Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Malý sovětský satelit, anebo významný podporovatel Ukrajiny? Americký deník u Česka tápe

Malý sovětský satelit, nebo významný podporovatel Ukrajiny? Americký deník u Česka tápe
Profimedia
 ČTK

Americký deník The Wall Street Journal (WSJ) v reakci na kritiku na sociálních sítích, k níž se připojil i americký velvyslanec v Praze Bijan Sabet, změnil titulek článku o české pomoci Ukrajině. V titulku původně stálo, že "malý bývalý sovětský satelit" shání ve světě munici pro Ukrajinu, mimo jiné u některých partnerů Ruska. Po kritice deník později titulek na webu změnil a článek se nyní objevil i na titulní straně pod titulkem: Česká republika hraje velkou roli v dodávkách dělostřeleckých granátů na Ukrajinu.

Reklama

„Drahý WSJ, opravil jsem to za vás,” poznamenal na síti X velvyslanec Sabet a na snímku obrazovky přeškrtal titulek amerického deníku a pojmenování Česka nahradil vlastním: „Už více než 30 let demokratická země a důležitý partner v NATO.”

V reakci na článek se rovněž ozvalo aktivistické sdružení dobrovolníků NAFO, které si klade za cíl bojovat proti ruské propagandě. V otevřeném dopise adresovaném editorům WSJ, který podepsal i irský novinář působící v Česku Ian Willoughby, NAFO uznává, že Česko je v dotyčném článku vyobrazené v pozitivním světle, jeho označení jako bývalý sovětský satelit je však podle sdružení zavádějící a urážlivé vzhledem k zahraničněpolitickému postoji Prahy, jehož součástí je i silná podpora Ukrajině.

„Minulost studené války jsme nechali daleko za sebou a je načase, abyste udělali to samé,” žádá dopis editory amerického deníku.

Rheinmetall

Německé granáty i tanky bude Rheinmetall vyrábět i na Ukrajině

Německý výrobce zbraní Rheinmetall se chystá otevřít na Ukrajině nové závody na výrobu munice či vojenských vozidel. Ve čtvrtek to podle agentury AFP oznámil šéf společnosti Armin Papperger.

Přečíst článek

Kontakty na „globálním Jihu”

V neděli publikovaný článek hovoří o Česku jako o jednom z nejhorlivějších podporovatelů Ukrajiny v její obraně proti ruské agresi. Podle WSJ zajistila Praha asi 800 000 dělostřeleckých granátů od různorodé skupiny dodavatelů z celého světa a identifikovala dalších 700 000 kusů, které by bylo možné objednat s dodatečnými finančními prostředky. Česko toho podle deníku bylo schopné díky kontaktům z dob studené války a neutrálnímu postoji, který vůči němu mají země "globálního Jihu", které na podobné americké žádosti nereagovaly.

„Česká iniciativa pomůže Ukrajině stabilizovat frontu a znovu získat převahu,” řekl WSJ Nico Lange, bývalý náčelník štábu na německém ministerstvu obrany. Podle analytiků potřebuje Ukrajina každý měsíc až 200 000 nábojů různých ráží, aby mohla čelit ruskému náporu.

Dovoz zbraní do evropských států se téměř zdvojnásobil

Dovoz zbraní do evropských států se téměř zdvojnásobil

Evropské státy dovezly v letech 2019 až 2023 téměř dvojnásobek zbraní ve srovnání s předchozím pětiletým obdobím. Informoval o tom Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru (SIPRI). Největším evropským dovozcem zbraní byla Ukrajina, která čelí ruské agresi.

Přečíst článek

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Další posun české iniciativy. Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na koupi munice

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finanční prostředky potřebné pro českou iniciativu, jejímž cílem je nákup stovek tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Napsala to agentura Bloomberg s odvoláním na své nejmenované zdroje. O pozitivním vývoji hovořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Český prezident Petr Pavel uvedl, že se podařilo sehnat prostředky na nákup 800 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Přečíst článek

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Výroky Andreje Babiše? Začíná být bezpečnostním ohrožením pro Česko, uvedl Lipavský

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Šéf ANO v reakci označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme