Reklama

Kiska půjde kvůli daním před soud. Je to osobní msta Fica, říká exprezidentův advokát

Andrej Kiska, exprezident Slovenska
ČTK
 ČTK

Slovenská prokuratura podala obžalobu na exprezidenta Andreje Kisku v daňové kauze jeho rodinné firmy KTAG, jejímž jednatelem byl Kiska před zvolením hlavou státu. Obhajoba ohlásila právní kroky proti obžalobě a vyjádřila přesvědčení, že spravedlnost zvítězí.

Reklama

Spolu s bývalým prezidentem čelí obžalobě také další jednatel firmy Eduard Kučkovský, vyplývá z dnešního oznámení prokuratury, která zveřejnila pouze iniciály obžalovaných a informaci, že obvinění v kauze KTAG půjdou před soud. Policie v případu dříve obvinila právě Kisku a Kučkovského. Kiska čelí stíhání od konce roku 2019, kdy už nebyl prezidentem. Pětiletý mandát Kiskovi skončil v červnu 2019.

Případ se týká financování Kiskovy kampaně před prezidentskými volbami v roce 2014, ve kterých Kiska porazil tehdejšího premiéra Roberta Fica. Podle policie daňový podvod souvisel s účtováním nákladů na předvolební prezidentskou kampaň do účetnictví KTAG a následnými odpočty na dani z přidané hodnoty.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Slovensko se bojí invaze. Varovali jsme dlouho dopředu, říkají politici

„Jedná se o konflikt mezi Ruskem a USA,“ prohlásil bývalý premiér Slovenska a šéf strany Smer Robert Fico. Bývalý ministr financí Ivan Mikloš naopak právě expremiéra Fica označil za jednoho z politiků, kteří dlouhodobě podněcovali protizápadní nálady na Slovensku.

Přečíst článek

Kiska dříve tvrdil, že obvinění je špinavou politickou kampaní a že za jeho stíháním stojí Fico, vůči kterému se Kiska jako aktivní politik dlouhodobě vymezoval. Odmítl, že by vědomě nechal do účetnictví firmy zahrnout neoprávněné náklady. Ficova strana Směr-sociální demokracie po dlouhodobém vládnutí odešla do opozice po porážce v předloňských parlamentních volbách.

Toto vyšetřování bylo využíváno i k vydírání prezidenta Kisky v rámci snahy pana Fica stát se předsedou ústavního soudu. Tato obžaloba je cenou za to, že prezident Kiska tomuto vydírání nepodlehl,“ napsal v prohlášení Kiskův advokát Peter Kubina. Dodal, že soudu bude doručen návrh na odmítnutí obžaloby z důvodu, že k žalovanému skutku nedošlo nebo že skutek není trestním činem.

Kiska v minulosti odmítl Ficovy ambice stát se předsedou ústavního soudu, kterého do funkce jmenuje právě hlava státu. Po vraždě novináře Jána Kuciaka v roce 2018 zase Kiska vybídl k předčasným volbám nebo k rozsáhlé rekonstrukci vlády. Následně Fico ve snaze o vyřešení vzniklé politické krize rezignoval na funkci premiéra.

Mafie - ilustrační foto

Česko je rájem italských mafiánů. Perou tu špinavé peníze a schovávají se před justicí, píše tamní policie

Italské klany do Česka a na Slovensko "uklízejí" své členy prchající před justicí. Zároveň tu zakládají fiktivní společnosti, které pomáhají prát špinavé peníze pocházející z trestné činnosti, píše italská protimafiánská policie ve výroční zprávě za první pololetí loňského roku.

Přečíst článek

Fico v reakci na podání obžaloby řekl, že Kiskovo případné odsouzení bude znamenat, že Kiska v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta v roce 2014 vyhrál neférově.

Daňový úřad při dřívější kontrole neuznal KTAG náklady vynaložené na Kiskovu propagaci a společnosti doměřil daň z přidané hodnoty, později také daň z příjmů v celkovém objemu několika desítek tisíc eur. Následně KTAG podala sérii opravných daňových přiznání.

Policie už v minulosti prověřovala pochybení KTAG. Vyšetřování ale ukončila s odůvodněním, že trestnost činu zanikla. Slovenský trestní zákon totiž umožňuje u některých daňových deliktů dodatečně zaplatit daň i během policejního vyšetřování, aniž by viníkovi hrozilo stíhání, což KTAG učinila. Obnovit vyšetřování daňového deliktu KTAG policii nařídila prokuratura.

Igor Matovič, ministr financí

Slovensko si vede dobře. Ratingová agentura ho opět označila áčkem

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska na stupni A se stabilním výhledem. Na letošní rok agentura předpokládá zpomalení tempa růstu slovenské ekonomiky, upozornila také na závislost země na dovozu energií z Ruska.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme