Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boeing, Exxon nebo Nike. Americké firmy bojkotují Putinovo Rusko

ilustrační foto
ČTK/AP
 ČTK

Američtí giganti opouští Rusko. Svoje aktivity tam ukončila těžařská společnost ExxonMobil, Boeing přerušil technickou podporu leteckým společnostem. A své aktivity kvůli invazi na Ukrajinu omezil i Nike, Google, Apple či American Express.

Reklama

„Odsuzujeme ruskou vojenskou akci, která narušila suverenitu Ukrajiny a ohrožuje její lid,” uvedla společnost ExxonMobil, která své aktivity v Rusku ocenila na čtyři miliardy dolarů (zhruba 90 miliard korun). ExxonMobil také nebude provádět nové investice v Rusku, již dříve rozhodl o odchodu svých amerických zaměstnanců z Ruska.

Obdobné kroky už dříve ohlásily evropské ropné společnosti - britská BP, nizozemský Shell či norský Equinor.

Výrobce dopravních letadel Boeing přerušil dodávky dílů a poskytování údržby ruským leteckým společnostem. Podle deníku The Wall Street Journal krok Boeingu ztíží snahu udržet v provozu letadla vlastněná leteckými společnostmi z Ruska. Na začátku týdne Boeing také oznámil, že přerušuje aktivity svého výcvikového centra v Moskvě a svého zastoupení v Kyjevě.

 Dodávky dílů a služeb ruským leteckým společnostem zastavil i evropský Airbus.  

Operátoři se zapojili do boje s ruskou propagandou. Zablokovali šest dezinformačních webů

Tuzemští mobilní operátoři zablokovali přístup na šest dezinformačních webů v českém jazyce. Vyhověli tak výzvě vlády a Národního centra kybernetických operací a připojí se k opatřením zamezujícím šíření ruské propagandy v kybernetickém prostoru ČR. Oznámila to dnes Asociace provozovatelů mobilních sítí, která operátory sdružuje.

Přečíst článek

Pro ruské zákazníky není dostupné zboží na internetovém obchodě společnosti Nike, informoval o tom server BBC News. Společnost uvedla, že nemůže dále zaručit doručení zboží do Ruska a vyzvala tamní zákazníky, aby se obraceli na kamenné obchody.

Podle serveru se tak společnost připojila k bojkotu Ruska, který vyhlásily další velké americké firmy.  Z těch posledních to byly například Apple či American Express. 

Uprchlíci na nádraží v Kyjevě

Výzva miliardářů na pomoc uprchlíkům vynesla přes čtvrt miliardy. Půlku dal zakladatel Centrum.cz Tomek

Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali na ukrajinské uprchlíky prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu – v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy, což je dosud nejvyšší částka od jednotlivce. Pořadatelé akce vyzývají, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Přečíst článek

Google rozdal informační ban

Americká internetová společnost Google zase přestala ve své službě Google News zobrazovat weby médií financované ruským státem. Platí to mimo jiné pro televizi RT, zpravodajský server Sputnik nebo pro tiskovou agenturu TASS. Nějaký čas ale potrvá, než se změna plně projeví ve všech zemích a systémech, uvedla česká pobočka Googlu.

Odstranění ruských zdrojů informací platí globálně i pro další platformy, ve kterých se zobrazuje zpravodajství. V úterý také Google zablokoval na videoserveru YouTube v Evropě kanály spojené s televizí RT nebo webem Sputnik, označovaným za dezinformační. Blokuje také mobilní aplikace spojené s RT a Sputnikem z obchodu Google Play v celé Evropě.

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Zbytečný kus plastu. Mastercard zablokovala Rusům platební karty, Visa se na to připravuje

Společnost Mastrecard v prohlášení na své webu oznámila, že zablokovala v souvislosti se sankcemi uvalenými na Rusko systém vybraným finančním institucím. K obdobným krokům se chystá i Visa.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel chystá půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu

Půl miliardy eur na výrobu munice pro Ukrajinu. Brusel chce podpořit zbrojní průmysl v zemích unie

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme