Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kontejneroví přepravci MSC a Maersk odřízli Rusko. Do země proudí jen potraviny a léky

mezinárodní obchod, ilustrační foto
Pixabay
Veronika Kudrnová
vku

Po moři do Ruska se od dnešního dne doplaví pouze potraviny a humanitární pomoc. Veškeré dodávky ostatního zboží mají stopku. Společnosti MSC a Maersk, dva největší světoví námořní přepravci, v reakci na uvalení sankcí Západu na Rusko za rozpoutání války na Ukrajině pozastavily veškerý obchod s touto mocností. Firmy to uvedly v prohlášeních.

Reklama

Dánský námořní dopravce A.P. Moller-Maersk už v pondělí ohlásil, že v obchodě s Ruskem zvažuje stopku. Den na to oznámil, že kontejnerovou dopravu do i z Ruska pozastaví, výjimku mají nezbytné dodávky do Ruska v podobě potravin, léků a další humanitární pomoci. Podobný krok vzápětí oznámil i dopravce Mediterranean Shipping Company (MSC). 

„Vzhledem k tomu, že stabilitu a bezpečnost našich aktivit už přímo a nepřímo narušují sankce, budou nové objednávky do Ruska i z Ruska pozastaveny,” uvedl Maersk. Opatření nebude zahrnovat potraviny, léky ani humanitární dodávky, dodala firma.

Maersk zajišťuje dopravu na trasách do Petrohradu a Kaliningradu v Baltském moři, do Novorossijska v Černém moři a do Vladivostoku a města Vostočnyj na východním pobřeží Ruska.

Kontejnerová loď, ilustrační foto

Lodní přepravci trhají rekordy v ziscích i na burze, malé firmy pláčou

Situace, která panuje na trhu s lodní přepravou, tj. přetížené přístavy a malá přepravní kapacita, se ani letos nezlepší. Vše nasvědčuje tomu, že její ceny dál porostou. Přepravce tak čeká další bohatý rok a na výrobce, obchodníky i koncového zákazníka jen další extra náklady. „Zneužívají našeho zoufalství,“ lkají menší firmy nad přístupem nákladních lodních dopravců.

Přečíst článek

Společnost Maersk vlastní také 31procentní podíl v ruské firmě Global Ports, která provozuje šest přístavních terminálů v Rusku a dva ve Finsku.

„Ohledně Global Ports prověřujeme, jak vyhovět stále se vyvíjejícím sankcím a omezením, a připravujeme další kroky,” dodal Maersk.

Firma sídlící v Kodani má v Rusku asi 500 zaměstnanců. Minulý týden pozastavila veškeré zastávky svých lodí v ukrajinských přístavech a uzavřela svou hlavní pobočku v Oděse na pobřeží Černého moře.

Podobně MSC v úterý klientům oznámila, že s okamžitou platností dočasně zastavuje rezervaci pro přepravu všech nákladů do Ruska a z Ruska. Týká se to všech námořních cest, včetně Baltského a Černého moře i přístupových tras přes ruský Dálný východ.

Maersk byl mnoho let největším kontejnerovým přepravcem nákladů po moři. Letos v lednu ale firma oznámila, že ji v tomto ohledu předstihla společnost MSC, která je registrovaná ve Švýcarsku.

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Maersk po desítkách let přišel o trůn největšího nákladního dopravce

Dosud největší nákladní kontejnerový dopravce na světě společnost Maersk dominoval trhu od roku 1993. Ke konci roku ale i kvůli covidu a s ním související vysoké poptávce po dopravě zboží, kterou lépe využila konkurence, o svůj trůn přišla. Předstihla ji švýcarsko-italská společnost Mediterranean Shipping Company (MSC).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme