Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Inflace, válka a energetická závislost Evropy dál diktují tempo

Burza, ilustrační foto
Pixabay
Kryštof Míšek

Uklidnění na akciových trzích pokračuje. Investiční stratégové si již přesto všímají, že problémy v ekonomice teprve mohou přijít a nestabilita se může vrátit.

Reklama

Fed by mohl na příštím zasedání podstatně přitvrdit ve své snaze utlumit inflační tlaky v ekonomice. "Podnikneme nezbytné kroky k zajištění návratu cenové stability," prohlásil Jerome Powell. Tímto prohlášením vyslal signál, že na příštím zasedání se mohou zvyšovat sazby více než o 25 bazických bodů. Šéf Fedu tak otevírá prostor k spekulacím, že na konci roku 2022 by mohly sazby dosáhnout více než dvou procent.

Připomeňme, že o více než 0,25 procenta zvyšovala centrální banka USA sazby naposledy v roce 2000 na vrcholu tehdejší internetové bubliny. Po krachu těchto nových firem často bez tržeb a zisku musel Fed sazby opět tvrdě snižovat, což vedlo k nafouknutí trhu s nemovitostmi v USA a následnému splasknutí bubliny, která vedla k celosvětové ekonomické krizi. V tomto směru bude velmi zajímavé pozorovat, na co si ve finále bankéři troufnou.

Na blogu Fed St. Louis bankéř Bullard oznámil, že na minulém zasedání prosazoval rovnou agresivnější zvýšení, a to až o 75 bazických bodů a výrazný útlum rozvahy banky. Podle jeho názoru nyní inflace přestřeluje  cíl Fedu na úrovni 410 bazických bodů. To naznačuje sazby někde nad třemi procenty. Z těchto vyjádření je patrné, že silnější utahování měnové politiky v USA by největší světová ekonomika ustála bez pádu do recese. Úrokové swapy jakožto vodítko ohledně výhledu sazeb zatím počítají s úrovněmi okolo 2,1 procenta na konci roku 2022.

Platby v rublech

Evropští představitelé dál intenzivně vymýšlí, jak se osamostatnit z hlediska energetické závislosti na Ruské federaci. Ta prostřednictvím svého vládce Putina vyhlásila, že chce přijímat platby za komodity v rublech. Jedná se tak o jednoznačný krok k podpoře této válkou zmítané měny. V situaci, kdy na Rusko vyspělý svět cílí různými sankcemi, by se jednalo o významnou vzpruhu pro ruskou ekonomiku. Platby v domácí měně by mohly napomoci snížit inflační tlaky.

Poprvé se také od vypuknutí války s Ukrajinou obchodovalo na finančních trzích v Moskvě, regulátoři obnovili trading s dluhopisy a akciemi. Přestože papíry obecně spíše posilovaly, může trvat dekádu, než se obnoví důvěra investiční veřejnosti v tamní finanční trhy. Trvale zakázány jsou spekulace na pokles, které by mohly zvyšovat nestabilitu na akciových titulech. Ty prý mohou být podepřeny také státními institucemi. Jedná se tak o vrcholnou formu socialismu, kdy riziko investování uměle snižuje stát.

Burza, ilustrační foto

Výklep na burzách. Od ledna se evropské akcie zřítily minimálně o pětinu

Pražská burza ráno klesla o více než šest procent, rakouská přes sedm procent. V závěru dne pražská burza ztráty zmírnila, přesto zavřela na nejnižší hodnotě od loňského 4. srpna. Šlo o nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020.

Přečíst článek

Česká zbrojovka Group předvedla solidní hospodářské výsledky za loňský rok. Společnost navyšovala výnosy i díky americkému Coltu o vysokých 57 procent meziročně!Pohledem konkrétních čísel dosáhly tržby 10,7 mld. Kč za uplynulý rok. Počet prodaných zbraní vzrostl o více než třetinu a společnost hodlá navrhnout vyplatit dividendu na úrovni 25 korán za akcii. Vzhledem k současnému geopolitickému prostředí, ve kterém budou vlády v dalších letech navyšovat svoje zbrojní rozpočty, mohou být akcie Zbrojovky stále zajímavou volbou nejen pro investory zaměřující se na zbrojní sektor.

Česká koruna dál posilovala a pomalu se tak přibližuje na dostřel hranici 24,5 koruny za euro. Posilování domácí měny odpovídá stavu uklidnění na trzích, intervencím ČNB i hrozbě vyšších sazeb. V týdnu jsme tak slyšeli vyjádření viceguvernéra Mory, že sazby by mohly atakovat hranice vysoko nad pět procent. Na příštím měnovém zasedání ČNB na konci března tak může dojít k dalšímu skoku o 50 bazických bodů.

Navzdory vysokým úrokovým sazbám, které byly aplikovány ČNB v minulém roce, je stávající situace z hlediska inflace stále tristní. Dostáváme se na hodnoty růstu cenové hladiny z roku 1998 a inflační vrchol může přijít až někdy v polovině roku. V této situaci je skutečně možné, že spotřebitelé si za hypotéky a spotřebitelské úvěry budou muset zaplatit znatelně víc. Vlastní bydlení je takřka sci-fi již dnes.

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Přečíst článek

Joe Biden, americký prezident

Biden Evropě přislíbil víc LNG. Na odstřižení EU od ruského plynu to stačit nebude

Dnešní dohoda EU a USA o dovozu zkapalněného plyn jen podtrhuje, jak dlouhá a strastiplná bude cesta Evropy k nezávislosti na ruských energiích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme