Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Visa i Mastercard v Rusku končí, Sberbank vydá vlastní karty s Číňany

ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Společnost Visa kvůli invazi na Ukrajinu pozastavila operace v Rusku a v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v Rusku. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat.

Reklama

Obdobně americká platební společnost Mastercard podle agentury Reuters uvedla, že karty vydané ruskými bankami již nebudou podporovány sítí Mastercard a že jakákoli karta Mastercard vydaná mimo Rusko nebude fungovat u ruských obchodníků nebo bankomatů.

Sberbank

Rozhodnuto. Výplata klientů Sberbank začne 9. března prostřednictvím Komerční banky

Garanční systém finančního trhu začne prostřednictvím poboček Komerční banky vyplácet náhrady vkladů klientům Sberbank CZ ve středu 9. března. Celkem půjde o 24,2 miliardy korun, uvedl to fond pojištění.

Přečíst článek

Největší ruská banka Sberbank podle agentury TASS uvedla, že rozhodnutí společností Visa a Mastercard o omezení svého působení v Rusku neovlivní fungování karet vydaných tímto finančním ústavem uvnitř Ruska. „Všechny karty zákazníků Sberbanky budou fungovat, bude možné s nimi uskutečňovat operace na území Ruska - vybírat hotovost, převádět peníze podle čísla karty i platit jak v kamenných, tak v ruských internetových obchodech,“ oznámila banka. Sberbank rovněž potvrdila, že pracuje s čínskou Unionpay na emisi vlastních karet "MIR". 

Společnost Mastercard již 1. března uvedla, že vyřadila ze svého platebního systému několik finančních institucí. Učinila tak v návaznosti na sankce, které uvalily západní země na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu. Podle Reuters přislíbila také přispět částkou dva miliony dolarů (45 milionů korun) na humanitární pomoc.

Moskva, rubl, ukrajinská krize

Rusko směřuje ke krachu jako v roce 1998, varuje JPMorgan

Západem uvalené sankce na Rusko může zemi dovést k ekonomickému kolapsu, který bude stejný, možná dokonce větší než v roce 1998. Tehdy Rusko vyhlásilo neschopnost splácet své závazky, uvádí prestižní americká banka JPMorgan Chase. 

Přečíst článek

Západní země koncem minulého týdne mimo jiné vyřadily velké ruské banky ze systému SWIFT. Další opatření míří přímo proti ruské centrální bance. Spojenci se snaží omezit její možnost disponovat obrovskými devizovými a zlatými rezervami, které v současnosti činí zhruba 640 miliard dolarů (14,3 bilionu korun) a patří k největším na světě.

Řadoví Rusové v minulých dnech stáli v dlouhých frontách před bankomaty v obavách, že sankce povedou k nedostatku hotovosti.

Sberbank

Sberbank měla loni rekordní zisky. Evropu kvůli sankcím opouští

Ruská Sberbank odchází z Evropy. Největší ruská banka to odůvodnila velkým odlivem hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Rozhodnutí se netýká provozu banky ve Švýcarsku. Sberbank uvedla, že za loňský rok zvýšila čistý zisk o 64 procent na rekordních 1,25 bilionu rublů (264,5 miliardy korun).

Přečíst článek

ukrajinský krize

Pět tisíc dolarů, ani o cent víc. Jen tolik mohou měsíčně poslat Rusové příbuzným do zahraničí

Ruská centrální banka omezila objem peněz, které mohou Rusové prostřednictvím bankovních převodů posílat svým příbuzným do zahraničí, a to na maximálně 5000 dolarů (zhruba 118 tisíc korun) měsíčně, píše ruský list Kommersant s odvoláním na dopis centrální banky. Podle dopisu je opatření součástí kroků k zajištění finanční stability.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Zbytečný kus plastu. Mastercard zablokovala Rusům platební karty, Visa se na to připravuje

Přečíst článek
Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě

Sberbank se navzdory sankcím daří, banka vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme