Reklama

Stanislav Šulc: Karel Janeček je dokonalý kandidát pro přímou volbu

Karel Janeček, kandidát na prezidenta
ČTK
Stanislav Šulc

Blížící se prezidentská volba bude velkým testem tuzemských voličů. Zatím doposud se prezidenti rekrutovali výlučně z řad politiků. To se ale může změnit, jak ukazují příklady z celé řady států. Excentrický ezoterik tak má možná víc šancí, než si nyní chceme přiznat.

Reklama

Začněme krátkou rekapitulací. Čeští i českoslovenští prezidenti se rekrutovali výlučně ze sféry politiky. I Václav Havel, který se poprvé ujal nejvyššího úřadu na konci roku 1989, byl dokonalý homo politicus, ačkoli v té době přirozeně bez oficiální funkce v končícím systému. Jeho následovníci Václav Klaus a Miloš Zeman pak prezidentskou funkcí uzavřeli své bohaté politické působení na tuto zemi a její lid.

Nyní nás čeká velký krok do neznáma. Příklady ze zahraničí ukazují, že prezidenty se mohou stát lidé z úplně jiných sfér (například sousední Slovensko). Navíc není pravděpodobné, že by se příštím prezidentem stal některý z otců zakladatelů současného státu, kteří vždy měli pár plusových bodů „za zásluhy“.

Karel Janeček na Českém slavíku

Politický diář Jany Havligerové: Chytrá horákyně, náš vzor

Senátoři podebatovali o návrhu Fialova kabinetu na zmrazení platů ústavních činitelů a poté zvolili to nejsnadnější řešení, které mají k dispozici. Novelou zákona, kterou už schválila sněmovna, se rozhodli nezabývat, ta tudíž putuje přímo k podpisu prezidenta republiky. Zeman oznámil, že normu vetovat nebude. Pokud si vzpomínáte, že vloni na podzim tentýž Senát podobný návrh zamítl s tím, že se jedná o populistické předvolební gesto, pamatujete si to správně. Časy se ale mění, a tak si senátoři vzpomněli na chytrou horákyni.

Přečíst článek

Chceš na Hrad? Rozsévej nenávist

Ze všech potenciálních kandidátů, o kterých se spekuluje, k nim má nejblíž šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. On sám ale doposud případnou kandidaturu důsledně odmítal.

Přímá volba by navíc Pavlu Rychetskému nejspíš nepřála. Je málo „televizní“, nevzbuzuje dostatečně silné emoce. Po dvou pokusech s přímou volbou v Česku již můžeme tvrdit, že prezidentem se nestane ten, kdo neumí vzbuzovat dostatek nenávisti. Že to je nesmysl? Naopak, je to paradox, ale zcela platný.

Žijeme v éře rozdělené společnosti, kde v důsledku existence sociálních sítí každý zaujímá postoj vůči jakémukoli problému na světě. Vše hodnotíme a kdo má názor opačný, stává se nepřítelem. V takto nastaveném klimatu nebude fungovat kandidát konsenzuální, ale naopak ten, který bude skvěle pracovat s tímto vědomím. Na vyhrocených otázkách bude zaujímat extremizovaný postoj, ostatním otázkám se vyhne, protože tam jej nečekají žádné plusové body, naopak by mohl případné voliče ztratit.

Karel Janeček na předávání Českého slavíka

Antivaxerský Český slavík rozhodil Novu i Babiše

Od několikahodinové reklamy na Karla Janečka se distancoval téměř každý. Končícího premiéra Andreje Babiše pak návrat pěvecké ankety vybudil k faktickému ohlášení prezidentské kandidatury.

Přečíst článek

Janeček vs. Babiš

Připomeňme Miloše Zemana, který toto dokonale zvládal, ačkoli byl již pouhým odleskem kdysi charismatického politika. Kdo viděl finální debatu Zeman vs. Drahoš, mohl být šokovaný, jak důsledně jezevec z Vysočiny (toho času z Lán) v přímém přenosu demontoval úspěšného vysokoškolského profesora. Věděl, kdy má tlačit na pilu, kdy má být vstřícný, tedy v Zemanově pojetí spíš blahosklonný.

Zatím se jasně ukazuje, že toto zvládá Andrej Babiš, naopak jiní potenciální (byť nepotvrzení) kandidáti to zajím neprojevují. Na scénu nyní vstoupil Karel Janeček, který umí jednu věc – strhávat pozornost. Profiluje se zatím jako zanícený humanista, který chce své peníze vrazit zpátky do lidí. Ponechme stranou, že v té profilaci je hned několik lží. A spíš se začněme soustředit na to, jak se bude Janeček profilovat dál na dalších „problémech současnosti“ nad rámec covidu, očkování a nového politického systému. Až to ukáže, jestli bude patřit mezi vážnější Babišovy protivníky. Zatím by uměl oslovit jednotky procent soukmenovců, pro něž je již delší dobu polobohem.

Nicméně jedno mu nahrává. Příklady z posledních let ze zahraničí jasně dokazují, že přímá volba miluje excentriky. Excentrici vládli USA, Itálii, Ukrajině, britský premiér je excentrik par excellence. Karel Janeček je ještě mimořádný excentrik. V přímé volbě, která se vede v přímém přenosu veškerými povolenými i zakázanými prostředky, tak může překvapit. Pro přímou volbu je totiž vlastně dokonalým kandidátem.

Poslanecká sněmovna

Jana Havligerová: Politika oko za oko a zub za zub je k ničemu

Schůze dolní komory parlamentu, kdy šlo především o vyslovení důvěry Fialově vládě, bylo ochutnávkou toho, co se ve sněmovně bude dít dost často. Nekonečné debaty při projednávání důležitých předloh zákonů, svolávání mimořádných schůzí, rychlé využití jakéhokoli zaváhání pětikoalice.

Přečíst článek

ESG, ilustrační foto

Zelené investice jsou příležitost, věří svět. Češi to vidí jinak a mohou vydělat miliardy

Udržitelnost se stává čím dál důležitějším kritériem pro investory. Velké společnosti začínají výrazně rozšiřovat své zelené portfolio a opouštějí „špinavé“ byznysy. To paradoxně může být prostor pro velké tuzemské hráče, kteří mají mezinárodní ambice, naznačuje například plán miliardáře Pavla Tykače. 

Přečíst článek

Hra na oliheň

Netflix reaguje na špatné výsledky a oprašuje Hru na oliheň

Největší hit americké videotéky posledního roku se dočká pokračování. Korejská seriálová senzace má přilákat další diváky a zabránit odlivu těch dosavadních. „Univerzum Hry na oliheň teprve startuje,“ potvrdil co-CEO Netflixu a jeho hlavní postava původního obsahu Ted Sarandos.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme