Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nákup stíhaček F-35 bude ekonomičtější a efektivnější než jiné varianty, uvedl Řehka

F-35 Lightning
ČTK
 ČTK

Nákup letounů páté generace F-35 by podle náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky byl ekonomičtější a efektivnější než jiné varianty. Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky by akvizice byla výrazným krokem ke zvyšování bojeschopnosti české armády. Česko nyní jedná s USA o koupi 24 amerických letounů F-35. Ministerstvo obrany by mělo finální výsledek vyjednávání představit vládě v řádech týdnů. Kabinet následně rozhodne o jejich nákupu.

Reklama

Podle Řehky by bylo pořízení letounů páté generace velkým transformačním hybatelem pro celou armádu, mohl by ji pomoci rychleji zdigitalizovat. Nákupem by se podle něj rozšířily schopnosti nejen letectva, ale armády jako celku. Zároveň upozornil, že nákup letounů páté generace není výrazně dražší oproti letounům předchozí generace. „Pořizovací náklady jsou zhruba stejné, v provozních nákladech má letoun páté generace vyšší spotřebu o necelou čtvrtinu,“ uvedl. Zároveň doplnil, že s letounem páté generace lze počítat minimálně dalších 40 let, zatímco při pořízení letounu nižší generace by armáda za 15 až 20 let stála před novým rozhodnutím jak letectvo modernizovat.

FOTOGALERIE: Prohlédněte si stíhací letouny, které má v současné době ve služba armáda USA

Cena je podle Řehky přijatelná v poměru k tomu, co za ni armáda obdrží. „Nabýváme výrazně vyšší schopnosti, než by to bylo u letounu čtvrté generace,“ řekl Řehka. Zároveň doplnil, že na plnění stejných úkolů by se muselo použít více letounů starší generace, než by tomu bylo v případě letounů F-35.

Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů páté generace české armádě v červnu. Maximální možnou částkou pro případný desetiletý kontrakt je 5,62 miliardy dolarů (asi 124 miliard korun). Částka je pro schválenou smlouvu nepřekročitelná, proto v ní standardně bývá zahrnuta i dostatečná rezerva, sdělil dříve mluvčí vlády Václav Smolka.

Armádní technika využívající technologii Tatra

FOTOGALERIE: O české obrněnce roste zájem. Poptává je řada armád

Czechoslovak Group podnikatele Michala Strnada, vyrábí vozidla Pandur II a Titus. K dalším tuzemským výrobcům patří podnik SVOS se svým strojem Vega a o své místo na zbrojařském nebi usiluje i skupina Zetor, která pokračuje v přípravě výroby armádního obrněnce Gerlach. Podívejte se v galerii na různé modifikace obrněnců české výroby.

Přečíst článek

Podle Čepelky lze letouny považovat za optimální a nejlepší platformu, která umožní nejen ochranu vzdušného prostoru v maximální míře, ale také plnění koaličních závazků v ČR i mimo její území. Důležité mohou být také jako prvek odstrašení. Podle Čepelky bude v roce 2030 na evropském území působit více než 600 letounů F-35, což je pro protivníka velký vykřičník.

Zahájit jednání s americkou vládou o případném nákupu amerických strojů doporučila armádní analýza, podle které požadavky kladené na české letectvo po roce 2040 mohou splnit pouze stroje páté generace, které by vystřídaly nyní využívané švédské gripeny. Jejich jediným dostupným zástupcem je v současné době právě F-35 amerického výrobce Lockheed Martin, který by společně se společnostmi Boeing a Raytheon byl hlavními signatáři potenciálního kontraktu.

Reklama

Související

Letoun Máňa se po 40 letech vrátil z Pardubic do Kunovic

FOTOGALERIE: „Máňa“ se stěhuje. Legendární letoun se po 40 letech vrátil do Kunovic

Přečíst článek
Norské stíhačky F-35 Lightning během cvičení Arctic Challenge Exercise (ACE) na letecké stanici Orlandet

Celkové náklady na celý životní cyklus stíhaček F-35 se vyšplhají na 322 miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme