Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala vrací úder. Za inflaci může ČNB, mohla dělat více, prohlásil na adresu Michla

Fiala vrací úder. Za inflaci může ČNB, mohla dělat více, prohlásil na adresu Michla
ČTK
 ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS) zpochybnil slova guvernéra České národní banky Aleše Michla o proinflačním působení deficitů státního rozpočtu. Za inflaci je zodpovědná především ČNB, její guvernér by neměl házet vinu na vládu, řekl premiér v rozhovoru pro CNN Prima News. Naznačil, že centrální banka by mohla proti inflaci udělat víc.

Reklama

Michl schodek státního rozpočtu, který ke konci dubna vystoupal na 200 miliard korun, zmínil ve středu ve vyjádření k možnému dalšímu vývoji úrokových sazeb. Pokud nebude vládní balíček ke konsolidaci veřejných financí dost věrohodný, bude muset ČNB podle Michla bojovat proti proinflačnímu impulzu, který vytvářejí deficity státního rozpočtu.

ČNB trvá na svém. Úrokové sazby budou dál na sedmi procentech

AKTUALIZOVÁNO: ČNB trvá na svém. Úrokové sazby budou dál na sedmi procentech

Bankovní rada České národní banky (ČNB) i na dnešním jednání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Informovala o tom mluvčí ČNB Petra Krmelová. Na stejné úrovni je sazba od loňského června. Bankovní rada také rozhodla, že bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny.

Přečíst článek

"Pokud nevznikne důvěryhodný konsolidační balíček a nebude patrná snaha o zodpovědné rozpočty, bude ČNB nucena zvýšit úrokové sazby," řekl guvernér.

Měli bychom spolupracovat, míní premiér 

Spotřebitelské ceny v Česku v březnu meziročně vzrostly o 15 procent, na podobných a vyšších úrovních se inflace drží téměř rok. Podle Fialy je rychlejší snižování inflace především úkolem ČNB. Není třeba se obviňovat, vláda a centrální banka by měly spolupracovat, řekl premiér.

Vládě podle něj nepřísluší komentovat kroky centrální banky. "Ale pokud vyzývá pan guvernér vládu k tomu, aby konala, tak já říkám, že koná, a ptám se, jestli dostatečné koná také ČNB," dodal.

Konsolidační balíček, o kterém Michl mluvil, chce vláda představit v polovině května. Měl by snížit strukturální deficit asi o procento hrubého domácího produktu, tedy zhruba o 70 miliard korun. Loni byl tento schodek 2,6 procenta HDP. Podle některých ekonomů i politiků by ale ozdravování veřejných financí mělo být rychlejší.

Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

AKTUALIZOVÁNO: Ekonomika se ve čtvrtletí meziročně propadla, vymanila se však z recese

Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 procenta a meziročně klesl o 0,2 procenta. Uvedl to ČSÚ.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme