Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropská komise navrhla nový balík sankcí kvůli Ukrajině, projednají ho členské země

ilustrační foto
ČTK / AP
 ČTK

Evropská komise kvůli ruské invazi na Ukrajinu připravila nový balík sankcí, které jsou namířené na další ruské oligarchy a politiky a také na tři běloruské banky. S odkazem na svoje nejmenované unijní zdroje to napsala agentura Reuters.

Reklama

O nových postizích mají podle Reuters od úterních 15:00 diskutovat velvyslanci členských zemí Evropské unie.

Komise navrhuje vyřadit tři běloruské banky z mezinárodního platebního systému SWIFT a přidat několik ruských oligarchů a politiků na černou listinu EU. Na té již figuruje několik stovek lidí, včetně všech poslanců ruské Dumy, ruského prezidenta Vladimira Putina a řady jemu blízkých ruských miliardářů.

Nový balík sankcí by rovněž zakázal vývoz námořních technologií z EU do Ruska a poskytl by pokyny k tomu, jak sledovat kryptoměny, aby nemohly být používány k obcházení postihů.

EU uvalila na Rusko zatím tři balíky sankcí, kromě těch mířících na jednotlivce rovněž například vyřadila ze systému SWIFT sedm ruských bank a zakázala ruským letadlům vstup do svého vzdušného prostoru. Některé postihy již mířily rovněž na Bělorusko, které Moskvu v konfliktu podporuje.

Dmitrij Peskov

Jen si nás trestejte, jak je libo! Vzkázal Západu mluvčí Kremlu

Sankce nesankce, Rusko bude pokračovat v práci na svých projektech a doufat, že se v Evropě v budoucnu objeví politici, kteří si uvědomují potřebu rozvíjet vztahy s Moskvou, prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Přečíst článek

Hacker, ilustrační foto

Sankce bolí ruské oligarchy. Aby se jim vyhnuli, investují do bitcoinu. Kryptoměna zdražuje

Nejznámější kryptoměna bitcoin od začátku ruské invaze na Ukrajinu zpevnila asi o 13 procent. Přispívají k tomu Rusové i Ukrajinci, kteří své peníze vkládají do anonymních a decentralizovaných digitálních měn, píše Reuters.

Přečíst článek

Londýn

Ruští oligarchové možná mají v Londýně utrum, jiní boháči tam ale přijdou

Londongrad či Moskva nad Temží, to jsou přezdívky, které si britská metropole vysloužila pro svou otevřenou náruč vůči ruskému kapitálu. Tomu je, zdá se, po třiceti letech konec. Londongrad padl, píše Bloomberg. Ač se z něj ale vypaří ruské bohatství, petrodolary odjinud tam stejně potečou proudem.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji kvůli výjimce vozí nejvíce za  jedenáct let.

EU zakázala dovoz ruské ropy. Česko ji ale kvůli výjimce vozí nejvíce za jedenáct let

Přečíst článek
Ursula von der Leyenová, šéfka EK

EU zasadí další ránu Putinovi. Dalším balíkem opatření znemožní obcházení ruských sankcí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme