Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jana Havligerová: Piráti jsou jeden hot a druhý čehý

Ivan Bartoš, předseda Pirátů
Česká pirátská strana / Creative Commnons / CC BY-SA 2.0
Jana Havligerová

Frustrace Pirátů z volebního debaklu neklesá. Naopak, v předvečer volebního sjezdu strany se vystupňovala v nevybíravou hádku nejen o to, kdo za tristní výsledek může, ale i o to, komu jde o koryta. Samozřejmě pod hlavičkou ušlechtilé debaty na téma autenticity strany a kumulace funkcí.

Reklama

Hlavní tváře současného stranického vedení – s výjimkou Ivana Bartoše, odcházejí do ústraní. Spasitelů pirátského hnutí, kteří se derou do republikového předsednictva, se nabízí víc než dvacítka. Přímo o post pirátského šéfa se uchází čtveřice adeptů, kandidátů na místopřednické funkce jsou téměř dvě desítky. Jak moc jsou piráti zahleděni sami do sebe, dostatečně dokládá diskuse na jejich stranickém fóru. Ani jeden z uchazečů o předsednictví se například nepokusil srozumitelně a jasně formulovat, jak by si představoval další spolupráci ve vládní pětikoalici.

Tomáš Čupr

Čuprův recept na úspěch: Najměte a zaplaťte top lidi, nabídněte jim opční program

U příležitosti vstupu do nového roku si zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr na Twitteru zabilancoval a podělil se o svůj recept na úspěch. „Rohlík se v posledních 12 měsících stal jednorožcem a tržby za tu dobu dosáhly 500 milionů eur. Náš příběh by se mohl stát receptem pro každou firmu ze střední Evropy, jak uspět na celoevropském trhu,“ míní podnikatel. 

Přečíst článek

Bartoš, Wagenknecht nebo Michailidu

Rysy černého humoru nepostrádá představa, že by se šéfy ODS, TOP09, KDU-ČSL a STAN hledala řešení krize, v níž se nachází český stát, řešila Jana Michailidu, která veřejně deklaruje „vnitřní přesvědčení komunistické“ a za neoddiskutovatelnou součást pirátství považuje odstranění duševního vlastnictví. Běžná praxe přitom je, že jednání vlády o stěžejních problémech předchází dohoda předsedů koaličních stran.

S tím, jakou váhu by mělo slovo šéfa partaje stojícího jak mimo kabinet, tak i Poslaneckou sněmovnu, si hlavu neláme ani další z Bartošových vyzyvatelů, senátor Lukáš Wagenknecht. Podle něj se z Pirátů stává submisivní politický přívěsek se čtyřmi poslanci, a vadí mu, že na politické scéně dnes dominují konzervativní strany. Piráti podle něj v předvolební kampani splynuli s hnutím STAN, a stali se nesrozumitelnými, protože upozadili témata, která pro ně byla vždy zásadní. Razí návrat ke transparentnosti, svobodě slova, lidským právům, rovnosti, svobodě internetu, a sociálním tématům. 

Interiér hotelu Andaz na Senovážném náměstí.

Praha má nový luxusní hotel. Jako svůj teprve pátý v Evropě ho provozuje síť Hyatt

V centru Prahy přibyly luxusní ubytovací prostory. Společnost UBM Development zkolaudovala luxusní pětihvězdičkový hotel Andaz Prague o 176 pokojích, který je premiérovým vstupem sítě Hyatt do České republiky.

Přečíst článek

Při nominačním hlasování na celostátním fóru získal Wagenknecht podporu 78 procent hlasujících, Bartoš 62 procent. Michailidu ostřejšími výrazy popisuje v podstatě totéž. Podle ní Piráti příliš vsadili na „krátkodobý pragmatismus“ a pro „akutní zisk ustoupili od ideových kořenů.

Výhody ze zisku podílu na moci, možnost vlivu na vládní agendu a řízení některých ministerstev jsou ovšem ještě čerstvé. Jak početnou skupinu tvoří ti, kteří takový pragmatismu odmítají, se ukáže o víkendu. Někteří z kritiků přinejmenším získají místopředsednické funkce a tím nemalý vliv na směřování Pirátské strany. Pro vládní koalici to nebude nejlepší zpráva. Napřesrok se konají komunální volby, ve kterých si Piráti budou chtít spravit chuť. Otázka zda být či nebýt ve vládě stále visí ve vzduchu. Permanentní dohadování o tom, jakou roli mají Piráti v kabinetu hrát, je pro pětikoalici možná zhoubnější varianta než případný odchod nejslabší strany z vlády.

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí. Historické centrum městečka Ragusa Ibla na Sicílii.

Domy za jedno euro. Víme, kde všude je nabízí

S možností pořídit si dům za jedno euro přišlo před několika lety pár městeček na Sicílii. V současné době se k projektu připojilo přes 40 italských obcí a zdá se, že levné nemovitosti si nachází své kupce. Která města dům za euro nabízí a jak tento koncept vůbec funguje?

Přečíst článek

forinty, ilustrační foto

Maďarští byznysmeni vtrhli do Česka. Zdvojnásobili objem kapitálu v českých firmách

Maďarští podnikatelé loni významně posilovali svůj byznys na českém trhu. Objem základního kapitálu českých firem, který kontrolují majitelé z Maďarska, se mezi lety 2020 až 2021 zvýšil o téměř sto procent na 15,5 miliardy korun. Nejčastějšími zahraničními vlastníky českých firem zůstávají Slováci, co do objemu zainvestovaného kapitálu ale vítězí Němci, kteří do tuzemských firem vložili pětinásobek toho, co slovenští, ukrajinští a ruští podnikatelé dohromady. Vyplývá to z dat poradenské společnosti Dun & Bradstreet. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme