Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dolary? Máte dolary? Rusové se po nich pídí na černém trhu

Dolary, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Rubl je v současné době o čtvrtinu silnější vůči dolaru než před začátkem Putinovy invaze na Ukrajinu. Omezení na ruském bankovním trhu a nedostatek dolarů v zemi ale způsobují, že řada Rusů začala shánět dolary jak za komunismu – na černém trhu a za nevýhodnější kurz, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Rubl si v poslední době připisuje poněkud absurdní prvenství coby nejsilněji rostoucí měny. Ze svého nejslabšího vrcholu po začátku invaze na Ukrajinu, kdy dolar stál 120 rublů, je cena nyní téměř poloviční. Kvůli omezením Kremlu v důsledku západních sankcí jsou však dolary těžko k dostání, což  Rusy žene do honby za dolary na černém trhu, uvedl Bloomberg.

Pro Borise, lékaře žijícího v Moskvě, byla snaha koupit americkou měnu tak zoufalá, že přemýšlel o „technologicky vyspělé“ cestě na černý trh, kterou prosazoval jeho přítel. Prostřednictvím automatizované aplikace a messengeru jeho známý elektronicky převedl rubly na dolary, aby poté obdržel čárový kód, který naskenoval, a s kódem pak otevřel bezpečnostní úložný box v jednom moskevském nákupním centru, kde se dolary fyzicky nacházely.

Jak se vyvíjel kurz rublu vůči dolaru před začátkem ruské invaze na Ukrajinu a po něm:

zdroj: Bloomberg

Banky buď valuty nemají vůbec, nebo je prodávají za špatný kurz,“ řekl pětatřicetiletý Boris, který si kvůli citlivosti věci nepřál zveřejnit celé jméno. 

Válka Vladimira Putina proti Ukrajině uvedla ekonomiku na cestu k nejprudšímu poklesu za poslední desetiletí. Od začátku invaze je ale ruská měna proti americkému dolaru zhruba o 25 procent vyšší, což jí dává nepatřičný titul aktuálně nejlepšího měnového hráče na světě.

Automobil Moskvič, který se vyráběl do roku 1991 a v roce 2022 začne výroba v Rusku znovu.

Moskviče se vrací, vyrábět je budou v Rusku místo renaultů. A prý budou i elektrické

Po jedenadvaceti letech od ukončení výroby se na ruský trh vrátí automobilová ikona Sovětského svazu, značka Moskvič. Rozhodla se tak moskevská vláda poté, co na ni automobilka Renault převedla veškerá aktiva své ruské pobočky včetně továrny v hlavním městě. Důvodem odchodu francouzského výrobce z Ruska je invaze na Ukrajinu. Zbaví se tak i svého většinového podílu v továrně vyrábějící auta značky Lada, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

I když to Putinovi umožnilo chlubit se, že sankce Západu selhaly, obyčejní Rusové nemohou využít sílu své měny. Toky ropy a kapitálové kontroly pokřivily oficiální kurz a rubl je na směnných místech a na černém trhu asi o 20 procent slabší – což mnoha Rusům připomíná jeho sovětského předchůdce.

„Je to jako snažit se ukázat, že Sovětský svaz poráží Ameriku tím, že někomu v roce 1982 mávne do tváře výtiskem novin Izvestija a řekne: „Podívejte, dolar má hodnotu pouhých 64 kopejek,“ řekl Sergej Chestanov, moskevský profesor v oboru financí a bankovnictví a poradce výkonného ředitele makléřské společnosti Otkritie. „Souhlasil bych – kdyby si někdo skutečně mohl koupit dolar za 64 kopejek. Ale nemohl.“

PPF, ilustrační foto

Potvrzeno. PPF a Home Credit v Rusku končí. Bankovní byznys prodají skupině domácích investorů

PPF a Home Credit podepsaly dohodu se skupinou individuálních investorů v čele s Ivanem Tyryškinem o prodeji svých bankovních aktiv v Rusku, včetně dceřiných společností. Cena transakce zůstává tajná. PPF se tak zbavila významné většiny aktiv v Rusku. Zbyly jí tam životní pojišťovna PPF Life Insurance a komerční nemovitosti.

Přečíst článek

Podle nejnovějších pravidel centrální banky mohou věřitelé prodávat pouze dolary a eura, které obdrželi od 9. dubna. Jednotlivci mohou vybírat tvrdou měnu, ale pouze z účtů otevřených před 9. březnem a ne více než ekvivalent 10 tisíc dolarů. Limit pro fyzické provedení hotovosti při cestě do zahraničí je rovněž 10 tisíc dolarů.

Po vzoru nelegálních směnárníků operujících v pozdním sovětském období, pro které se v Československu vžilo označení „veksláci“, lákají nyní zprostředkovatelé spolupracující se zaměstnanci bank kupce na kurzy, které jsou méně výhodné než oficiální kurzy uváděné ve směnárnách.

Stejně jako v minulosti podle Borise navíce vždy existuje nebezpečí, že zájemce odejde s padělanými bankovkami. Boris se nakonec rozhodl pro prostředníka a zaplatil o 15 procent více, než je oficiální sazba, aby koupil dva tisíce dolarů pro svou bývalou manželku a děti. Potřebovali hotovost na dovolenou v Turecku, protože sankce brání ruským kreditním kartám fungovat v zahraničí.   

Pšenice, ilustrační foto

Válka neválka, ruská pšenice jde na dračku stejně jako před invazí. A Putin to ví

Světová chuť na ruskou pšenici zůstává i přes invazi Kremlu na Ukrajinu silná. Navzdory tlakům vyplývajícím z důsledků války, protiruských sankcí a reakcí Moskvy obchodníci s pšenicí nadále exportují velké množství ruského obilí, po kterém je ve světě vysoká poptávka. A nic nenasvědčuje tomu, že by vývoz brzy klesl, napsala agentura Bloomberg. Ostatně i prezident Vladimir Putin ve čtvrtek uvedl, že očekává rekordní sklizeň pšenice a růst vývozu.

Přečíst článek

V pondělí banky prodávaly dolary za cenu v průměru o 20 procent vyšší, než byla cena rublu kótovaná na moskevské burze, alespoň podle průzkumu asi 70 moskevských bank a směnáren, které provedly finanční weby RBC a Banki.ru. Kurzy na černém trhu zobrazené v kanálech pro směnu měn v aplikacích pro zasílání zpráv se v úterý v Moskvě pohybovaly od 73 rublů do 76 rublů, zatímco oficiální kurz rublu se v úterý odpoledne jen málo změnil na 63,35 rublu za dolar. 

To je sice na hony vzdáleno obrovské propasti mezi oficiálními sazbami a sazbami na černém trhu jako například Zimbabwe, ale tyto nesrovnalosti v Rusku odráží realitu ekonomiky, která nikdy nebyla tak izolovaná ve své postsovětské historii, podotkl Bloomberg.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký dolar

Konec dominance amerického dolaru se blíží ke konci, uvedl šéf ruské banky VTB Andrej Kostin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme