Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanjura navrhuje schodek rozpočtu pro příští rok necelých 300 miliard

Zbyněk Stanjura, ministr financí
ČTK
 ČTK

Ministerstvo financí plánuje v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok schodek 295 miliard korun, uvedla Česká televize. Šéf resortu Zbyněk Stanjura (ODS) podle ní tento návrh ve středu představil vládě.

Reklama

První pracovní rámec příjmů a výdajů rozpočtu na příští rok ve středu projednala vláda. Jednotlivé resorty nyní musejí do konce července předložit návrhy svých rozpočtových kapitol ministerstvu financí, které je s nimi poté projedná a do konce srpna vypracuje návrh státního rozpočtu. V září by ho měla projednat vláda, která klíčový zákon do 30. září předloží Poslanecké sněmovně.

Pro letošní rok má Česko schválený rozpočet s deficitem 280 miliard korun. Již dříve Stanjura řekl, že vzhledem k současné situaci související hlavně s energetickou krizí neví, zda se podaří udržet schodek pod 300 miliardami korun. V červenci proto předloží kabinetu návrh novely letošního státního rozpočtu.

Ministerstvo financí sdělilo, že v rámci standardního rozpočtového procesu vláda projednala první pracovní rámec příjmů a výdajů státního rozpočtu na příští rok s předpokládaným schodkem 295 miliard korun.

Český premiér Petr Fiala a polský premiér Mateusz Morawiecki

Plyn a uprchlíci. To byla hlavní témata setkání Fialy a Morawieckého

Česko bude s Polskem dál intenzivně jednat o energetické infrastruktuře, především o obnově projektu plynovodu Stork II nebo o využití kapacit polských LNG terminálů pro Česko. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po pátečním jednání se svým polským protějškem Mateuszem Morawieckým. Premiéři se v Praze také dohodli, že budou společně požadovat po Evropské unii nové prostředky na zvládnutí migrace z Ukrajiny.

Přečíst článek
 

„Do 31. července nyní správci jednotlivých kapitol zpracují a předloží ministerstvu financí návrhy svých rozpočtů, které se na úrovni ministra financí projednají v průběhu srpna. Do 31. srpna poté ministerstvo financí zpracuje návrh zákona o státním rozpočtu a střednědobého výhledu a předloží je na jednání vlády. V září vláda tyto návrhy projedná a do 30. září je předloží Poslanecké sněmovně,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss. Po projednání ve Sněmovně míří rozpočet k prezidentovi republiky, Senát se jím nezabývá.

Vláda se bude ještě v létě zabývat i rozpočtem na tento rok. Stanjura už dříve řekl, že vzhledem k současné situaci související hlavně s energetickou krizí a dopady války na Ukrajině neví, zda se podaří udržet schodek pod 300 miliardami koeun. V červenci proto předloží kabinetu návrh novely letošního státního rozpočtu.

Podle ekonomů je již nyní téměř jisté, že schodek za celý rok bude přes 300 miliard korun. Ke konci května stoupl deficit rozpočtu na 189,3 miliardy korun.

Ropa, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Fiala má nečekaného spojence v boji proti drahému benzínu. Je jím Rijád

Fialově vládě může ve snaze zlevnit pohonné hmoty pomoci Rijád. Saúdové ve středu rozhodli, že v příštích dvou měsících zvýší těžbu výrazněji něž dosud. Ropný kartel a jeho spojenci navýší těžbu o 648 tisíc barelů denně místo dosavadních 432 tisíc. To má vést ke snížení ceny této suroviny.

Přečíst článek

Než ministr financí předloží na vládu novelu rozpočtu na letošní rok, mají být schválena některá další opatření v souvislosti s energetickou krizí. Budou k dispozici také přesnější data o hospodaření státu. Podle dubnového makroekonomického výhledu bude v letošním rozpočtu nejvýše 15 miliard korun dodatečných příjmů ve srovnání se schváleným rozpočtem.

Výsledek loňského státního rozpočtu byl ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými podpůrnými opatřeními. Schválený rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 500 miliard korun. Nejvyšší schodek měl předtím rozpočet kvůli dopadům pandemie za rok 2020, kdy to bylo 367,4 miliardy korun.

Schválený rozpočet na tento rok počítal s příjmy 1613,2 miliardy korun a výdaji 1893,2 miliardy. Šlo o první rozpočet koaliční vlády Petra Fialy (ODS), prezident Miloš Zeman jej podepsal v půlce března. Do té doby Česko hospodařilo v provizoriu. Návrh rozpočtu bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO) na letošní rok předpokládal schodek o 97 miliard korun vyšší.

Inflace, ilustrační foto

Jednociferná inflace? Zřejmě až příští rok, shodují se ekonomové

Inflace v České republice by podle ekonomů mohla klesnout v červenci. Za květen a červen by se mohla dostat nad 15 procent. Nebýt války na Ukrajině, spotřebitelské ceny by už byly nižší. Na jednociferná čísla se inflace zřejmě dostane až příští rok. Situace by nemusela být výrazně lepší, ani kdyby se v ČR platilo eurem. V boji proti růstu inflace pomůže zvyšování úrokových sazeb, ale vláda by také měla zpomalovat růst mezd. Ekonomičtí experti to řekli v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Přečíst článek

Fiala už při schvalování rozpočtu ohlásil, že jej bude potřeba novelizovat, ale až budou jasné konkrétní potřeby úprav v návaznosti na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny i českým občanům a firmám kvůli rostoucím cenám tehdy zejména energií.

Reklama

Související

Schodek rozpočtu do května je nejvyšší v historii ČR. Stanjura začal bít na poplach

AKTUALIZOVÁNO: Schodek rozpočtu v květnu je nejvyšší v historii ČR. Musíme šlápnout na brzdu, prohlásil Stanjura

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme