zahrnují i slavné průčelí a proslulý balkon, ze kterého královská rodina tradičně národ zdraví při různých akcích a média bedlivě sledují, kdo se asi objeví. Návštěvnici však pochopitelně možnost zamávat nedostanou. Prohlídky jsou naplánované na červenec a srpen. Lístky také stojí mezi 100 a 150 librami, ale do čtyřiadvaceti hodin po nich bylo veta.

I za stavbou této části královského paláce stojí královský pár Viktorie a Alberta, jejich nástupci ho dnes využívají k oficiálním akcím. Karel III. s královnou Camillou žijí v nedaleké rezidenci Clarence House.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britský král Karel III.

Král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. Panovník odkládá veřejné akce

Přečíst článek
Karel III. v den své korunovace

Rok na trůnu: Karel III. je důstojný panovník a dobrý diplomat, ale překvapivě velmi opatrný reformátor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme