Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Korčok: Slovensko se dostává do nepříjemné situace, které nechci jen přihlížet

Prezidentský kandidát Ivan Korčok
ČTK
 ČTK

Podle kandidáta na slovenského prezidenta Ivana Korčoka se Slovensko dostává do složité a nepříjemné situace, které tento exministr zahraničí nechce nečinně přihlížet. To nejdůležitější je, zda celá moc bude v jedněch rukách, prohlásil Korčovk na dnešním mítinku v Bratislavě.

Reklama

Podle sondáží má být hlavním soupeřem favorita přímé volby, šéfa vládní strany Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho. Ten se v předvolební kampani vyhýbá přímé konfrontaci s Korčokem, nepořádá vlastní mítinky a účastní se hlavně akcí a zahraničních cest, které vyplývají z jeho funkce šéfa parlamentu. První kolo slovenských prezidentských voleb bude 23. března.

Korčok dlouhodobě kritizuje nynější vládní koalici za její některá rozhodnutí. Postavil se například proti změnám v trestním právu, které Pellegrini jako poslanec při hlasování podpořil a které kritizovaly také instituce Evropské unie. Rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace se slovenským kabinetem zase Korčok označil za důsledek zahraniční politiky Bratislavy, když premiér Robert Fico například zastavil vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob a tvrdil, že strategie západních zemí na Ukrajině selhala.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Výroky Andreje Babiše? Začíná být bezpečnostním ohrožením pro Česko, uvedl Lipavský

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy. Šéf ANO v reakci označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty.

Přečíst článek

„Nesmíme pálit mosty k nejbližším. Jako prezident bych mosty k České republice obnovoval,“ prohlásil na mítinku Korčok. Dodal, že politici současné slovenské vládní koalice, která nastoupila do úřadu po předčasných volbách z konce loňského září, jsou opojeni mocí.

Ukrajině, která se už více než dva roky brání ruské vojenské invazi, vyslovil Korčok podporu. „Oni bojují i za nás. Za to jim patří obrovský dík. Všichni chceme mír, ale mír musí mít určitou podobu, nesmí to být kapitulace,“ dodal Korčok.

Devětapadesátiletý Korčok vede kontaktní kampaň, během které jezdil po Slovensku a setkával se s občany. Na dnešní akci ve slovenské metropoli, kterou ukončil sérii 50 předvolebních mítinků, lidé nezaplnili celý sál v multifunkční hale, kde organizátoři připravili pro návštěvníky stovky míst k sezení. Souběžně s akcí Korčoka byla v centru Bratislavy demonstrace svolaná občanskými aktivisty na podporu Ukrajiny a proti zahraniční politice slovenské vlády.

Šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko

Andrej Danko: Rusko na Ukrajině hájí své zájmy, není agresorem

Rusko není v konfliktu na Ukrajině agresorem, Rusko hájí své zájmy, řekl dnes šéf slovenské vládní strany SNS a místopředseda parlamentu Andrej Danko. Řešením konfliktu na Ukrajině je podle něj vytvoření demilitarizované zóny po vzoru Kypru. Danko také kritizoval rozhodnutí české vlády pozastavit společná jednání se slovenským kabinetem a českého premiéra Petra Fialu také za jeho schůzku s lídrem slovenské opozice.

Přečíst článek

Korčok se opírá o podporu například opozičních stran Progresivní Slovensko a Svoboda a Solidarita. Ficova strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) zase podporuje v prezidentských volbách Pellegriniho, který v minulosti působil ve Směru-SD 20 let.

Podle sondáží žádný z 11 prezidentských kandidátů nezíská dostatečný počet hlasů na zvolení už v prvním kole. Do rozhodujícího druhého kola hlasování 6. dubna by měli postoupit Pellegrini a Korčok, průzkumy na vítězství favorizují Pellegriniho. Například dřívější průzkum agentury AKO kromě jiného ukázal, že téměř dvě třetiny sympatizantů třetího nejpopulárnějšího prezidentského kandidáta Štefana Harabina by ve druhém kole podpořily Pellegriniho. Harabin, který je bývalým ministrem spravedlnosti a někdejším šéfem slovenského nejvyššího soudu, například tvrdil, že Rusko není ve válce na Ukrajině agresorem. Invazí do sousední země Moskva podle něj neporušila mezinárodní právo a sama na takový krok měla právo. V případě zvolení hlavou státu by Harabin chtěl na první zahraniční cestu jet právě do Ruska.

Reklama

Související

Korčok nebo Pellegrini? Slováci volí nového prezidenta

Stanislav Šulc: Slabý versus cinklý. Kdo se na Slovensku nepostaví Robertu Ficovi?

Přečíst článek
Slováci volí nového prezidenta

Přetrvá mafiánský stát? Vítězství Pellegriniho by zaručilo beztrestnost pro Fica, píší Poláci

Přečíst článek
Peter Pellegrini

Lukáš Kovanda: Pellegrini si za každé euro v kampani „koupil“ skoro pět hlasů voličů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme