Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fiala ustál pokus o svržení vlády

Fiala a Rakušan
Profimedia
 ČTK

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) v pátek odolala ve Sněmovně prvnímu opozičnímu pokusu o své svržení.

Reklama

Kabinet tak bude dál řídit zemi s důvěrou dolní komory. Hlasování o nedůvěře vyvolalo opoziční hnutí ANO s podporou SPD kvůli aféře kolem již bývalého ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka a vládnímu postupu v řešení zejména energetické krize. Hlasování se uskutečnilo zhruba osm měsíců po jmenování kabinetu ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Debata trvala nepřetržitě 22 hodin.

Pro vyslovení nedůvěry hlasovalo 84 přítomných poslanců opozice. Návrh podpořili podle očekávání poslanci ANO a SPD. Proti nedůvěře se vyslovilo 100 přítomných zákonodárců pětice koaličních stran. Ostatních 16 poslanců bylo omluveno, po osmi z vládního i opozičního tábora.

Představitelé ANO dříve slibovali, že při českém předsednictví v Radě Evropské unie se vládě vyslovit nedůvěru nepokusí. Podle lídra hnutí a bývalého premiéra Andreje Babiše se ale situace změnila. Fiala reagoval, že Babiš se snaží zakrýt své vlastní problémy. Obžalovaný předseda ANO se proti tomu ohradil a řekl, že se na soud v dotačním případu Čapí hnízdo těší.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Energetickou krizi porazíme uhlím, věří Stanjura

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předpokládá, že těžba uhlí v OKD bude pokračovat i po roce 2023, pokud bude alespoň ekonomicky neutrální. Společnost OKD by tak mohla vytěžit veškeré zásoby uhlí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Stanislav Šulc: Konec šetření. Volby se blíží a rozdávání peněz z eráru je zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme