Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Tak kdy ty hranice zase zavřou?

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Přituhuje. Je teprve polovina léta a mnozí mají nejspíš ještě dovolenou v cizině před sebou. Zřejmě by si měli pospíšit, protože je zcela zjevné, že pohoda s covid pasem pomalu končí a vrátí se rutina ve formě testů a karantén.

Reklama

Asi jsme všichni tušili, že aktuální léto bude stále trochu na levačku a cestování ještě nebude tak pohodové jako před covidem. Možná nás překvapilo, že očkování pokračovalo nečekaně rychle a kdo chtěl a není mu 11, nejspíš už má v aplikaci tečka krásně zelený profil. A kdyby všechno bylo „podle plánů“, měli jsme tedy mít již možnost dělat si téměř vše, co budeme chtít.

Leč, svět se nechová podle plánů, a tak se přes veškeré rozvolňování pozvolna zase zavádějí nejrůznější restrikce, a to zejména právě pro cestovatele.

Britové sice oslavují, že mohutně rozvolnili, ale zároveň Francouzům hrozí značnými omezeními. I české ministerstvo zdravotnictví horečnatě překresluje mapu a přidává tmavší a tmavší odstíny červené. A zároveň pro lidi, kteří se z těchto zemí vracejí, zavádí staronové restrikce.

Co na tom, že je už většina lidí naočkovaná, co na tom, že v nemocnicích (zaplať pánbůh) téměř nepřibývají pacienti, co na tom, že (zaplať pánbůh) lidé na deltu ani s deltou téměř neumírají. Svět je stále pandemicky naladěn, a tak stačí jen existence viru a opatření následuje ve vteřině.

Je tedy legitimní se ptát, zda se opět přikročí k zavírání hranic. Zatím se zdá, že se tomu politici (alespoň v Evropě) chtějí vyhnout a jdou na to trochu jinak. Mazaněji. Raději se budou snažit cestování natolik znepříjemnit karanténami a ignorováním testů i očkování, že si ho téměř každý zanedlouho rozmyslí. A samozřejmě jim v tom pomohou i aerolinky se svou politikou prodejů letenek následovanou zrušením spojů a odsouváním vyplacení náhrad do aleluja.

Jen ať se pak nikdo moc nediví, že se pro třetí dávku vakcíny nikdo úplně nepohrne. Nejhorší antireklamu na očkování totiž nedělají ruští trollové ani lidé věřící v jednorožce, ale všechny vlády, které se chovají, jako bychom do ruky dostali obyčejnou vodu.

Předvolební kampaně připomínají politický bizár

Viliam Buchert: Česká předvolební kampaň se změnila v nestravitelný bizár

Do důležitých voleb do Poslanecké sněmovny zbývají už jen dva a půl měsíce. Kampani ale zatím dominují zcela bizarní zprávy.

Přečíst článek

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme