Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovensko si vede dobře. Ratingová agentura ho opět označila áčkem

Igor Matovič, ministr financí
ČTK
 ČTK

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska na stupni A se stabilním výhledem. Na letošní rok agentura předpokládá zpomalení tempa růstu slovenské ekonomiky, upozornila také na závislost země na dovozu energií z Ruska.

Reklama

Fitch poukázala na to, že hospodaření Slovenska loni skončilo oproti plánům lépe, a to díky vyšším příjmům a nižším kapitálovým výdajům. Podíl veřejného dluhu na výkonu ekonomiky navzdory tomu dosáhl svého maxima na úrovni 62,5 procenta, do roku 2025 by ale měl klesnout na hodnotu 58 procent.

„Jsme rádi, že nezávislá ratingová agentura vysoce pozitivně hodnotí bonitu Slovenska a rovněž kvalitu správy veřejných financí. Zvláště v situaci historicky mimořádně komplikovaného souběhu pandemické krize a válečného konfliktu na východní hranici,“ uvedl v reakci slovenský ministr financí Igor Matovič.

Finové

Žebříček nejšťastnějších národů. Vedou Finové, Češi jsou v první dvacítce

Finsko bylo už pátým rokem v řadě vyhlášeno „nejšťastnější zemí světa”, informovala agentura AFP. Ve zprávě World Happiness Report 2022 financované OSN získalo 7,82 bodu z 10. Druhé se umístilo Dánsko a třetí byl Island. Česko zůstává na 18. příčce, Slovensko je na 35. místě. Zdaleka poslední skončil Afghánistán.

Přečíst článek

Česká republika má od Fitch vyšší rating než Slovensko. Loni v prosinci agentura potvrdila Česku hodnocení úvěrové spolehlivosti na stupni AA-.

Slovenská ekonomika poroste v příštím roce

Úvěrový rating je důležitým vodítkem pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splácení půjček. Má významný vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu půjčovat a rovněž na podmínky půjčky, například na úrokovou sazbu. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímán v očích věřitelů a tím je i pravděpodobnější, že bude schopen zajistit si levnější půjčky.

Za slabé stránky Slovenska agentura Fitch označila riziko růstu inflace, dále tlak na veřejné finance v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajině a závislost země na importu energií z Ruska. Slovensko dováží z Ruska hlavně zemní plyn, ropu a jaderné palivo.

Na letošní rok Fitch počítá se zpomalením tempa růstu slovenské ekonomiky na dvě procenta z loňských tří procent. V příštím roce by pak hospodářství i díky čerpání peněz z evropských fondů a unijního plánu obnovy mohlo vykázat růst o 4,6 procenta.

Chcete darovat vařené jídlo potřebným? Vznikl manuál, jak na to

Ve větších gastronomických provozech denně zbyde až 25 kilogramů nevydaných pokrmů, které by někde někomu udělaly radost. Jenže obvykle končí v koši, protože legislativa neumožňovala dál s jídlem nakládat. Organizace Zachraň jídlo se vydala mezi úřední šimly a našla cestu, jak jídlo poslat dál lidem v nouzi. Kromě manuálu, kde je celý proces podrobně popsán, vznikla databáze, kde se mohou gastroprovozy a charitativní organizace propojit. A pracuje se na aplikaci. Trend šetrného zacházení s jídlem, který je zároveň pomocí potřebným, je snad tím aktuálně nejzásadnějším.

Přečíst článek

Kišiněv

Příštím Putinovým cílem může být Moldavsko, varuje analytik

Sporné Podněstří s ruským separatistickým obyvatelstvem se může stát rozbuškou. Vojensky je země velmi slabá, upozorňují bezpečnostní analytici.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Po třiceti letech od rozpadu federace Češi bohatnou rychleji, Slováci se rychleji zadlužují

Přečíst článek
Ministerstvo financí

Česko má letos vykázat nejslabší hospodářský růst ze zemí visegrádské čtyřky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme