Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonom David Marek: Všichni zchudneme. Ani nemovitosti nás nemusí ochránit

David Marek, hlavní ekonom Deloitte
ČTK
Dalibor Martínek

Lednová rekordní inflace nemusí být nejvyšší číslo letošního roku, tvrdí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Rozhodující bude vývoj cen energií. Aby lidé své peníze ochránili a „nesežrala“ jim je inflace, musí je investovat, tvrdí ekonom. To však obnáší riziko. Ani investice do nemovitostí podle něj už nemusejí být výhodné.

Reklama

Je lednová meziroční inflace ve výši 9,9 procenta vrcholem, nebo se bude číslo ještě zvyšovat?

Lednová inflace nemusí být nejvyšší číslo. Některé energetické společnosti avizovaly další zdražování v průběhu letošního roku. Celková inflace by ještě mohla překonat dvoucifernou hranici.

Takže o současném zdražování života rozhodují ceny elektřiny a plynu?

Ceny elektřiny a zemního plynu jsou dominantním faktorem, a budou určovat výši inflace v nejbližších měsících. Pokud budou ceny energií dále zdražovat, určitě se to projeví v celkové inflaci.

Inflace, ilustrační foto

Magické číslo 10 odolalo. Lednová inflace byla 9,9 procenta, nejvyšší za 23 let

Ostře sledovaný údaj je tu. Lednová meziroční míra inflace vystoupala na 9,9 procenta, což je nejvyšší míra za 23 let. Statistiky zveřejněná hodnota zaskočila i analytiky. Ti se shodují, že ceny ještě dál porostou.

Přečíst článek

Jak velký podíl na zdražování má Babišova vláda, která za dva roky rozdala mezi lidi víc než osm set miliard korun, na které jsme si nevydělali?

Nejdůležitějším faktorem inflace jsou dovážené vlivy. Nicméně i domácí poptávka přispěla k inflaci. Dílem k tomu přispěla i fiskální politika. Jednak tím, že se snižovaly daně, což zanechalo domácnostem desítky miliard korun navíc pro útraty. A jednak růstem deficitů, které vláda vytvořila zvětšením různých výdajových programů.

Člen hnutí ANO Patrik Nacher tvrdí, že lidé si rozdané peníze uložili. A že když rostou vklady na účtech, nemůže to být tlak na zdražování…

Pro inflaci není důležité, zda lidé peníze, které uspořili během pandemie, utratili nebo uspořili. V každém případě tyto peníze tlačí na inflaci prostřednictvím zvýšené poptávky. Po pandemii bylo najednou řady zboží nedostatek, protože bylo vykoupené. Ať už se jedná o vybavení domácností nebo sportovní vybavení. Koupit si lyže na běžecké lyžování je dnes prakticky nemožné, lidé vzali tyto obchody útokem. To je ukázka inflačních tlaků.

>>>>>> Vše o inflaci čtěte zde <<<<<<

Vidíte ještě nějaký další vliv, který by mohl zvýšit inflaci? Například eskalaci konfliktu na Ukrajině?

Pokud by došlo k eskalaci, určitě by to mělo odezvu na finančních trzích. Včetně případného zdražení různých komodit. To by se projevilo na spotřebitelských cenách všude na světě.

Inflace, ilustrační foto

Lednová inflace je masakr. Analytici obří číslo čekali

Proč je lednová inflace tak důležitá? Protože mezi prosincem a lednem řada firem mění ceníky a promítá do cen rostoucí náklady. Letošní lednový růst byl ostře sledovaný. Čekal se obří skok. Zatímco v minulých letech šlo o dvě až tři procenta, nyní se s napětím čekalo, jestli padne desítka. Údaj mimo jiné rozhodne o tom, zda budou v Česku dál zdražovat půjčky.

Přečíst článek

Sazby ČNB se blíží vrcholu

Jak bude na lednovou meziroční inflaci 9,9 podle vás reagovat Česká národní banka? A jak by měla reagovat?

Česká národní banka už reagovala. Měnová politika nereaguje na současnou inflaci, ale na budoucí inflaci. Na aktuální číslo reagovala už vloni. Pokud nebude zvyšování cen překračovat prognózu ČNB, zvyšování úrokových sazeb se blíží ke svému vrcholu. Ještě jedno zvýšení očekáváme v průběhu nejbližších měsíců, ale potom už ne.

Padne úroveň pěti procent základní úrokové sazby ČNB?

Myslím, že další zvýšení bude o padesát bazických bodů, takže se dostaneme přesně na pět procent.

Bude výše inflace hlavním faktorem, který určí vývoj tuzemské ekonomiky v letošním roce?

Inflace na této úrovni je natolik významným faktorem, že to asi bude z makroekonomického pohledu dominantní vliv letošního roku. Pokud se podaří ji dostat pod kontrolu, v příštím roce by už mohla zapadnout mezi ostatní ekonomická témata.

Burza, ilustrační foto

Výplach na burzách. Investoři očekávají ruskou invazi na Ukrajinu

Pod tlakem se v úvodu týdne ocitla naprostá většina evropských akciových trhů, včetně pražského parketu. Nervozita na burzách pramení především ze zpráv o možné ruské invazi na Ukrajinu, která by se podle některých zdrojů měla uskutečnit tento týden.

Přečíst článek

Proč je inflace tak důležitým faktorem?

Jde o jakousi skrytou daň, která postupně eroduje nám všem úspory, ale i naše reálné příjmy. Pokud adekvátně nerostou výnosy z investic nebo naše mzdy, znamená to, že nás inflace všechny ochuzuje. Navíc, má celou řadu dalších negativních ekonomických projevů. Kvůli inflaci se firmám špatně plánují investice.

Inflace se brzy vrátí do normálu

Bývalý prezident Václav Klaus nedávno prohlásil, ve zkratce, že za inflaci může z velké části nezodpovědná politika vlád mnoha zemí světa a tvoření schodků…

Myslím, že to není dominantní faktor současné inflace. Tím jsou jednak problémy v mezinárodní dopravě. Došly kapacity v námořní dopravě. Ta v důsledku toho v průběhu loňského roku zdražila sedmi až osminásobně. Problém je s dodávkami některých materiálů či dílů, všichni známe čipovou krizi. Dalším faktorem v Evropě je specifická energetická krize daná geopolitickými problémy. Velká část inflace je nákladového rázu. Zvýšená poptávka, podporovaná uvolněnou fiskální či měnovou politikou, je až sekundární faktor.

Zvýší v příštích letech inflaci třeba Green Deal, přechod na bezemisní zdroje energií?

Inflace by se měla vrátit do normálních kolejí, a ta vyšší loňská a letošní by měla být jenom epizoda. Ekologická opatření nejsou hlavním faktorem současného zdražování. Je to do značné míry technologická záležitost. Řada technologií, které byly drahé, výrazně zlevnily.

Češi mají v současnosti rekordní úspory přesahující tři biliony korun. Kolik z těchto peněz jim „sežere“ inflace?

Nezacházel bych do žádných složitých výpočtů, je to velmi jednoduché. Při téměř desetiprocentní inflaci peníze, které neinvestujete, které máte na běžném účtu v bance, za poslední rok přišly o desetinu své hodnoty. Pokud se tomu chceme bránit, musíme peníze investovat. To znamená, podstoupit riziko. I tak bude velmi obtížné přiblížit se současné hodnotě inflace. Jediná investice, která dokázala peníze ochránit proti inflaci byly nemovitosti, jejichž cena rostla ještě významněji. Což není záruka, že vás to ochrání od inflace v budoucnosti, nemovitostní trh je do jisté míry přehřátý. A je tu riziko, že ceny nemovitostí mohou růst výrazně pomaleji nebo dokonce stagnovat.

Andrej Babiš na sjezdu ANO podle očekávání obhájil post předsedy.

Politický diář Jany Havligerové: Expremiér Babiš na tahu, ministr Válek v defenzivě

Bývalý premiér a lídr ANO na celostátním sněmu hnutí vytasil novou publikaci „Může za to Babiš a jeho vláda“. O úspěších jeho kabinetu se prý nemluví, a tak je bylo potřeba sepsat do knihy, kde je to černé na bílém. Podstatně věrnější obrázek „úspěchů“ bude k nahlédnutí ve státním závěrečném účtu, kde budou shrnuty údaje o hospodaření jeho vlády. Také černé na bílém.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme