Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy. Zátěž registrů se ale ověřit nedá

Digitální systém přihlašování na SŠ zatím zvládá zátěžové testy
Profimedia
 ČTK

Digitální systém přihlašování na střední školy, který by se měl ve čtvrtek otevřít uchazečům, zatím zvládá zátěžové testy. Ujistil o tom ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí. Zátěžové testy systému dělá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Podle Krejčího se testuje systém jako takový a jeho infrastruktura.

Reklama

„Zatím se NÚKIB nepodařilo udělat test, který by sundal servery," řekl Krejčí. Úřad podle něj testuje, jak je Digitální přihlašovací systém (DiPSy) postavený, nikoliv zátěž základních registrů a NIA ID. NIA ID je jedním ze státních přihlašovacích prostředků Identity občana. Zátěž Základních registrů a NIA ID se podle Krejčího otestovat nedá. NÚKIB podle něj dělá i takzvané penetrační testy. Při těch zkouší, zda ze systému neunikají citlivé informace. Tyto testy úřad podle Krejčího provádí od minulého týdne.

Podle Krejčího se testuje, co všechno by mohli zkusit hackeři, kteří by chtěli systém vyřadit z provozu. Testy se zaměřují například na takzvaný DDoS útok. Při DDoS útoku se hackeři snaží vysokým množstvím přístupů na weby najednou přes více počítačů stránky zahltit, a tím narušit jejich fungování.

Ilustrační obrázek

Hackeři se zaměřují na automobily. Vozy budou chráněny před kyberútoky

Letošní červenec přinese další změnu pro výrobce automobilů. K řadě platných povinností jim u nových vozů přibude ochrana před kyberútoky. Tu zatím řešila každá automobilka po svém.

Přečíst článek

Problém jako s eDoklady snad nehrozí

Elektronický systém přihlašování na střední školu je se základními registry propojený. Krejčí v minulosti řekl, že experti pracují na tom, aby se se spuštěním přihlášek neopakoval jejích výpadek. Uvedl, že je velká pravděpodobnost, že se to nestane. Digitální a informační agentura (DIA) před více než týdnem spustila aplikaci eDoklady pro vytvoření elektronické varianty občanského průkazu. Po velkém náporu uživatelů na Identitu občana systém kolaboval.

DiPSy je podle Krejčího dimenzovaný na to, aby zvládl 10 000 až 20 000 současně pracujících uživatelů. Na střední školy by se letos mělo podle ministerstva hlásit až 106 000 žáků devátých tříd základních škol a desetitisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Krejčí dříve řekl, že se počítá zhruba se 120 000 uchazeči.

Zájemci o studium na střední škole si mohou nově od letoška podat tři přihlášky místo dvou, vyznačí na nich pořadí, kterým školám dávají přednost. Na základě výsledků zkoušek a priorit uchazečů je pak systém automaticky rozřadí. Přihlášku mohou podat nově elektronickou formou s ověřením zákonného zástupce a využitím elektronické identity, papírovou formou s podporou elektronického systému nebo pouze papírovou formou.

Nový způsob bezhotovostního placení Cvak má být jednoduchý i pro stánkaře či řemeslníky.

Čtveřice bank přináší nový způsob placení kartou Cvak. Zaplatíte tím instalatérovi i na stánku

Bezhotovostní placení už nemusí být závislé jen na terminálu jako v minulosti. Obchodníci, kteří se zdráhali si pořídit platební terminál kvůli poplatkům, mají nově na výběr další variantu, jak u nich mohou zákazníci platit kartou v mobilu. Obchodníkům bude ke zprovoznění stačit jen vlastní mobil s aplikací a NFC karta. Nové platební řešení, které je vstřícné i pro malé podnikatele a řemeslníky Cvak představila čtveřice bank v čele s Air Bank. Letos se k platbám Cvak připojuje Fio banka, mBank a Moneta Money Bank. Novinku budou ale moci snadno využívat i klienti dalších bank.

Přečíst článek

Start aplikace eDoklady provázejí problémy s ověřením identity

Bartoš sní sen o digitalizovaném Česku. Realitou jsou nefunkční systémy, ukazuje start eDokladů

Aplikaci eDoklady, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, si za první den stáhlo přes 70 tisíc lidí. Kvůli velkému náporu se ale objevují problémy s přihlášením přes Identitu občana. Uvedla to řekla mluvčí Digitální informační agentury (DIA) Anna-Marie Lichtenbergová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Přijímací zkoušky na střední školy (čtyřleté i víceleté), které proběhly minulý týden, mnoha rodičům způsobily totální deziluzi z našeho státu i samospráv. A dětem rovněž.

David Ondráčka: Traumatizované děti a rozčarovaní rodiče. Takové jsou výsledky přijímaček na střední školy

Přečíst článek
Přijímačky na střední školu

David Ondráčka: Peklo přijímaček aneb Budoucnost mladé generace v rukou strejdů z Hospodářské komory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme