Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico: Krym je Rusů. A ti poloostrov Ukrajině nikdy nevrátí. Mír bude drahý

Robert Fico
Profimedia
 ČTK

Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z východoukrajinského Donbasu, řekl dnes slovenský premiér Robert Fico. Uznávání principu územní celistvosti je v případě Ukrajiny podle něj jen teorií mezinárodního práva, případný mír bude drahý a Rusové vojensky vyhrávají.

Reklama

„Z hlediska mezinárodního práva každý z nás uznává územní celistvost jiné země, suverenitu, nedotknutelnost hranic. To je pěkná teorie mezinárodního práva. Říkám ale, že Rusové nikdy nevrátí Krym, Rusové nikdy neodejdou z Donbasu a Luhansku,“ uvedl Fico před poslanci evropského výboru slovenské sněmovny.

Slovenský premiér dlouhodobě kritizuje strategii západních zemí ohledně Ukrajiny bránící se již přes dva roky ruské invazi.

Podle Fica Ukrajina ztrácí každým dnem území. „Rusko v rámci ofenzivy získalo další území. Ukrajina nemá vojenskou kapacitu a vojenskou sílu. Vojenské řešení to nemá a ani to nikdy nebude mít, jen bude o 100 tisíc mrtvých více na jedné a druhé straně. Jediné, co by pomohlo, kdyby tam vtrhlo NATO, to je třetí světová válka,“ tvrdil Fico.

Fico se opět vyslovil za zastavení vojenských operací na Ukrajině. Zmínil možnost, že vyjednavači by pak mohli navrhnout například zavedení speciálního postavení pro východoukrajinské oblasti ovládané Ruskem a že později by tam mohlo být referendum o jejich budoucnosti. „Můžete si malovat vzdušné zámky, ale Rusové odtud neodejdou, je to jejich,“ řekl.

Nynější už čtvrtá Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob. Ponechala ale možnost komerčních dodávek zbraní Kyjevu.

Peter Pellegrini

Pohľad Kataríny Krajčovičovej: Bude Pellegrini ako Petr Pavel?

Peter Pellegrini zavŕšil svoj politický hetrik. Bol premiérom, stále je ešte predsedom parlamentu a najnovšie i novozvoleným slovenským prezidentom. Podarilo sa mu ovládnuť tému týchto volieb a nastoliť ju ako potreboval. Tému bezpečnosti krajiny. Len jeho holubica mieru po vzlietnutí nevie bohužiaľ, na ktorý smer letieť. Ako Pellegrini vo svojich úvodných slovách povedal: „Treba sa pozerať na všetky svetové strany.“

Přečíst článek

Peter Pellegrini po sečtení třetiny okrsků průběžně vede

Nový slovenský prezident Pellegrini: Slovensko zůstane na straně míru, ne války

Peter Pellegrini se stal novým slovenským prezidentem. „Děkuji vám všem, co jste mi pomohli v kampani a jste tady nyní se mnou. Děkuji také koaličním partnerům Robertu Ficovi a Andreji Dankovi. Koalice bude fungovat dál. Budeme dál zlepšovat život všech lidí žijících na Slovensku,“ uvedl čerstvě zvolený prezident Peter Pellegrini.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme