Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico versus slovenská média. Učí se od Orbána, ale ústa nám nezavře, píší tamní deníky

Fico nám nezavře ústa, bojkotem médií kopíruje Orbána, píší Sme a Denník N
ČTK
 ČTK

Slovenský premiér Robert Fico nám nezavře ústa, napsaly slovenské listy Sme a Denník N. Reagovaly tak na Ficovo oznámení, že je bude spolu s nejsledovanější televizí Markíza a zpravodajským portálem Aktuality.sk bojkotovat.

Reklama

Podle dvojice listů by Fico v zemi nejraději vytvořil mediální prostředí po vzoru svého maďarského kolegy Viktora Orbána, který nekomunikuje se zástupci kritických médií. Fico se po zářijových parlamentních volbách stal premiérem už počtvrté, komplikované vztahy má s některými médii ale dlouhodobě.

„Fico s deníkem Sme, Denníkem N a Aktualitami nemluvil ani doposavad. Rozdíl je dnes v tom, že z pozice premiéra svým postojem legitimizuje útoky proti těmto médiím. I oficiálně dělí média na přátelská a nepřátelská na základě jejich náklonnosti k vládě. Popírá tím, že média mají za úkol kontrolovat vládu,“ uvedlo Sme. Dodalo, že Fico naopak komunikuje s médii, která často šíří konspirace, nemají transparentní vlastnickou strukturu a nekladou mu kritické otázky.

Fico: Slovensko dál připravuje elektrárnu s Českem

Fico: Plán na výstavbu jaderného zdroje ve spolupráci s Českem pokračuje

Slovensko pokračuje ve spolupráci s Českou republikou na přípravě projektu výstavby nového velkého jaderného zdroje na západním Slovensku, v úvahu přichází také alternativa využití malých modulárních reaktorů, uvedl slovenský premiér Robert Fico.

Přečíst článek

Podle Sme chce mít Fico klid od novinářských dotazů, které se týkají korupce, problematických nominací, porušování zákonů či konfliktu zájmů, protože ty nahlodávají jeho moc. List dodal, že Fico by nejraději okamžitě zkopíroval na Slovensku mediální prostředí, jaké dlouhá léta vytváří v Maďarsku premiér Orbán, který už dávno nemluví s kritickými médii a novináři nemají šanci klást mu dotazy.

Pro Fica jsou svobodná média překažkou

Svobodná a nezávislá média jsou pro něj překážkou. Říkají a píšou pravdu o jeho plánech, podvodech a lžích. Nechtějí hrát podle jeho pravidel. Proto na nás bude stále útočit. Proto bude zkoušet cokoliv, aby nás umlčel,“ napsal list Denník N, který na titulní stránce otiskl karikaturu maďarského premiéra s nápisem „Fico se učí od Orbána“.

Denník N uvedl, že Fico své hrozby o možnosti nevpouštět zástupce zmíněných redakcí do budovy úřadu vlády zjemnil a nyní jen hovoří, že s nimi nebude komunikovat. Podle něj i tímto rozhodnutím Fico porušuje zákon, který mu přikazuje, aby informoval všechna média.

Reklama

Související

Slovenský premiér Robert Fico

Fico vyzval šéfa ústavního soudu k rezignaci. Nelíbí se mu, že zohlednil „nepřátelská média“

Přečíst článek
Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme