Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobní inflace ještě zrychlila. Je nejvýše za téměř tři dekády

Automobilový průmysl, ilustrační foto
Volvo Car Group
Veronika Kudrnová
vku

Růst cen v průmyslu je nejvyšší v historii samostatné České republiky. V říjnu se ceny průmyslových výrobců meziročně vyšvihly o 11,6 procenta ze zářijových 9,9 procenta.

Reklama

Zdražování zrychlilo i u dalších výrobců. V zemědělství byly ceny proti loňskému říjnu vyšší o 14,1 procenta, ve stavebnictví o 7,5 procenta a ceny tržních služeb pro podniky stouply meziročně o 1,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny u výrobců přitom naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Zdražování dál nabírá na síle a ničivě dopadá na naše hospodářství. Nová data o cenách výrobců dokládají, že rozhodnutí České národní banky o skokovém růstu úrokových sazeb bylo správné. Dostali jsme se totiž do situace, kdy se inflace stala největší hrozbou naší ekonomiky,“ komentoval nejnovější statistiku hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Drahé a chybějící díly drtí průmysl

Šokový růst cen o desítky procent postihuje hned několik odvětví průmyslu. To podle Křečka vede k nutnosti předělávat plánované rozpočty a přeceňovat výrobky firem. „Vzniká tak chaos v dodavatelských a odběratelských řetězcích. V mnohých případech je nutné vypovídat dříve uzavřené smlouvy, což zhoršuje kondici českého průmyslu,” dodal Křeček. 

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Inflace zrychlila na 5,8 procenta. Táhly ji zejména zvýšené náklady na bydlení

Spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 5,8 procenta, nejvíce od října 2008. Polovina tohoto nárůstu jde na vrub rostoucím nákladům na bydlení, za nimiž se pravděpodobně skrývají nejenom vyšší ceny bydlení, ale tentokrát už i energií.

Přečíst článek

Stejně jako v předchozích měsících i v říjnu vzrostly ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly meziročně vyšší o 26,9 procenta, chemických látek a produktů o více než 44 procent a dřeva, papíru a tisku téměř o čtvrtinu. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku stouply v říjnu oproti loňsku o 2,8 procenta. Naopak o 2,9 procenta klesly ceny dopravních prostředků, a to zásluhou zlevnění dílů a příslušenství pro motorová vozidla. Samotná vozidla naopak meziročně o 2,2 procenta zdražila.

V meziměsíčním srovnání stouply v říjnu ceny průmyslových výrobců o 1,9 procenta, po předchozích 0,7 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu od ledna 2008.

Drahá ropa i energie

„Meziměsíční dynamika cen ve výrobním sektoru výrazně zrychlila. Za tím stál další nárůst ceny ropy na světových trzích. Severomořská ropa Brent se v průběhu října zvýšila o přibližně 7,5 procenta, během listopadu však již došlo k nepatrnému snížení,” uvedl Martin Gürtler, ekonom Komerční banky. 

Rychlý růst průmyslových cen však není pouze o ropě, v říjnu podle něj silně působily také vyšší ceny energií. Ty se přitom již promítají také do cen v potravinářském průmyslu, což se zpožděním pravděpodobně povede i k vyšším spotřebitelským cenám potravin. „V tomto směru budou rovněž působit vyšší ceny zemědělských výrobců, které v říjnu zaznamenaly meziměsíční nárůst o 1,9 procenta,” uvedl Gürtler.

Buchtík, ředitel STEM

Bohatých Čechů bude přibývat. Ale chudých také, říká šéf STEM

Do vyšší střední vrstvy patří v Česku nyní asi dva a půl milionu lidí. To je o milion a půl víc než před dvaceti lety. Podle sociologa a ředitele výzkumného ústavu STEM Martina Buchtíka jde o nejvýraznější sociologickou změnu v české společnosti za poslední generaci.

Přečíst článek

Zdražování u zemědělských výrobců meziročně zrychlilo na 14,1 ze zářijových 9,5 procenta. Více se zdražovalo v rostlinné než živočišné výrobě. Zhruba o čtvrtinu stoupla cena olejnin, o 22,6 procenta zdražily obiloviny a o více než 11 procent čerstvá zelenina. Ceny mléka stouply o 8,8 procenta a skotu o 7,3 procenta. Zlevnilo ovoce a meziročně klesly ceny jatečných prasat.

Výrazný růst cen byl v říjnu evidován i u stavebních prací, které meziročně podražily o 7,5 procenta (meziměsíčně zdražily o 0,9 procenta). To navíc bylo doprovázeno zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 16,8 procenta. Kombinace zdražujících stavebních prací a stavebních materiálů bude zvyšovat ceny nemovitostí, což opětovně zhorší dostupnost vlastnického bydlení.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Hypotéky brzy zdraží. Třeba až o čtyři tisíce měsíčně

Průměrná sazba hypoték v ČR v říjnu stoupla na 2,54 procenta. Je to ale pouze začátek prudkého zdražování hypoték, které nastane v příštích měsících. Průměrná sazba tak během prvního pololetí příští roku vystoupá až do pásma čtyř až pěti procent. Důvodem je rapidní růst inflace, který jde v ruku v ruce s růstem tržních úrokových sazeb i s růstem základní úrokové sazby České národní banky.

Přečíst článek

Vyšší tempo růstu cen zaznamenaly také tržní služby pro podniky, meziroční zdražování u nich zrychlilo na 1,9 procenta ze zářijových 1,6 procenta (meziměsíčně se zvýšily o půl procenta). O více než o desetinu vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání. Ceny za reklamní služby a průzkum trhu meziročně stouply o 5,6 procenta. Služby v pozemní dopravě byly vyšší o 2,3 procenta. Meziroční pokles o 1,7 procenta statistici zaznamenali u informačních služeb.

Dnešní data o vývoji průmyslových cen podle analytiků pravděpodobně jen utvrdí centrální banku v tom, že má dále zvyšovat úrokové sazby. Na prosincovém zasedání ČNB se podle ekonomů základní úroková sazba jistě dostane nad tři procenta, nyní činí 2,75 procenta. Analytici očekávají navýšení minimálně o 50 bazických bodů, investoři na finančních trzích se kloní spíše k 75 bb. 

>>>>>>Vše o inflaci čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme