Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vesmírný dalekohled Jamese Webba čeká rozložení zrcadel

Takto bude vypadat unikátní teleskop Jamese Webba, až dorazí na místo určení.
NASA
Jiří Lach

Projekt vesmírného teleskopu Jamese Webba, který lidstvu umožní pohlédnout hluboko do minulosti vesmíru, má za sebou první kritickou část mise. Rozvinutí tepelného štítu proběhlo bez komplikací. Další nejbližší zatěžkávací zkouškou bude rozložení „srdce“ celého teleskopu - jeho primárního zrcadla, které proběhne za několik málo dní.

Reklama

V sobotu 25.12. sledoval celý vědecký svět se zatajeným dechem start teleskopu Jamese Webba. Krátce po poledni našeho času vynesla z Francouzské Guyany raketa Ariane 5 novou observatoř. Projekt v hodnotě deseti miliard dolarů zatím běží bez komplikací.

Webbův vesmírný dalekohled je bezprecedentním počinem v dějinách astronomie. Teleskop by měl díky pozorování v infračerveném spektru dohlédnout až 13,5 miliard let do minulosti, jeho cílem je prozkoumat samotný počátek vesmíru, rozšířit poznání o vývoji a formování prvních galaxií v době po Velkém třesku, pátrát po exoplanetách a zkoumat složení jejich atmosfér. Projekt byl připravován dlouhých 25 let a za tuto dobu na něm pracovalo odhadem deset tisíc vědců, inženýrů a techniků z 20 zemí včetně České republiky.

Start rakety Ariane 5 trval necelou půlhodinu, po které se dalekohled oddělil od nosiče a zahájil cestu do své destinace, která potrvá celkem 29 dní. Cílem cesty je librační centrum L2, nazývané také druhý Lagrangeův bod. Jedná se o místo vzdálené 1,5 milionu kilometrů od Země, kde jsou v rovnováze gravitační síly Země a Slunce. Teleskop zde bude moci udržovat stabilní oběžnou dráhu a zároveň bude neustále ve stínu Země.

Nejsložitější aktivace přístroje v dějinách NASA

Teleskop má již za sebou úspěšné rozvinutí solárního panelu, které proběhlo hodinu po startu, a díky kterému má nyní dalekohled vlastní zdroj elektrické energie. Následovala úprava dráhy za pomocí prvního ze tří plánovaných zážehů motoru. Dobrá zpráva je, že start byl natolik precizní, že dalekohled nemusel spotřebovat příliš mnoho paliva pro korekci dráhy a zůstává mu tak dostatek pohonných hmot na celých deset let provozu. Jeden den po startu (T+1) byla úspěšně rozložena struktura s anténami, které nyní umožňují datový přenos mezi teleskopem a Zemí.

To byl zároveň poslední automatický krok. Veškeré další sekvence z celkem 344 plánovaných kroků již jsou řízeny povely z řídícího střediska, pečlivě monitorovány a případně (v rámci velmi omezených možností) korigovány. Celkově se jedná o nejsložitější rozkládání, aktivaci a kalibraci, kterou kdy NASA ve vesmíru prováděla.

22 technologií, které ovládnou rok 2022: Tištěné domy, tichá letadla, umělé maso

Proslulý bonmot, připisovaný obvykle dánskému jadernému fyzikovi Nielsi Bohrovi, říká: Předpověď je velmi obtížná, zvlášť, když se týká budoucnosti. Na jednu takovou si troufli redaktoři vědecké sekce britského či spíše světového časopisu The Economist. Prognózují, které technologie by se měly vylepšit nebo dostat více do praxe v roce 2022.

Přečíst článek

V uplynulých dnech (3. a 4. ledna) se podařilo úspěšně rozvinout celý tepelný štít, což byl jeden z nejkritičtějších momentů mise. Teleskop Jamese Webba je designován tak, aby pracoval při teplotě -223 stupňů Celsia a bez slunečního štítu není jeho funkčnost možná.

Postupně došlo k vyklopení bočních křídel, následně byla celá sluneční clona rozvinuta do stran, 5 vrstev bylo odděleno od sebe a nakonec byly membrány jedna po druhé napnuty do finálního stavu. Tento velice složitý proces byl dokončen 4.1. 2022 v 18:00 našeho času. Membrány jsou vyrobeny z kaptonu a jsou potaženy tenkou vrstvou hliníku. Jsou veliké přibližně 22krát 10 metrů a po jejich plném rozvinutí se začne teleskop ochlazovat na provozní teplotu.

Jelikož dalekohled bude daleko od Země, nebude k němu na rozdíl od Hubbleova teleskopu možno vypravit servisní mise s lidskou posádkou. Veškeré kroky tak musí proběhnout bez problémů. Zajímavostí ovšem je, že vědci mají jistá záložní řešení i pro případ, že se nějaký elektromotor či spirála zasekne – mají například originální možnost s celým dalekohledem fyzicky zatřást. Dále s ním mohou libovolně otáčet a tím jeho různé strany podle potřeby zahřívat a jiné ochlazovat.

Klíčové dny teleskopu Jamese Webba

Bezesné noci pro vědce pokračují

V následujících dnech (mezi desátým a třináctým dnem po startu) bude následovat další kritický moment, a to rozložení primárního a sekundárního zrcadla.

Nejprve se vyklopí trojnožka se sekundárním zrcadlem.Toto zrcadlo je vyrobeno z beryllia a jeho průměr je 0,74 metru. Následovat bude primární zrcadlo, tedy vlastní srdce celého teleskopu. Jeho průměr je 6,5 metru a skládá se celkem z 18 šestiúhelníkových zrcadel vyrobených taktéž z lehkého beryllia, potažených zlatem a tenkou vrstvou křemíku proti poškrábání. Primární zrcadlo je nyní složeno do tří částí, centrální a dvou křídel, která se musí přibližně třináctý den po startu vyklopit.

Jeff Bezos astronautem

Bezos postaví hotel ve vesmíru. Otevře do konce desetiletí

Komerční vesmírnou stanici se chystá do konce desetiletí vypustit soukromá americká kosmická společnost Blue Origin, kterou vlastní zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos. Na oznámení podniku dnes upozornil zpravodajský server BBC. Zveřejněný propagační materiál uvádí, že komerčně zaměřená stanice Orbital Reef bude moci hostit až deset lidí.

Přečíst článek

Pokud půjde vše podle plánu, tak po třinácti dnech od startu budou rozloženy hlavní části dalekohledu a budou jej čekat další dva týdny cesty do bodu L2. Teleskop se mezitím bude dále ochlazovat, postupně dojde k aktivaci ostatních přístrojů.

Celý komplex váží 6,5 tuny a obsahuje mnoho složitých technologických celků. Vedle optických systémů a vědeckých instrumentů zde najdeme další subsystémy například pro řízení polohy, pro komunikaci s řídícím střediskem, systém řízení elektrické energie, anebo vlastní pohon v podobě trysek a raketových motorů.

Měsíc po startu dojde k poslednímu ze tří zážehů motoru, který zakotví dalekohled na jeho finální pozici v bodě L2. Následující čtyři měsíce se bude dalekohled dále ochlazovat na cílových -223 stupňů a budou aktivovány, testovány a kalibrovány veškeré přístroje.

Až přibližně půl roku po startu, tedy v červnu 2022 by měl začít Webbův teleskop dodávat na Zemi první vědecká měření a snímky. A podle všech předpokladů se máme na co těšit, tato nová state-of-the-art observatoř by měla pomoci zodpovědět klíčové otázky o původu našeho vesmíru.

>>>>>Zde můžete sledovat cestu unikátního teleskopu<<<<<

Letka Virgin Galactic

Stanislav Šulc: Éra selfie z vesmíru je tu

Richard Branson vzal do vesmíru turisty. Odstartovala nová éra lidstva, o níž zatím nic nevíme.

Přečíst článek

Finanční úřad

Daňové změny roku 2022: polepší si hlavně rodiny s dětmi

Lidem by v příštím roce mělo zůstat více peněz v kapse. Zvýší se daňové slevy na poplatníka a projeví se také zrušení superhrubé mzdy či limitu na odpisy za děti. Negativní vliv bude mít inflace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

NASA oznámila po téměř třech letech konec mise vrtulníčku Ingenuity na Marsu

FOTOGALERIE: NASA po téměř třech letech ukončila misi vrtulníčku Ingenuity na Marsu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme