Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Brusel schválil Česku dotace 22 miliard korun

Ursula von der Leyenová, šéfka EK
ČTK
 ČTK

Evropská komise (EK) ve středu schválila České republice dotace v objemu 928 milionů eur (asi 22 miliard korun) v rámci mimořádného fondu obnovy určeného na zmírnění následků hospodářské krize.

Reklama

Česko podle komise splnilo všechny podmínky, aby mohlo získat první řádnou platbu z balíku zhruba 800 miliard eur (19 bilionů korun), v jehož rámci má celkem nárok na sedm miliard eur. O předběžném souhlasu informovala unijní exekutiva. 

České veřejné instituce podle komise úspěšně provedly řadu reforem zaměřených hlavně na přechod hospodářství k ekologicky čistým technologiím a digitalizaci.

„Jednou z oblastí, kde Česko pokročilo, je předcházení střetům zájmů při čerpání finančních prostředků EU,” uvedla předsedkyně EK Ursula von der Leyenová. Tento požadavek spojila komise s vyplacením peněz v době schvalování národního plánu obnovy za vlády dřívějšího premiéra Andreje Babiše, který byl podle auditu komise ve střetu zájmů.

Česko dále zvýšilo investice do digitálních zařízení pro školy a vydalo strategii ke stimulaci oběhového hospodářství do roku 2040, doddala Leyenová. Země je tak podle šéfky EK připravena obdržet první platbu v rámci nástroje NextGenerationEU.

Česko už předloni v rámci předfinancování dostalo 915 milionů eur. Kladné hodnocení komise musí ještě formálně potvrdit zástupci členských států. Brusel dnes v rámci fondu schválil také 709 milionů eur pro Slovensko.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK, a premiér Andrej Babiš

Viliam Buchert: Do Česka míří z EU asi bilion korun. Připraveni na to nejsme

Z Bruselu do Česka v příštích letech přiteče z rozpočtu EU a z fondu obnovy téměř bilion korun. Všechny tyto peníze ale není země schopna smysluplně utratit.

Přečíst článek

Reklama

Související

EU odblokuje 137 miliard eur z fondů pro Polsko

Poláci se od EU dočkají obřího balíku peněz. Miliardy dostanou i tamní zemědělci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme