Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Levitující sochy z drátů. Kulturní centrum Artium zaplnily sochy Veroniky Psotkové

Stanislav Šulc
sta

Nevšední tvorba Veroniky Psotkové je k vidění na Bořislavce v kulturním prostoru KKCG, které se nově jmenuje Artium. Psotková vytváří sochy z průmyslového materiálu a vznášejí se v místním prostoru. Výstava je k vidění zdarma do 22. května.

Reklama

Kulturní nabídku hlavního města v posledních měsících doplnilo kulturní centrum KKCG na pražské Bořislavce. Nově prostor dostal jméno Artium a představuje se tu zajímaví umělci ze světa i České republiky. Po loňské výstavě digitálního umění Ox Collection nyní Artium Karla Komárka vystavuje sochy talentované Veroniky Psotkové.

Podívejte se, ja sochy fungují v prostoru

Ta ve své tvorbě využívá dráty. Průmyslový materiál pod jejíma rukama ožívá, dostává tvary a stává se bytostmi. Výsledkem je instalace nazvaná Beze strachu, která představuje mimo jiné autorské cykly Kůže líná a Kluzká židle. Přímo pro prostor vznikl také několikametrový soubor soch s názvem Pilíř společnosti.

„Vrstvím, stříhám, prošívám, modeluji, zase vrstvím a prošívám. Je to čistě ruční práce, jedinou mou pomůckou jsou rukavice a nůžky. Podle záměru a myšlenky, kterou chci sdělit, jsou ty sochy utažené a zpevněné, nebo nedokončené a rozvrstvené. Ten materiál mi dává velkou svobodu,“ říká autorka.

Zaměřeno na umělkyně

Jedná se o první výstavu v rámci cyklu Linie odvahy, která v roce 2024 představuje na Bořislavce ženské autorky. Každá z nich svou unikátní výtvarnou linií odvážně odhaluje své pocity a vyjadřuje se k tématům, které chce reflektovat, sdílet a o kterých chce vzbuzovat emoce.

Práce Veroniky je charakteristická snahou o silnou symbiózou mezi figurálními instalacemi a architekturou či konkrétním prostorem, kde jsou sochy prezentovány. Prostor Artia je velmi specifický, a proto je při výběru umělců i výtvarných děl naprosto stěžejní, aby autor prostoru rozuměl, akceptoval ho se všemi jeho specifiky. To se u celkové spolupráce s Veronikou podařilo,“ uvádí kurátorka Alžběta Krajčíková.

Výstava bude v kulturním prostoru Artium k vidění do 22. května, vstup je zdarma.

Rekonstruované Automatické mlýny v Pardubicích

Gočárova galerie v Automatických mlýnech zpřístupnila knihovnu s tisíci svazky o umění

Gočárova galerie v Pardubicích zpřístupnila galerijní knihovnu, která dosud sloužila jen badatelům a byla umístěna v prostorách galerie na pardubickém zámku. Obsahuje přes 8000 knih o výtvarném umění, uvedl kraj. Galerie od loňského podzimu sídlí v rekonstruovaných Automatických mlýnech a má víc prostoru pro další služby.

Přečíst článek

Momentka z tuzemského Senátu, když byl schválen konsolidační balíček.

David Ondráčka: Lyrický věk politiky a narušená společenská smlouva

Konec roku je bilančním časem, nabízím svých několik poznámek k letošními roku z hlediska fungování státu, politiky a mocenských pohybů u vlivových skupin. V politice je podle mě podstané, že sledujeme jakýsi lyrický věk politiky. Trochu jako když Kundera mluvil o mládí, je politika černobílá, radikální, plná prázdných symbolů, povrchní, směšná. Vyčerpává se tím, že se zabývá hlavně sama sebou. A taková politika v zemi není schopna obnovit společenskou smlouvu, onu nepsanou dohodu mezi členy naší společnosti, která je v posledních letech silně narušená.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme