Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musíme se připravit na standardizaci slovensko-ruských vztahů, uvedl Fico

Fico: Slovensko se musí připravovat na standardizaci slovensko-ruských vztahů
ČTK
 ČTK

Slovensko se musí připravovat na období po skončení války na Ukrajině a na standardizaci slovensko-ruských vztahů, uvedl slovenský premiér Robert Fico při jednání s velvyslanci Spojených států a Ruska.

Reklama

Fico kritizuje protiruské sankce a jeho nová vláda zastavila vojenskou pomoc ze státních zásob určenou Ukrajině bránící se ruské vojenské invazi. Podle premiéra dosud nastavená strategie EU a USA ohledně války na Ukrajině zjevně selhává.

„Prioritou zahraniční politiky, kterou míním realizovat, je ochrana a prosazování slovenských národně-státních zájmů, mezi které patří podpora mírových iniciativ a nikoliv války na Ukrajině. Slovensko má povinnost připravovat se na období po skončení války na Ukrajině a na standardizaci slovensko-ruských vztahů,“ uvedl Fico v prohlášení, které poskytl úřad slovenské vlády.

Fico nám nezavře ústa, bojkotem médií kopíruje Orbána, píší Sme a Denník N

Fico versus slovenská média. Učí se od Orbána, ale ústa nám nezavře, píší tamní deníky

Slovenský premiér Robert Fico nám nezavře ústa, napsaly slovenské listy Sme a Denník N. Reagovaly tak na Ficovo oznámení, že je bude spolu s nejsledovanější televizí Markíza a zpravodajským portálem Aktuality.sk bojkotovat.

Přečíst článek

V uplynulých třech letech, kdy byla Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) v opozici, Slovensko opakovaně vyhostilo ruské diplomaty a ruskému velvyslanectví v zemi také nařídilo výrazněji snížit počet pracovníků.

Řada členských zemí EU a také Spojené státy patří k velkým podporovatelům Ukrajiny, které pomáhají mimlo jiné vojensky. Slovensko k nim patřilo do zářijových parlamentních voleb, ve kterých vyhrál Směr-SD. Sám Fico se pak stal ministerským předsedou už počtvrté. Později kromě jiného řekl, že válka na Ukrajině je zamrzlým konfliktem, který nemá vojenské řešení. Pro případ zavádění dalších sankcí vůči Rusku chce analýzy toho, zda dané opatření nepoškodí Slovensko.

Reklama

Související

Premiéři zemí V4 - Robert Fico, Donald Tusk, Petr Fiala, Viktor Orbán

V4 žije. Premiéři našli shodu v pomoci Ukrajině. Důležitá regionální instituce, zdůraznil Fico

Přečíst článek
Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme