Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Češi, Němci, Rakušané, zavírejte si, co chcete, jen ne hranice

halt kontrolle
ČTK
Stanislav Šulc

Čeká nás další období kontroverzních protipandemických opatření. Národní vlády si nejspíš opět vyzkoušejí nejrůznější uzavírky. To jediné, co by ale zavírat rozhodně neměli, jsou hranice. Horší reklamu na společný evropský projekt totiž již ani vymyslet nejde. 

Reklama

Je to tu znovu. Koronavirové statistiky jdou nahoru a vlády ve střední Evropě opět přemýšlejí, jak zabránit kolapsu nemocnic. Rakousko vykoplo příslovečnou loptu a jako první vyhlásilo celonárodní lockdown. A také uzávěru hranic zatím pro turisty. 

Je více než pravděpodobné, že následovat bude Německo, nebo alespoň jeho pandemií nejzasaženější spolkové země. Náš hlavní ekonomický partner zatím spoléhá na omezení pohybu pro neočkované, ale i to se pravděpodobně změní. Téměř jisté je rušení větších akcí, co bude následovat, se jistě uvidí brzy. Přitvrzovat se bude u nás, určitě i na Slovensku.

Pro kompletní déjà vu letošního jara, loňského podzimu a jara 2020 pak chybí už jen jediné. Neprodyšné zavření hranic. To by přitom mělo být přesně to jediné, k čemu by se vlády již uchýlit neměly ani při nejhorším scénáři vývoje pandemie.

zavřené restaurace

Lockdown bude v pět aneb Co vláda může po volbách udělat proti koronaviru

Šíří se spekulace, že v pondělí dojde k výraznému zpřísnění protipandemických opatření. Co za současné situace může udělat vláda? A k čemu by potřebovala parlament?

Přečíst článek

Tedy přesněji. Neměly by se ani v nejhorším scénáři uchýlit k obnovení hranic. Ty totiž přestaly existovat a v pohraničí to vědí velmi dobře. Obchod, škola, lékař vždy mohou být blíž „za čárou” a je absurdní vytvářet hranice tam, kde již téměř 18 let nejsou.

Omezit pohyb lze i bez hranic

Důvod je jednoduchý. Ne, opravdu nejde o zneužívání výhod jednoho či druhého státu. Nejde o bezduchou turistiku. Nejde o nákupy na vánočních trzích ani v Kauflandu. Jde o narušení důvěry v to, co je domov. A proto je zavádění (nebo chcete-li zavírání) hranic v pandemii srovnatelné s největšími tragédiemi minulého století. Ostatně například příhraniční mobilita mezi Libereckem a Saskem se značně snížila, čímž trpí oba regiony.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Do půl roku bude úmrtí na covid méně než na chřipku, tvrdí Gates

Na covid bude bude již do poloviny příštího roku umírat méně lidí než na běžnou chřipku – pokud se tedy mezitím neobjeví další zmutované a nebezpečnější varianty viru. Prohlásil to čtvrtý nejbohatší muž planety, miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates na konferenci Bloomberg New Economy Forum v Singapuru.

Přečíst článek

Přitom je to zcela zbytečné. Omezit pohyb lidí lze i jinak, cíleněji. Třeba v Sasku (ale nejen tam) platil letos na jaře zákaz pohybu dál než 15 kilometrů od bydliště. Například v Žitavě to tak znamenalo hypotetickou šanci dostat se do Hrádku nad Nisou nebo do Polské Bogatyně. Ovšem jen hypotetickou, protože Němci to naneštěstí doplnili i uzávěrou hranic.

Takový tah lze pochopit (pozor, nikoli tolerovat) v době, kdy je v jednotlivých zemích výrazně odlišná pandemická situace. To však nyní neplatí a žádný ze států střední Evropy nemá těm ostatním co vyčítat. A ani závidět.

Takže asi takto: Češi, Němci, Rakušané, Slováci, Poláci, zavírejte si úplně všechno, co uznáte za vhodné. Omezte kontakty. Zrušte veškeré hromadné akce. Zaveďte povinné testování, třeba i každý den. Jenom si nehrajte s hranicemi. Je to hra s ohněm, který všechny moc ošklivě popálí.

klimatický summit OSN COP26 v Glasgow

Dalibor Martínek: Můj klimatický coming-out. Nevěřím, a CO2 je fajn

V Glasgow začala další konference o klimatu. V Británii se patrně západní státy opět budou mrskat za domnělou škodu na klimatu. Média budou čekat „větší závazky“. Státům z Asie, Afriky nebo Jižní Ameriky to bude dál jedno. Čína již zveřejnila, že bude do vzduchu oxid uhličitý vypouštět dál v nezmenšené míře. Tolik stručný úvod.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme