Reklama

Kongres požaduje odtajnění informací o covidu-19. Chybí už jen Bidenův podpis

Kongres USA žádá odtajnění zpravodajských informací o původu onemocnění covid-19.
ČTK
 ČTK

Americká Sněmovna reprezentantů jednomyslně schválila zákon o odtajnění zpravodajských informací o původu onemocnění covid-19, píše agentura AP. Zákon nyní míří na stůl prezidenta Joea Bidena. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na začátku tohoto měsíce potvrdil, že se přiklání k teorii, že pandemii covidu-19 pravděpodobně způsobil únik z čínské laboratoře. Některé americké vládní úřady nicméně stále dávají přednost teorii, že nákaza se přenesla ze zvířete na člověka přirozeně.

Reklama

Nařízení, které prošlo Kongresem, se týká konkrétně informací o virologickém institutu v čínském Wu-chanu, odkud podle některých teorií mohl virus uniknout při laboratorní nehodě. „FBI už nějakou dobu soudí, že počátkem pandemie je s největší pravděpodobností potenciální laboratorní nehoda ve Wu-chanu,” řekl v rozhovoru se stanicí Fox News šéf FBI Chris Wray s odkazem na město, kde byly před více než třemi lety zaznamenány první případy covidu-19.

FBI: Čínský vir, který zabil miliony lidí, unikl z laboratoře

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se již delší dobu domnívá, že pandemii covidu-19 pravděpodobně způsobil únik koronavirové nákazy z čínské laboratoře. V rozhovoru s televizí Fox News to řekl šéf FBI Chris Wray, aniž by naznačil, o jaké informace se stanovisko agentury opírá. Podle amerických médií se aktuálně k teorii o laboratorní nehodě přiklání dvě složky federální vlády USA, zatímco čtyři ministerstva a panel zpravodajských služeb upřednostňují scénář s přirozeným přenosem nákazy ze zvířete na člověka.

Přečíst článek

”Americká veřejnost si zaslouží vysvětlení všech aspektů pandemie covidu-19. Do toho spadá i původ viru a také to, jestli se na člověka rozšířil přirozenou cestou, nebo v laboratoři,” řekl předseda zpravodajského parlamentního výboru, republikán Michael Turner.

Senát již zákon schválil a pokud jej podepíše i prezident Biden, budou mít příslušné úřady 90 dní na zveřejnění „všech informací o původu nákazy covid-19 souvisejících s wuchanským virologickým institutem”.

Čínská továrna automobilky Geely v provincii Če-ťiang na jihovýchodě Číny.

Lukáš Kovanda: Probuzená ekonomika Číny vystrašila Německo a Itálii. Znovu se proto staví proti zákazu spalovacích motorů

Německo a Itálie, tedy první a třetí největší ekonomika EU, se postavily proti plánu Bruselu na zákaz prodeje aut se spalovacím motorem, který má platit od roku 2035. Členské státy EU už přitom plán loni předběžně odsouhlasily. Berlín a Řím se však stále zřetelněji obávají konkurence v podobě čínských elektroaut, která by mohla zaplavit jednotný trh EU, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Virové a jiné infekce v minulosti mnohokrát „přeskočily” do lidské populace ze zvířat a v případě koronaviru SARS-CoV-2 zpočátku převažovalo vysvětlení, že jeho šíření mezi lidmi začalo kontaktem člověka s nakaženým zvířetem. K tomu mohlo dojít na jistém wuchanském tržišti, kde se vyskytovala i živá zvířata a s nímž jsou spojovány některé z prvních známých případů infekce. Někteří vědci jsou nicméně otevření teorii o laboratorním původu infekce, které nahrává skutečnost, že ve Wu-chanu sídlí dvě instituce zabývající se studiem infekčních onemocnění, z nichž jedna se nachází poblíž zmíněného tržiště.

Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2021 po vlastním vyšetřování označila únik koronaviru z laboratoře za velmi nepravděpodobný. Posléze však vyzvala k dalšímu bádání a uvedla, že „všechny hypotézy zůstávají otevřené”. Mezinárodnímu vyšetřování však není otevřená Čína, která spekulace o laboratorní nehodě odmítá jako protičínské pomluvy.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme