Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace, důchody a krize. Fialovi bude radit 19 ekonomů, jak nakopnout ekonomiku

Petr Fiala, premiér a předseda ODS
ČTK
 ČTK

Nová vláda Petra Fialy oprašuje Národní ekonomickou radu vlády, kterou poprvé sestavil Mirek Topolánek. Její sestava se značně proměnila.

Reklama

Národní ekonomická rada vlády (NERV), jejíž činnost vláda ve středu obnovila, má 19 členů. Jde o ekonomy i odborníky z dalších oblastí a byznysu, někteří z nich už v minulosti členy rady byli. Z předchozí rady zřízené kabinetem Andreje Babiše (ANO) v nové radě zůstal sociolog Daniel Prokop. Úkolem NERV bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) navrhovat zásady a parametry reforem klíčových veřejných systémů, například důchodového systému, které mají vliv na veřejné finance a jejich transparentnost. Koordinátorem NERV je předseda představenstva EGAP Jan Procházka, který už členem NERV v minulosti byl.

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Češi mají moc peněz a pořád utrácejí. Proto jim zvyšováním sazeb chceme naznačit, že je v současnosti lepší šetřit, říká viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký. Ten byl ještě nedávno označován za možného budoucího guvernéra ČNB po Jiřím Rusnokovi, který v polovině roku v této funkci končí. Situace se však změnila, prezident Miloš Zeman jmenoval budoucím guvernérem Aleše Michla. „Až při setkání s prezidentem jsem pochopil, že mu vadí zvyšování sazeb,“ říká Nidetzký.

Přečíst článek

Původně NERV představila vláda Mirka Topolánka (ODS) v lednu 2009 jako nezávislý poradní orgán kabinetu. Následně v září rada zveřejnila svoji závěrečnou zprávu. Poté činnost rady obnovila vláda Petra Nečase (ODS) v srpnu 2010. Po pádu vlády byla činnost NERV v srpnu 2013 pozastavena. Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) pak agendu rady začlenila v roce 2014 do obnovené Rady pro udržitelný rozvoj. Následně NERV v dubnu 2020 obnovila vláda Andreje Babiše (ANO). Rada tehdy měla 17 členů.

Členové NERV

- Martin Diviš, šéf pojišťovny Kooperativa

- Libor Dušek, ekonom

- Dita Formánková, datová analytička a zakladatelka organizace Czechitas

- Mojmír Hampl, bývalý člen bankovní rady ČNB a člen Národní rozpočtové rady vlády

- David Havlíček, finanční ředitel EGAP

- Tomáš Havránek, Institut ekonomických studií FSV UK, bývalý poradce viceguvernéra ČNB

- Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank

- Pavel Hroboň, lékař a ekonom, Advance

- Petr Janský, ekonom, Institut ekonomických studií FSV UK

- Ján Lučan, člen představenstva ČSOB

- David Marek, hlavní ekonom Deloitte

- Daniel Münich, ekonom, CERGE-EI

- Pavel Neset, vedoucí Katedry ekonomie a práva na ŠKODA AUTO Vysoká škola

- Zuzana Ceralová Petrofová, prezidentka výrobce klavírů Petrof

- Jan Procházka (koordinátor-člen), předseda představenstva EGAP

- Daniel Prokop, sociolog

- Aleš Rod, ekonom CETA - Centrum ekonomických a tržních analýz

- Dominik Stroukal, expert na kryptoměny

- Petr Zahradník, ekonom České spořitelny

Škoda Auto, ilustrační foto

Tisknou se biliony peněz, ale není co za ně koupit. A to je inflace

V pandemii fabriky na auta zavřely, případně omezily výrobu. Přišel čipový hladomor. Nyní zase kvůli válce na Ukrajině nejsou kabelové svazky. Počet vyrobených aut proto klesá. Za „starých časů“ by automobilky část pracovníků propustily, právě kvůli omezení výroby. Proč držet zaměstnance, kteří nic nedělají? Jenže „staré časy“ minuly – nyní se tisknou biliony peněz a prohlubuje se rekordně dluh, přičemž se vzniklé peníze shazují z pomyslných helikoptér mezi lidi i firmy.

Přečíst článek

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Vláda hraje ruskou ruletu. Pošklebovat se plebsu se může vymstít

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme