Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Vládní zmatky, každodenní čtení na pokračování

ministr Válek
čtk
Jana Havligerová

Aktuální dění na naší politické scéně pravidelně pro Newstream hodnotí politická komentátorka Jana Havligerová.

Reklama

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek: „Pokud nebudou zajištěny fakultním nemocnicím dodávky energií, tak já nebudu ministr zdravotnictví. Nebudu dělat ministra zdravotnictví, který by se nemohl podívat do očí fakultním nemocnicím, ale především pacientům. Musí být zajištěny dodávky energie a ty dodávky nesmí zlikvidovat zdravotnictví. Tečka.“ Vysvětlení - fakultní nemocnice zatím nemají uzavřené smlouvy na dodávky energií na příští rok a nevztahuje se na ně zákonná pojistka v podobě dodavatele poslední instance. Mohly by se tak ocitnout bez energií. Kdyby se to stalo, byl by šéf rezortu nepodstatný. Právo na existenci by neměl celý Fialův kabinet.

exekuce

Dalibor Martínek: Exekuční mafii už se sbíhají sliny. Přichází období hojnosti

Za první čtvrtletí letošního roku narostl počet nově zahájených exekucí o 11,4 procenta. Za celý loňský rok byl nárůst zahájených exekucí 6,8 procenta. Celkově bylo vloni zahájeno 445 tisíc exekucí. V současnosti je v exekuci asi osm set tisíc Čechů, desetina dospělých.

Přečíst článek

Válečná daň, daň z nadměrných zisků… Určitě ne sektorová daň. Ministr financí je proti „sektorové dani, „kdy se na nějaký sektor uvalí daň.“  Na koho přesně by dodatečné zdanění mířilo, také není úplně jasné. Třeba za banky, aby se opatření vyhnuly, lobbuje centrální banka. Suma sumárum, z klasické sektorové daně by nejpravicovější část vlády včetně strážce státní kasy nejspíš dostala osypky, a tak se kabinet potácí od úvahy k úvaze.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Místo válečné daně, která oživuje Marxe, by vláda měla vyjednat pozastavení emisních povolenek

Takzvaná válečná daň, kterou chystá zavést Fialova vláda, je druhem sektorové daně. Co hůř, vláda, která sama sebe označuje jako středopravou, by zavedením válečné sektorové daně přijala za své učení Karla Marxe.

Přečíst článek

Piráti řeší staronovou potíž marginálních stran ve vládě. V kabinetu nemají šanci prosadit záležitosti, které by vyhovovaly jejich voličům. A tak kardinální otázka zní, jestli je pro ně větším rizikem v něm být nebo nebýt. Zkouší obojí dohromady: Rebelují a požadují odvolání šéfa civilní rozvědky Mlejnka kvůli jeho stykům s obviněným podnikatelem Redlem. Vládu ovšem, jak ujišťují, samozřejmě podporují, stojí za ní. Jak dlouho asi hra na chytré pirátstvo vydrží. Že by do zveřejnění výsledků komunálních voleb?

Další politické diáře Jany Havligerové čtěte zde 

Reklama

Související

Ministr Válek se dal na prognózy. Antibiotika budou

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek se dal na prognózy. A jsou Piráti na jedné lodi s ODS?

Přečíst článek
Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Politický diář Jany Havligerové: Když to říká premiér, musí to být pravda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme