Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem

Fico zasahuje. Slovensko nasadí kvůli migraci policisty a vojáky na zelenou hranici s Maďarskem
ČTK
 ČTK

Slovensko kvůli nelegální migraci dnes nasadí policisty a vojáky na ochranu takzvané zelené hranice s Maďarskem, řekli premiér Robert Fico a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok po společné schůzce. Fico, který se stal premiérem minulý týden po vítězství své strany Směr-sociální demokracie v zářijových předčasných parlamentních volbách, už dříve ohlašoval potřebu tvrdého postupu vůči běžencům.

Reklama

„Za deset měsíců v roce 2023 přišlo na území Slovenska 46 000 nelegálních migrantů. Ministerstvo vnitra ve spolupráci s ozbrojenými silami nasadí poměrně velkou živou sílu a techniku prakticky na celé zelené hranici s Maďarskem,” řekl Fico. Šutaj Eštok dodal, že nelegální migrace na Slovensko se letos zvýšila o více než 700 procent a že očekává její další „velkou vlnu”.

Za bezpečnostní riziko pro Slovensko označil Fico konflikt v Pásmu Gazy, kde zaútočil Izrael v odvetě za předchozí útoky radikálního hnutí Hamás. „Nelegální migrace, pokud nebude pod kontrolou, může způsobit příchod závadových osob napojených na teroristické struktury,” řekl Fico.

Fico: Slovensko podmiňuje podporu Ukrajiny zárukami, že peníze nebudou zpronevěřeny

Fico začal úřadovat. Chce omezit financování Ukrajiny. A tlačí na EU

Nová slovenská vláda Ukrajinu vojensky nepodpoří. A finanční podporu podmiňuje zárukami, že evropské peníze, včetně těch slovenských, nebudou zpronevěřeny. Na Facebooku to oznámil nový slovenský premiér Robert Fico. Předseda slovenské sněmovny Peter Pellegrini očekává, že zastavení vojenské pomoci Ukrajině ze strany nové vlády v Bratislavě se nedotkne komerčních zakázek.

Přečíst článek

Řetězová reakce

Bývalá slovenská vláda na začátku října zavedla náhodné kontroly na hraničních přechodech s Maďarskem, odkud na Slovensko ve stávající migrační vlně proudí migranti ve snaze pokračovat dále do západní Evropy. Učinila tak v reakci na podobný rok, který vůči Slovensku zavedly Česko, Polsko a Rakousko. Uzavření celé 655 kilometrů dlouhé slovensko-maďarské hranice předchozí vedení slovenské policie, které Šutaj Eštok odvolal, označovalo za nemožné kvůli nedostatku personálu a techniky.

EU čeká legislativní smršť, bude řešit rozšíření, migraci i emise automobilů

Migrace, emisní norma Euro 7 i rozšíření EU. Na Evropu se valí legislativní smršť

Evropskou unii čeká v příštích měsících legislativní smršť a rok plný výzev, v plánu je totiž i velké množství nejrůznějších vyjednávání a summitů. Důvod? V červnu příštího roku se uskuteční volby do Evropského parlamentu, které budou znamenat i novou Evropskou komisi. A jak říkají mnohé diplomatické zdroje v Bruselu, co se nestihne projednat či schválit do března 2024, úplně maximálně do dubna, to už se nestihne vůbec. A témat stále zůstává mnoho: rozšíření Evropské unie, migrace a pro Českou republiku například rovněž důležité nařízení Euro 7, které hovoří o nových emisních limitech pro osobní automobily, dodávky, nákladní auta i autobusy.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Podpora Ukrajiny Česko znevýhodňuje. Poznáme to na ceně chleba

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme