Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německé granáty i tanky bude Rheinmetall vyrábět i na Ukrajině

Rheinmetall
Profimedia
 ČTK

Německý výrobce zbraní Rheinmetall se chystá otevřít na Ukrajině nové závody na výrobu munice či vojenských vozidel. Ve čtvrtek to podle agentury AFP oznámil šéf společnosti Armin Papperger.

Reklama

Německá zbrojovka podle jejího šéfa počítá s výrazným zvýšením produkce dělostřeleckých granátů. Vyrábět je hodlá přímo na Ukrajině. Rheinmetall očekává, že se její příjmy v letošním hospodářském roce zvýší ze 7,2 na deset miliard eur (252 miliard korun).

Rheinmetall, který je největším výrobcem zbraní v Německu, chce do konce roku 2025 zvýšit výrobu na 700 tisíc granátů ročně a pak na 1,1 milionu granátů ráže 155 milimetrů. Za tímto účelem plánuje otevřít tři nové továrny v Německu, v Litvě a na Ukrajině, píše agentura DPA. Podle Pappergera roční poptávka před válkou na Ukrajině činila zhruba 70 tisíc granátů ročně.

Pro německou zbrojovku se Ukrajina stala výrazným odbytištěm, kde by mohla dosáhnout příjmů v řádu dvou až tří miliard eur (50 až 75 miliard korun), řekl Papperger. Rheinmetall má v úmyslu na Ukrajině otevřít celkem čtyři závody, kde by firma vedle munice mohla vyrábět i obrněné vozy, jejichž objednávky od Ukrajinců očekává. Podle agentury AFP již Rheinmetall má jeden společný podnik na Ukrajině pro opravu vojenské techniky.

Vedení firmy, která vyrábí například tanky Leopard 2A, očekává silný růst příjmů. Loni její příjmy činily 7,2 miliardy eur a letos očekává, že se dostanou na deset miliard eur. Do konce roku 2026 by se pak mohly zvýšit na 15 miliard eur (378 miliard korun). Ke konci loňského hospodářského roku měla firma zakázky v hodnotě 38,3 miliardy eur (965 miliard korun), což označuje za nejvyšší údaj ve své historii.

Česko dokázalo, co ani EU nezvládla, hodnotí ZDF zásobování Ukrajiny municí

Češi jsou chváleni za zásobování Ukrajiny municí. Tohle nezvládla ani EU, zní z Německa

České republice se v zásobování Ukrajiny municí podařilo něco, co dokonce ani Evropská unie nedokázala, zní z německých médií.

Přečíst článek

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Další posun české iniciativy. Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na koupi munice

Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finanční prostředky potřebné pro českou iniciativu, jejímž cílem je nákup stovek tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii. Napsala to agentura Bloomberg s odvoláním na své nejmenované zdroje. O pozitivním vývoji hovořil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Český prezident Petr Pavel uvedl, že se podařilo sehnat prostředky na nákup 800 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme