Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Ministr Válek se dal na prognózy. A jsou Piráti na jedné lodi s ODS?

Ministr Válek se dal na prognózy. Antibiotika budou
ČTK
Jana Havligerová

Šéf zdravotnického rezortu Válek je si na sto procent jistý, že od poloviny května bude v Česku dostatek antibiotik. Jednak proto, že se ministerstvu u části výrobců, kteří situaci zavinili tím, že nedodávají dostatek potřebných léčiv, podařilo obnovit dovozy a především pak proto, že se zlepšuje počasí. Jestli něco místním politikům jde, tak zdůvodnit, proč něco nejde nebo nešlo. A co na českou léčbu počasím Slunečník, Měsíčník a Větrník?

Reklama

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Michálek na celostátním fóru v Liberci spolustraníky informoval, že konsolidační balíček, který chystá koalice, bude znamenat zvýšení daní. „Čeká nás úsporný nebo konsolidační balíček, který bude znamenat nepochybně zvýšení daní, které bude nepopulární, ale vláda musí mít odvahu to navrhnout a my musíme mít ve sněmovně odvahu to schválit,“ uvedl. Třaskavá novinka.

Piráta Peksu ale Michálek nejspíš zrovna dvakrát neuspokojil. Europoslanec napsal, že vedení českých státních financí je v tragickém stavu a ministr financí Stanjura společně s ODS ničí budoucnost České republiky. Ono se to nezdá, ale eurovolby už se blíží.

Stanislav Šulc: Ve vypouštění informačních balonků si stávající vláda nezadá s Babišem

Naše chyba, měli jsme si zvyknout. Minulá vláda přišla s novým stylem politiky: když něco chtěla nebo potřebovala udělat, nejprve to některý z ministrů někde prohlásil mimoděk ve vedlejší větě, nebo to zveřejnilo některé z médií na základě zdrojů obeznámených s návrhem. A podle míry nenávisti v reakcích se daná věc buďto skutečně zavedla, zavedla se v jiné podobě, nebo skončila jako „nápad konkrétního ministra“ v propadlišti dějin. Od stávající vlády řada lidí očekávala návrat rozumové i rozumné politiky s jasnými procesy. Leč, realita je opět jiná, jak naznačují nejnovější veletoče kolem možných nových sazeb DPH.

Přečíst článek

Premiér Fiala jako téměř vždy zachoval poker face. Piráty na celostátním fóru za jejich spolupráci ve vládní koalici ocenil. Zdůraznil, že přes některé rozpory, jsou v klíčových věcech s Piráty „na stejné vlně a dokonce bych řekl i na stejné lodi“. Jestli je to poděkování nebo spíš varování si musí české pirátstvo probrat samo.

Premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura

Politický diář Jany Havligerové: Posvátná kráva ODS a moravská šlamastyka

Vláda se zavázala, že se už nebude vyjadřovat k žádným uniklým materiálům, které se objevují ve veřejném prostoru. Ministři drží slovo. Nekomentují, ale ledva premiér vytáhl paty na cestu po asijských zemích, začali veřejný prostor zásobovat dalšími nápady na možný obsah konsolidačního balíčku. Ministr financí Stanjura například prohlásil, že není vyloučeno zvýšení základní sazby daně z příjmu z nynějších 15 na 17 nebo 18 procent. Že by občanští demokraté připustili porážku své posvátné krávy? Nemožné. Premiér to přece opakuje do omrzení – zvyšování daně z příjmu je nepřípustné.

Přečíst článek

Reklama

Související

ministr Válek

Politický diář Jany Havligerové: Vládní zmatky, každodenní čtení na pokračování

Přečíst článek
Zleva místopředsedové Richard Brabec, Radek Vondráček, Alena Schillerová, předseda Andrej Babiš, první místopředseda Karel Havlíček a nový místopředseda Robert Králíček

ANO neochvějně dominuje předvolebním průzkumům, hnutí je na nejvyšších číslech od roku 2014

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme