Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blíží se konec války války v Gaze? Hamás oznámil, že je připraven pozitivně jednat

Členové Rady bezpečnosti OSN hlasují o schválení její první rezoluce schvalující plán příměří v Gaze
ČTK
 ČTK

Hnutí Hamás a Palestinský islámský džihád dnes předaly katarským a egyptským prostředníkům svou první oficiální odpověď na nejnovější návrh dohody o příměří v Pásmu Gazy, oznámily podle agentury Reuters obě palestinské radikální skupiny. Ve společném prohlášení vyjádřily svou „připravenost pozitivně“ jednat s cílem dosáhnout dohody o ukončení války v Gaze.

Reklama

Egypt a Katar bez uvedení dalších podrobností potvrdily, že od Hamásu a dalších palestinských skupin obdržely odpověď k návrhu dohody o příměří a propuštění rukojmích a že ji studují. Návrh představil 31. května americký prezident Joe Biden a označil jej za izraelský, v pondělí jej pak posvětila svou rezolucí Rada bezpečnosti OSN.

Konec války jako priorita

„Odpověď upřednostňuje zájmy našeho palestinského lidu a nutnost zcela zastavit probíhající agresi proti Pásmu Gazy,“ uvádí se v prohlášení. Podle agentury AP, která z prohlášení cituje, jsou obě skupiny připraveny „pozitivně jednat ve snaze dobrat se dohody“ a jejich prioritou je dosáhnout „úplného zastavení“ války.

Vysoce postavený představitel Hamásu Usáma Hamdán proíránské libanonské televizní stanici Al-Majádín řekl, že hnutí „předložilo zprostředkovatelům k návrhu některé připomínky“, blíže je však nespecifikoval.

Nejmenovaný představitel Hamásu krátce předtím agentuře Reuters k obsahu odpovědi řekl: „Hamás v odpovědi potvrdil postoj skupiny, že jakákoli dohoda musí ukončit sionistickou agresi vůči našemu lidu, dostat pryč izraelské síly, vést k obnově Gazy a k dosažení seriózní dohody o výměně vězňů.“

Reklama

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby uvedl, že odpověď Hamásu už obdržely také Spojené státy a nyní ji studují a hodnotí.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Bojujeme s Hamásem, ne s Palestinci. Gazu nehodláme trvale okupovat

Izrael podle premiéra Benjamina Netanjahua nehodlá trvale okupovat Pásmo Gazy, ani vysídlit jeho civilní obyvatelstvo, pro jehož ochranu prý armáda dělá maximum.

Přečíst článek

Valné shromáždění OSN podpořilo myšlenku palestinského členství, ČR byla proti

Palestina jako plnohodnotný člen OSN? Členové organizace o tom přemýšlejí, Česko je proti

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby takový krok schválila. Minulý měsíc v Radě bezpečnosti možnost palestinského členství ve světové organizaci vetovaly Spojené státy.

Přečíst článek

Premiér Petr Fiala

Návrh vydat zatykač na izraelskou vládu společně s lídry Hamásu je děsivý, míní Fiala

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. Na síti X tak reagoval premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme