Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rusko se chystá odstřihnout od globálního internetu, pojede jen na vlastní zóně

Internet - ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Osamostatnění ruského internetu je součástí informační války, kterou Rusko vede. Zavedlo například 15leté tresty za šíření "dezinformací" o válce, za něž označuje všechny zprávy kromě oficiálních. Ze zprávou přišla běloruská nezávislá televize Nexta.

Reklama

Rusko zahájilo přípravy na odpojení se od globálního internetu, uvedla na svém twitterovém účtu běloruská nezávislá televize Nexta s odvoláním na dokument ruské vlády. Nejpozději do pátku se podle ní všechny servery a domény musejí přesunout do ruské zóny.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor v pátek zablokoval přístup k sociální síti Facebook a omezovat začal také přístup k síti Twitter.

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok oznámila, že omezila své služby v Rusku, a to kvůli novému zákonu, který hrozí tvrdými postihy za šíření jiných než oficiálních informací o ruské armádě. Přerušení svých služeb v Rusku ohlásila rovněž americká internetová televize Netflix.

ilustrační foto

Visa i Mastercard v Rusku končí, Sberbank vydá vlastní karty s Číňany

Společnost Visa kvůli invazi na Ukrajinu pozastavila operace v Rusku a v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v Rusku. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat.

Přečíst článek

Rusko zpřísňuje cenzuru. 15 let za jiné než oficiální informace

Ruský parlament v pátek schválil zavedení trestní odpovědnosti a až 15 let vězení za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím. Novela zavádí do trestního zákona nové ustanovení o veřejném šíření vědomě lživých informací o použití ozbrojených sil při obraně zájmů Ruska a jeho občanů.

De facto to znamená, že média mohou zveřejnit pouze oficiální informace úřadů. Ve světle současné invaze na Ukrajinu tak mohou informovat pouze o tom, jak konflikt prezentuje Moskva - tedy jako „speciální vojenskou operaci”, která má osvobodit Ukrajince.

Aplikace TikTok uvedla, že dokud nevyhodnotí důsledky nového zákona, nebudou moci její uživatelé v Rusku uskutečňovat živé přenosy a vkládat nové videonahrávky.

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Správný čas na snížení spotřební daně na benzin byl ve čtvrtek. Teď už je pozdě

Vláda Petra Fialy směřuje k historické chybě, která připomíná legendární zvýšení DPH na potraviny Nečasovy a Kalouskovy vlády. Přes veškerou pomahačskou euforii, kterou se Češi snaží překlenou stres z konfliktu na Ukrajině, tady není nikdo připraven na benzin za 45, natož 50 korun. Dočasné snížení spotřební daně mělo být ohlášeno již ve čtvrtek. Nyní jsme tři dny pozadu.

Přečíst článek

Kyjev ráno 28. února

Česká pomoc Ukrajině? Jako když si člověk s příjmem 30 tisíc korun dá jedno pivo

Poměrně často je nyní slyšet názor, že Fialova vláda vydává na pomoc Ukrajině až příliš veřejných peněz, zatímco vůči českým občanům je skoupá. I v nejvyšších politických patrech se objevilo stanovisko, které tomuto názoru přitakává. Ukrajincům totiž prý vláda pomáhá na úkor vlastních občanů. Jak velký je ale ten „úkor“? Stojí za řeč?

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Na hlavní stránce prokremelského média Lenta.ru se na Den vítězství 9. května objevilo více než deset příspěvků kritizujících prezidenta Vladimira Putina, a to i jako paranoidního diktátora, který rozpoutal válku proti Ukrajině.

Putin je diktátor, paranoik a lže vám, napsal prokremelský web Lenta. A nebyl to hack

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme