Reklama

Další odchod z Ruska. Italské Iveco přenechá svůj podíl tamnímu partnerovi

Iveco, ilustrační fotka
ČTK
 ČTK

Italský výrobce nákladních aut, autobusů a motorů Iveco se rozhodl, že odejde ze společného podniku v Rusku. Firma tento krok zvažovala kvůli ruské invazi na Ukrajinu několik měsíců.

Reklama

Italská firma ve společném podniku na montáž nákladních automobilů Iveco-AMT drží 33procentní podíl. Společnost letos uvedla, že odchod ze společného podniku zvažuje a pozastavila svou účast v jeho aktivitách.

„Učinili jsme rozhodnutí, převádíme svůj podíl na našeho (bývalého) místního partnera, končíme,“ řekl Marx při prezentaci firmy v Turíně. „Po letech spolupráce bude převod nějakou dobu trvat,“ dodal. „Tady nejde o finance,“ odpověděl na otázku ohledně finančních podmínek transakce.

Společný podnik vznikl v roce 1994. Letos měl v plánu vyrobit 600 až 700 nákladních vozů.

Ruský prezident Vladimir Putin

Kreml vytáhl silnou zbraň. Před dopadem sankcí má Rusko ochránit Putinova dcera

Mladší dcera ruského prezidenta Vladimira Putina Kateřina Tichonovová dostala novou roli u nejmocnější obchodní lobby v zemi, aby pomohla překonat dopad mezinárodních sankcí uvalených Západem kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Sama se přitom na sankčních seznamech nachází, uvedla agentura Bloomberg s odkazem na ruský deník RBC.

Přečíst článek

Italská firma také oznámila, že uzavře partnerství se společností HTWO, která je divizí jihokorejského výrobce aut Hyundai Motor. Iveco bude od firmy odebírat vodíkové palivové články do svých autobusů, finanční podmínky spolupráce italská společnost nezveřejnila.

Hlavním akcionářem firmy Iveco je společnost Exor, což je holdingová skupina italské rodiny Agnelliových. Ta má rovněž pod kontrolou automobilku Fiat Chrysler a výrobce sportovních vozů Ferrari.

Součástí skupiny Iveco je také český výrobce autobusů Iveco Czech Republic, do roku 2006 známý pod názvem Karosa. Závod firmy ve Vysokém Mýtě je největší továrnou Iveco Bus.

Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Úvěry z padlé Sberbanky nakonec nikdo nechce

O úvěrové portfolio Sberbank CZ nakonec nikdo z původních tří uchazečů neprojevil zájem. Uvedl to server Lidovky.cz, podle kterého se ucházely o odkup aktiv Sberbank CZ investiční skupina PPF se svou Air Bank, Česká spořitelna a ČSOB. Závaznou cenovou nabídku ale nakonec žádný ze zájemců nepodal.

Přečíst článek

Začala pravidelná údržba plynovodu Nord Stream 1

Lukáš Kovanda: Historický moment, do EU neteče téměř žádný ruský plyn

Ukrajina kvůli vrácení turbíny spílá Kanadě: „Vrážíte nám dýku do zad“. Ode dneška bude EU prakticky bez ruského plynu, s turbínou však Rusko podle Berlína přichází o záminku, proč Nord Stream 1 nezprovoznit.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme