Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Na trzích je klid před bouří

Wall Street
iStock
Kryštof Míšek

Uklidnění na akciových trzích pokračuje, tak by bylo možné vystihnout uplynulý týden. Investiční stratégové si již přesto všímají, že problémy v ekonomice teprve mohou přijít a nestabilita na trzích se může vrátit.

Reklama

Fed by mohl na příštím zasedání podstatně přitvrdit ve své snaze utlumit inflační tlaky v ekonomice. „Podnikneme nezbytné kroky k zajištění návratu cenové stability,“ prohlásil šéf Fedu Jerome Powell. Tímto prohlášením vyslal signál, že na příštím zasedání se mohou zvyšovat sazby více než o 25 bazických bodů. Otevírá se tak prostor k spekulacím, že na konci roku 2022 by mohly sazby dosáhnout více než dvě procenta.

Burza, ilustrační foto

Týden tradera: Inflace, válka a energetická závislost Evropy dál diktují tempo

Uklidnění na akciových trzích pokračuje. Investiční stratégové si již přesto všímají, že problémy v ekonomice teprve mohou přijít a nestabilita se může vrátit.

Přečíst článek

Připomeňme, že o více než 0,25 procenta zvyšovala centrální banka USA sazby naposledy v roce 2000 na vrcholu tehdejší internetové bubliny. Po krachu nových internetových firem často bez tržeb a zisku musel Fed sazby opět tvrdě snižovat, což vedlo k nafouknutí trhu s nemovitostmi v USA a následnému splasknutí bubliny, která vedla k celosvětové ekonomické krizi v roce 2008. V tomto směru bude velmi zajímavé pozorovat, na co si ve finále bankéři troufnou.

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: V Česku začal historicky rekordní pád životní úrovně

V Česku už začal historicky největší pokles životní úrovně, jaký republika ve své historii od roku 1993 pamatuje. Rapidní inflace při poměrně slabém růstu mezd letos způsobí suverénně největší pokles životní úrovně od roku 1993.

Přečíst článek

Na blogu Fed St. Louis bankéř Bullard oznámil, že na minulém zasedání prosazoval rovnou agresivnější zvýšení, a to až o 75 bazických bodů a výrazný útlum rozvahy banky. Podle jeho názoru nyní inflace přestřeluje inflační cíl Fedu na celkové úrovni 410 bazických bodů. To implikuje sazby někde nad třemi procenty. Z jeho vyjádření je patrné, že silnější utahování měnové politiky v USA by největší světová ekonomika ustála bez pádu do recese. Úrokové swapy jakožto vodítko ohledně výhledu sazeb zatím počítají s úrovněmi okolo 2,1 procenta na konci roku 2022.

Evropské energotrable

Evropští představitelé dál intenzivně vymýšlí, jak se osamostatnit z hlediska energetické závislosti na Ruské federaci. Ta prostřednictvím svého vládce Putina vyhlásila, že chce přijímat platby za komodity v rublech. Jedná se tak o jednoznačný krok k podpoře této válkou zmítané měny. V situaci, kdy na Rusko cílí Západ různými sankcemi, by se jednalo o významnou vzpruhu pro tamní ekonomiku. Platby v domácí měně by mohly napomoci snížit inflační tlaky.

Poprvé se také od vypuknutí války s Ukrajinou obchodovalo na finančních trzích v Moskvě, regulátoři obnovili trading s dluhopisy a akciemi. Přestože papíry obecně spíše posilovaly, může trvat dekádu, než se obnoví důvěra investiční veřejnosti v tamní finanční trhy. Trvale zakázány jsou pak spekulace na pokles, které by mohly zvyšovat nestabilitu na akciových titulech. Ty prý mohou být podepřeny také státními institucemi. Jedná se tak o vrcholnou formu socialismu, kdy riziko investování uměle snižuje stát.

Solidní výsledky CZG

Česká zbrojovka Group předvedla solidní hospodářské výsledky za loňský rok. Společnost navyšovala výnosy i díky americkému Coltu o vysokých 57 procent meziročně! Pohledem konkrétních čísel dosáhly tržby za uplynulý rok 10,7 miliardy korun. Počet prodaných zbraní vzrostl o více než třetinu a společnost hodlá navrhnout akcionářům vyplatit dividendu na úrovni 25 korun za akcii. Vzhledem k současnému geopolitickému prostředí, ve kterém budou vlády v dalších letech navyšovat svoje zbrojní rozpočty, mohou být akcie Zbrojovky stále zajímavou volbou, nejen pro investory zaměřující se na zbrojní sektor.

Česká koruna dál posilovala a pomalu se tak přibližuje na dostřel hranici 24,5 koruny za euro. Posilování domácí měny odpovídá stavu uklidnění na trzích, tomu, intervencím ČNB (prodává cizí měny na trhu a tím stimuluje cenu koruny) a hrozbě vyšších sazeb prostřednictvím jejich představitelů. V týdnu, jsme tak slyšeli vyjádření viceguvernéra Mory, že sazby by mohly atakovat hranice vysoko nad pěti procenty. Na příštím měnovém zasedání ČNB na konci března, tak může dojít k dalšímu mohutnému zvýšení o 50 bazických bodů.

Navzdory vysokým úrokovým sazbám, které byly aplikovány ČNB v minulém roce, je stávající situace z hlediska inflacestále skutečně tristní. Dostáváme se na hodnoty růstu cenové hladiny z roku 1998 a inflační vrchol může přijít až někdy v polovině roku. V této situaci je skutečně možné, že spotřebitelé si za hypotéky, spotřebitelské úvěry budou muset zaplatit znatelně víc. Vlastní bydlení je takřka sci-fi již dnes.

Novostavby, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zlevní válka na Ukrajině nemovitosti v Česku? Je to možné, ale...

Válka na Ukrajině vyvolá v Česku poměrně hlubokou stagflační krizi. Inflace bude vysoká, třeba letos v průměru dvouciferná, zatímco ekonomika bude stagnovat.

Přečíst článek

Zpracování vepřového masa

Lukáš Kovanda: Válka Čechům zdražuje knedlo vepřo zelo. A pivo

Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase knedlo vepřo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem. Drahoty budou částečně ušetřeni důchodci, protože kvůli válečné inflaci budou důchody potřetí valorizovány.

Přečíst článek

Reklama

Související

Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Září potvrdilo pověst nešťastného období pro trhy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme