Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Politický diář Jany Havligerové: Prozření českých politiků

Premiér Fiala a guvernér ČNB Michl si ještě v lednu rozuměli, teď se navzájem obviňují, kdo může za vysokou inflaci.
Twitter premiéra Fialy
Jana Havligerová

Guvernér ČNB Michl kontra premiér Fiala. Ostrý souboj mužů, kteří mají máslo na hlavě a řešení problémů, konkrétně inflace, nabízejí s křížkem po funuse. Rozsoudit, jestli za vysokou inflaci může spíš uvolněná měnová nebo uvolněná fiskální politika, není úplně jednoduché.

Reklama

Ekonomický expert ODS, poslanec Skopeček má v tom, kdo může za její výši, jasno. Za aktuální vysokou inflaci mohou všichni: „I voliči, kteří volí politiky, kteří víc utrácí, než aby šetřili.“ A je to.

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Největší zodpovědnost za inflaci nese Česká národní banka, řekl poslanec ODS Skopeček

Do sporu, kdo může za inflaci, která v Česku patří k nejvyšším v Evropě, se vložil místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj největší zodpovědnost nese Česká národní banka, ačkoli mezi faktory patří i velmi uvolněná rozpočtová politika, která byla už před pandemií covidu-19.

Přečíst článek

Aleš Michl, guvernér ČNB

Stanislav Šulc: Mezi ČNB a vládou se rozhořel sympatický spor "Kdo za to může?"

Za inflaci může vláda, prohlásil razantně guvernér České národní banky Aleš Michl. Za inflaci je plně odpovědná Česká národní banka a její měnová politika, kontroval neméně ostře premiér Petr Fiala. Rozhořel se nám tu spor, který země dlouho neviděla. A je to dobře. O podstatě tuzemské inflace je totiž potřeba mluvit čím dál víc.

Přečíst článek

Místopředseda vlády, ministr vnitra Rakušan bije na poplach. Podle něj byla chyba zanedbávat Afriku, protože tím Evropa dala příležitost Rusku a Číně tento kontinent ovládnout. Za tak závažný poznatek desetidenní africká návštěva rozhodně stála.

Další politické komentáře Jany Havligerové čtěte zde

Piráti a Pirátky jsou po vstupu do vlády veleúspěšní. Skoro každý čtvrtý člen strany přiznává, že pobírá peníze z veřejných prostředků. Že takové benefity budou zveřejňovat, se zavázali dobrovolně. Ne každý je ale ochotný. Až po upozornění se k takovému zápisu přidali třeba europoslanci. Každý se holt činí po svém.

Reklama

Související

Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme