Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonomika poroste o 0,3 procenta, brzdit ji bude slabá poptávka. Zrychlí příští rok, slibuje průzkum

Hospodářský růst v letošním roce dosáhne 0,3 procenta. Brzdit ho bude hlavně klesající spotřeba domácností, kterou táhnou dolů rostoucí životní náklady.
ČTK
 ČTK

Hospodářský růst v letošním roce dosáhne 0,3 procenta. Brzdit ho bude hlavně klesající spotřeba domácností, kterou táhnou dolů rostoucí životní náklady. Letošní inflace by pak měla dosáhnout 10,9 procenta. V příštím roce růst cen zpomalí ke třem procentům, což přispěje i k oživení spotřeby domácností a tím i ekonomického růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) by se měl příští rok zvýšit o 2,6 procenta. Vyplývá to z pravidelného průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz ministerstva a 15 dalších tuzemských odborných institucí.

Reklama

Razantní nárůst životních nákladů negativně dopadne na reálnou spotřebu domácností, která by tak měla klesnout o 2,4 procenta,” uvádí materiál. Letos se podle něj sníží také investice do fixního kapitálu, klesne rovněž stav zásob. Hospodářský růst potáhnou vládní spotřeba a vývoz. Hospodářské oživení by mělo přijít v roce 2024, zejména díky oživení spotřeby domácností. Na úrovni 2,6 až 2,7 procenta by měl růst HDP setrvat i v letech 2025 a 2026.

Peněženka, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Mzdy rostou o takřka 10 procent, inflaci ale ani tak nepřekonají

Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla v letošním prvním čtvrtletí podle odhadu Trinity Bank meziročně o 9,7 procenta, na 41 608 korun. „Vzhledem k inflaci, která v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhla 16,4 procenta v meziročním vyjádření, však mzdy reálně klesly, a to o stále poměrně výrazných 6,7 procenta,“ uvádí k odhadu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Český statistický úřad příslušná data zveřejní v pondělí 5. června.

Přečíst článek

Letošní celoroční inflace by podle materiálu měla být 10,9 procenta po loňských 15,1 procenta. „Vlivem odeznění nákladového šoku, normalizace dodavatelských řetězců a působení měnové politiky by inflace v roce 2024 měla dále klesnout na tři procenta,” uvádí dokument, podle kterého by díky oslabení inflačních tlaků mohla Česká národní banka (ČNB) začít snižovat úrokové sazby. Do roku 2026 by se inflace podle materiálu měla snížit na rovnovážnou hladinu dvou procent.

Tisková konference, kde vláda představila balíček úsporných opatření.

Lukáš Kovanda: Ekonomice by nejlépe prospěl pravicový balíček. Ale současný kabinet pravicový není

České veřejné finance jsou sice v mizerném stavu, ale v žádném rozvratu. Ani k bankrotu rozhodně nemíříme. Určitě je ale potřeba ten mizerný stav napravovat. Nemělo by se tak však dít zvyšováním daní nebo odvodů. Možná s výjimkou daní z neřestí, jako je alkohol, tabák a hazard, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Instituce zapojené do průzkumu předpokládají, že objem mezd a platů se letos zvýší o 8,9 procenta, v dalších letech bude tempo růstu zvolňovat. Vzhledem k tomu, že inflace bude letos vyšší, bude to znamenat další pokles reálných mezd. V reálném vyjádření by se mzdy měly začít zvyšovat od příštího roku.

Nezaměstnanost zůstane nízká

Hospodářský vývoj by však neměl mít výrazný vliv na míru nezaměstnanosti, která je nejnižší v Evropské unii. Materiál předpokládá, že letos a příští rok bude míra nezaměstnanosti podle metodiky Českého statistického úřadu 2,7 procenta, v dalších letech se mírně sníží. Dokument ale upozorňuje, že zůstává otázkou, nakolik metodika zachytí příchod válečných uprchlíků z Ukrajiny a jejich zapojení na český trh práce.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Lukáš Kovanda: Stanjura chce šetřit už letos. Otestuje tím soudružnost pětikoalice

Vláda za pět měsíců „nesekala“ deficit přes 270 miliard korun, povolený deficit za celý rok převýší již během dvou týdnů. Stanjura tahá za záchrannou brzdu, může ale vyvolat dosud nejzávažnější rozmíšku pětikoalice, komentuje aktuální data k plnění rozpočtu ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Do takzvaného kolokvia byly zahrnuty předpovědi ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva práce a sociálních věcí, ČNB, společnosti Akcenta CZ, Citibank, Banky Creditas, České bankovní asociace, Deloitte ČR, investiční společnosti Generali Investments CEE, Hospodářské komory ČR, Institutu ekonomických studií FSV UK, Komerční banky, Raiffeisenbank, Svazu průmyslu a dopravy ČR a UniCredit Bank. Pro větší reprezentativnost průzkumu k nim byly přiřazeny prognózy Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu.

Česká inflace převyšuje tu ruskou nejvíce v tomto tisíciletí

Tristní vysvědčení pro Česko. Zdejší inflace převyšuje tu ruskou nejvíce v tomto tisíciletí

Z dvaceti nejvýznamnějších či největších ekonomik světa (G20) mají momentálně nejnižší meziroční inflaci Čína, Rusko a Saúdská Arábie, ukazují data Bloombergu. Česká inflace převyšuje tu ruskou nejvíce v tomto miléniu, a to zcela nebývale.

Přečíst článek

Samotné ministerstvo financí v dubnové makroekonomické prognóze předpokládá letos růst HDP o 0,1 procenta, příští rok o tři procenta. Inflace podle něj letos dosáhne 10,9 procenta, příští rok zvolní na 2,4 procenta. ČNB v květnové prognóze letos čeká hospodářský růst 0,5 procenta a příští rok tři procenta. Inflace podle ní letos bude 11,2 procenta, příští rok 2,1 procenta.

Výsledky vybraných ukazatelů z průzkumu ministerstva financí

  2023     2024    
  min. prům. max. min. prům. max.
Růst HDP -0,5 0,3 0,6 1,5 2,6 3,4
Průměrná inflace 10 10,9 11,8 1,9 3 5,8
Nominální růst mezd a platů 5,9 8,9 11,1 5,6 6,9 8,6
Míra nezaměstnanosti 2,1 2,7 3,5 2,1 2,7 3,4

Zdroj: 55. Kolokvium - průzkum prognóz makroekonomického vývoje ČR (2023-2026)

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Česko vykazuje jednu z nejnižších inflací v Evropské unii

Česko zkrotilo inflaci. Aktuálně má jednu z nejnižších v Evropské unii

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme