Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zadlužování Evropy, konec ruského plynu, další sankce vůči Rusku a pomoc Ukrajině. Lídři EU jednají na summitu ve Versailles

Evropská centrální banka, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Druhý den summitu lídrů členských zemí Evropské unie má přinést také palčivou otázku: Mají se zvolnit pravidla zadlužování kvůli pomoci Ukrajině? K hlavním tématům patří i další sankce vůči Rusku a finanční pomoc napadené Ukrajině.

Reklama

Jednáním o postupném ukončení odběru plynu z Ruska a posílení společné obrany zahájili prezidenti a premiéři zemí Evropské unie druhý den neformálního summitu ve Versailles. Čeká je také debata o ekonomických dopadech války na Ukrajině, kvůli níž některé země v čele s hostitelskou Francií prosazují možnost další celounijní půjčky na podporu investic.

Vladimir Putin, prezident Ruska

Putin zakázal vývoz dvou set produktů a chystá se znárodňovat pobočky zahraničních firem

Rusko zavadí odvetné sankce Západu. Zakazuje export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Na seznam pro pozastavení vývozu zařadilo přes 200 položek. Kreml řeší i zestátnění majetku západních firem působících v Rusku nebo přerušení dodávek některých surovin.

Přečíst článek

„Dnes definujeme strategii pro robustnější, suverénnější a nezávislejší Evropu," řekl novinářům krátce před jednáním předsedající summitu Charles Michel. Lídři by se podle návrhu společného prohlášení měli shodnout na postupném odbourání závislosti na ruském plynu a také zvýšení výdajů na obranu v unijních fondech i národních rozpočtech. Francouzský prezident Emmanuel Macron původně zamýšlel jako hostitel vrcholné schůzky ve versailleském zámku přesvědčovat oponující kolegy o nutnosti částečně uvolnit mantinely vymezující výši rozpočtového deficitu a veřejného dluhu.

V reakci na ruskou agresi a očekávané zvýšení obranných nákladů či negativní dopad protiruských sankcí se však patrně hlavní ekonomická diskuse povede o tom, zda má Evropská komise na nečekané výdaje použít novou půjčku, nebo přerozdělit část z vůbec prvního společného dluhu. Tím země EU naplnily fond obnovy o objemu zhruba 800 miliard eur (přes 20,5 bilionu korun), který má sloužit pro podporu ekonomik stižených pandemickou krizí.

> > > > > Ruskou invazi na Ukrajinu sledujte on-line< < < < <

Prezidenti a premiéři zemí EU také pohrozili Rusku přijetím dalších sankcí za jeho pokračující invazi na Ukrajinu. Ve společném prohlášení přijatém po více než sedmihodinovém nočním jednání také přislíbili posílení vazeb s Kyjevem. K žádosti Ukrajiny o urychlené přijetí do bloku, na něž mají členské země rozdílné pohledy, se lídři nevyjádřili. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell navrhl lídrům uvolnění dalších 500 milionů eur (12,8 miliardy Kč) na nákup zbraní pro Ukrajinu.

> > > > >Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde < < < < <

Avast

Avast pozastavil všechny byznysové operace v Rusku. Jen na daních tam odváděl přes 50 milionů korun

„S okamžitou platností jsme zrušili dostupnost všech našich produktů z Ruska a Běloruska a pozastavili veškeré marketingové a prodejní operace v těchto zemích,“ napsal CEO Avastu Ondřej Vlček na firemním blogu. Připomněl, že v Rusku Avast podniká už 20 let a každoročně ruské vládě odvede na dani z obratu přes 50 milionů korun. „Tyto peníze mohly být potenciálně použity na financování války. Teď už ne,“ dodal Vlček na Twitteru.

Přečíst článek

Goldmam Sachs Tower

Bankovní giganti z Wall Street Goldman Sachs a JPMorgan Chase se stáhnou z Ruska

Ukončujeme veškerou svou činnost v Rusku, oznámila Goldman Sachs Group. Jde o prvního bankovního giganta z Wall Street, který ze země odchází kvůli ruské invazi na Ukrajinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Své aktivity se tam rozhodla ukončit i největší americká banka JPMorgan Chase, dodal ve čtvrtek večer server CNBC.

Přečíst článek

Herbert Diess, šéf VW

Vleklá válka na Ukrajině poškodí evropskou ekonomiku víc než covid, míní šéf Volkswagenu

Vleklá válka na Ukrajině by mohla evropské ekonomice způsobit mnohem větší škody než pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Britové uvalili sankce na ruské oligarchy Romana Abramoviče a Olega Děripasku

Známí ruští oligarchové mají zmrazená britská aktiva, nesmějí obchodovat s britskými společnostmi ani jedinci, mají zakázáno cestovat, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme