Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo ruského plynu LNG ze světa. Odvrátit plynovou krizi bude obtížné

Plynovod Jamal
iStock
 Hrot

Zásobníky plynu v EU jsou naplněné nejméně za poslední roky. Pokud se vyostří konflikt na Ukrajině a Rusko odstřihne Evropu od plynu, náhrada pomocí dodávek LNG bude omezená.

Reklama

Závislost Evropy na ruském zemním plynu v době, kdy se spekuluje o útoku Ruska na Ukrajinu, znepokojuje řadu politiků, analytiků, ale i koncových spotřebitelů. V případě vyostření situace a uvalení sankcí Spojených států a EU na Rusko by mohlo dojít k přerušení dodávek zemního plynu do Evropské unie. Přitom ta je závislá na plynu z Ruska ze čtyřiceti procent. Některé země, jako je Finsko nebo Lotyšsko, dokonce z více než devadesáti procent

Ruský rubl

Ruští boháči přicházejí o miliardy, kritizovat Kreml se však bojí

Ruská ekonomická elita se smiřuje s výraznými finančními ztrátami, které jim přináší rostoucí napětí ve vztazích se Západem.

Přečíst článek

Už nyní se spekuluje, do jaké míry je možné nahradit ruské dodávky zkapalněným plynem LNG v tankerech ze zámoří. Nejpalčivějším problémem je to, že evropské zásobníky plynu jsou naplněny pouze ze 47 procent svých kapacit, varoval ekonom německé banky Commerzbank Bernd Weidensteiner. Přitom v minulých letech to bylo výrazně přes šedesát procent. 

Že Kremlem ovládaný Gazprom dodává do Evropy méně plynu než v minulých letech, upozorňují analytici už od loňského srpna. Ruská firma se brání tím, že evropští zákazníci nakupují v rámci dlouhodobých smluv méně a naopak častěji nakupují za tržní ceny na spotovém trhu.

Situaci na evropském trhu s plynem bedlivě sledují i Spojené státy, které jsou největším exportérem zkapalněného plynu LNG na světě. Většinu dodávají do Asie, ale s tím, jak se ceny na evropském trhu zásadně zvýšily (během loňska až devětkrát), ke konci loňského roku řada tankerů s americkým plynem otočila svůj kurz a místo do Pacifiku zamířila do evropských přístavů.

Jako vylodění v Normandii

Na přelomu roku směřovalo podle agentury Bloomberg 49 tankerů s LNG do Evropy. To je od vylodění v Normandii největší flotila plavidel, jež se snaží zachránit Evropu před její vlastní pošetilostí, v jemné nadsázce připomenul Forbes

Američané dokonce lobbují u katarského emíra, šajcha Tamima bin Hamada Sáního, aby zajistil EU dodávky zkapalněného plynu, pokud se kvůli Ukrajině ruské kohouty od plynovodů uzavřou úplně. Katar většinu produkce dodává na asijské trhy, do Evropy to je jen pět procent. Ve hře jsou také dodávky z Austrálie, potvrdili lidé z okolí Joea Bidena. 

zamrzlé kohouty

Plynovodem Jamal přestal proudit plyn do Německa. Evropě hrozí blackouty

Burzovní cena plynu v EU dnes atakuje historický cenový rekord, když ráno vystoupala až na 155 eur za megawatthodinu. Bezprostředním důvodem je to, že plynovodem Jamal zcela přestal plyn proudit do koncového německého uzlu Mallnow.

Přečíst článek

Weidensteiner varoval, že zásoby plynu budou rychle klesat, pokud by se Kreml rozhodl dodávky okamžitě zastavit. V krátkodobém horizontu nemůže LNG plně kompenzovat případný výpadek z Ruska, zdůraznil ekonom Commerzbank, protože USA ani Katar nemají kapacity produkci navýšit a na trhu není kde brát. Norsko jako druhý největší exportér plynu do EU rovněž oznámilo, že export fosilního zdroje je už na maximálních objemech.

Washington dlouhodobě varuje evropské spojence před přílišnou energetickou závislostí na ruských fosilních zdrojích. Pouze Polsko vybudovalo terminál pro tankery LNG u Baltského moře, aby závislost na plynovodech z Ruska snížilo. O možnosti napojení na terminál LNG uvažuje i česká vláda. 

Německo naopak podpořilo Gazpromem ovládaný podmořský plynovod Nord Stream 2, u kterého se čeká na povolení k provozu (projekt by měl být v případě napadení Ukrajiny ruskou armádou „zablokován“, slíbila německá vláda).

Evropa navíc není připravena na to, aby ve větší míře přešla na zkapalněný plyn, protože se musí surovina znovu zplynovat, dodal analytik Commerzbank. Možností je využít opět uhlí a zprovoznit odstavené uhelné elektrárny, to se ale nebude líbit ekologům, přiznal Weidensteiner. Krátkodobě to je ale jediné řešení, pokud dojde na černý scénář a Moskva zastaví dodávky plynu do EU.

Čtěte více na webu týdeníku Hrot

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Týden Tradera: Nejistota z Východu i Západu

Další lednový týden byl opět ve znamení neklidu na trzích. Důležité zasedání Fed nakonec nemělo na uklidnění paniky vliv, spíše naopak. Index S&P 500 se sesunul pod 4300 bodů a technologický Nasdaq zaznamenal prakticky vstup do medvědího trhu při poklesu v jednu chvíli kolem 18 procent pod svými historickými maximy!

Přečíst článek

Ruské tanky

Tenze na Ukrajině sráží ruské akcie i rubl. Výprodeje stíhají i bitcoin

Hlavní index ruských akcií odepsal více než šest procent a výrazně dolů zamířil i ruský rubl, který je k dolaru na nejnižších hodnotách od podzimu 2020. Podle analytiků je za tímto propadem citelné zhoršení vztahů mezi Ruskem a Západem. Výprodeje stíhají také kryptoměny.

Přečíst článek

Reklama

Související

Skončí Češi v zimě se dvěma svetry? Evropský trh s plynem zůstává stále napjatý

Přečíst článek

Německé přístavy jsou plné LNG tankerů. Rusové nedodají Evropě ani kubík plynu

Přečíst článek
Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme