Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejbohatší britský výtvarník Damien Hirst spálí tisíce svých obrazů

Damien Hirst The Currency
© Damien Hirst and Science Ltd, DACS 2021
 ČTK

Britský výtvarník Damien Hirst příští měsíc spálí tisíce svých obrazů. Umělec díla nechá shořet ve své londýnské galerii v rámci speciálního projektu, který má zobrazovat umění jako měnu, napsal list The Guardian.

Reklama

Hirst v roce 2016 vytvořil 10 tisíc obrazů barevných puntíků, každý s vlastním názvem, které byly později propojeny s takzvanými nezaměnitelnými tokeny (Non-Fungible Tokens, NFT) a prodány za 2000 dolarů (přes 48 tisíc korun) za kus. Nezaměnitelné tokeny jsou v případě umění nosiči pro dílo, které lze zobrazit na vybraném zařízení od mobilu po televizní obrazovku.

Kupující měli možnost ponechat si nezaměnitelné tokeny nebo je vyměnit za fyzické umělecké dílo. „Sběratel... si nemůže ponechat obojí. Tato výměna je jednosměrná, proto si pečlivě vyberte,” uváděly instrukce pro kupce.

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

Podle technologické společnosti Heni, která se zaměřuje na trh s uměním, se čtyřiadvacet hodin před středeční uzávěrkou rozhodlo 4180 lidí vyměnit své tokeny za fyzické umělecké dílo a 5820 si NFT ponechalo. Zatímco digitální verze budou zničeny, fyzická umělecká díla začne Hirst od 9. září spalovat ve své galerii, čemuž mohou přihlížet její návštěvníci.

Hirst označuje projekt nazvaný Měna (The Currency) jako svůj zatím „nejzajímavější”. „Tento projekt zkoumá hranice umění a měny - kdy se umění změní a stává se měnou a kdy se měna stává uměním. Není náhoda, že vlády používají umění na mincích a bankovkách. Dělají to proto, aby nám pomohly věřit v peníze. Bez umění je pro nás těžké věřit v cokoli,” řekl listu The Art Newspaper.

V posledních několika letech na světovém trhu prudce přibylo nezaměnitelných tokenů, za něž velké aukční síně získávají astronomické částky. V březnu 2021 Christie's prodala dílo s názvem Každodennost: Prvních 5000 dní (Everydays: The First 5,000 Days) od amerického autora s uměleckým jménem Beeple za rekordních 69 milionů dolarů (1,6 miliardy korun).

Beeple: Human One
video

Zpopularizoval NFT, nyní umělec známý jako Beeple prodává netradiční sochu

Skulptura nazvaná Human One je v nabídce aukční síně Christie's jako nezaměnitelný digitální token. Její cena by podle odhadů měla překonat 15 milionů dolarů.

Přečíst článek

Hirst byl v roce 2020 jmenován nejbohatším britským umělcem s majetkem přesahujícím 315 milionů liber (9,2 miliardy korun). Sedmapadesátiletý výtvarník patřil k hnutí Young British Artists, které v 90. letech dominovalo britskému uměleckému světu a bylo podporováno reklamním magnátem Charlesem Saatchim.

Mezi jeho nejznámější díla patří například to s názvem Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho naživu, které má podobu rozpůleného žraloka naloženého ve formaldehydu. K dalším jeho kontroverzním dílům patří například uříznutá kravská hlava s mouchami a lampou, která je likviduje, lebka posázená diamanty či mužské torzo, které je jen zčásti zakryto kůží, aby byly vidět jednotlivé orgány, svaly a tkáně.

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme