Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší zodpovědnost za inflaci nese Česká národní banka, řekl poslanec ODS Skopeček

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).
ČTK
 ČTK

Do sporu, kdo může za inflaci, která v Česku patří k nejvyšším v Evropě, se vložil místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle něj největší zodpovědnost nese Česká národní banka, ačkoli mezi faktory patří i velmi uvolněná rozpočtová politika, která byla už před pandemií covidu-19.

Reklama

Spor o inflaci vypukl tento týden, kdy guvernér České národní banky (ČNB) Aleš Michl označil za viníka inflace vládu. Premiér Petr Fiala (ODS) okamžitě opáčil, že za inflaci je odpovědná ČNB a její měnová politika.

Ceny benzinu 5. března 2022

Stanislav Šulc: Konec snížené spotřební daně na naftu je ukázkový „neškrt“ ve výdajích

Další den, další ochutnávka z kuchyně vládní koalice, jak bude zachraňovat schodkový rozpočet. Tentokrát se vládní kuchaři zaměřili na spotřební daň na naftu. Ta je od loňského roku snížená, aby přepravci moc nekřičeli, že jsou pohonné hmoty drahé. A tato podpora měla trvat do konce roku. Nyní tedy vláda chce tuto podporu zrušit. Přinese to obřích 800 milionů korun měsíčně po dobu 6 měsíců. Dohromady necelá dvě procenta schodku rozpočtu schváleného na rok 2023. Komentář byl aktualizován a opraven na základě čtenářských reakcí.

Přečíst článek

Vedle inflace Skopeček mluvil i o schodklu státního rozpočtu. Skopeček v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové CCN Prima News řekl, že letošní schodek rozpočtu 295 miliard korun bude dodržen, pokud správci kapitol přistoupí k určité míře úspor. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová reagovala, že rozpočet je nereálný, podle jejích slov v něm chybí dalších 150 miliard korun. Zmínila se v této souvislosti například o nižších příjmech z daně z neočekávaných zisků (windfall tax), vyšších výdajích na kompenzace, fiktivních penězích z modernizačního fondu či chybějících penězích ve Státním fondu dopravní infrastruktury. „Rozpočet je Potěmkinova vesnice,” dodala.

„To číslo (schodek rozpočtu) mi radost nedělá, vytváří na nás větší tlak, abychom se v rámci konsolidačního balíčku co nejrychleji dohodli,” uvedl Skopeček. K tomu, aby se v příštím roce snížil strukturální schodek rozpočtu, bude podle něj muset balíček činit kolem 120 miliard korun.

Aleš Michl, guvernér ČNB

Stanislav Šulc: Mezi ČNB a vládou se rozhořel sympatický spor "Kdo za to může?"

Za inflaci může vláda, prohlásil razantně guvernér České národní banky Aleš Michl. Za inflaci je plně odpovědná Česká národní banka a její měnová politika, kontroval neméně ostře premiér Petr Fiala. Rozhořel se nám tu spor, který země dlouho neviděla. A je to dobře. O podstatě tuzemské inflace je totiž potřeba mluvit čím dál víc.

Přečíst článek

Schillerová upozornila na to, že některé zákony, které by přispěly ke snížení schodku, mohly platit již od ledna 2023. Uvedla v této souvislosti například vyšší zdanění hazardu, škrtání některých daňových výjimek či dotažení globálního zdanění firem.

Za inflaci nese odpovědnmost ČNB

Za inflaci, která v Česku patří k nejvyšším v Evropě, patří podle Skopečka řada faktorů, jedním z nich je uvolněná měnová politika České národní banky. Přidala se k tomu i velmi uvolněná rozpočtová politika, která byla už před pandemií covidu-19. Největší zodpovědnost za inflaci ale má podle něj Česká národní banka (ČNB). „Chceme-li ČNB pomoci a inflaci zvládnout, musí se přidat i fiskální politika,” podotkl. Kritizuje zejména to, že ČNB nyní deset měsíců nepřistoupila ke zvýšení sazeb.

Petr Fiala, premiér

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet drží v ruce skrytý trumf. Inflační daň

Česká národní banka viní z inflace vládní deficity, jenže zároveň ve své aktuální prognóze přiznává, že vláda už příští rok stáhne deficit pohodlně pod úroveň maastrichtského kritéria pro přijetí eura. Vládě to může pomoci vyhrát volby.

Přečíst článek

ČNB má podle Schillerové nyní dvojnásobné sazby než Evropská centrální banka. Tato vláda, která se pasovala jako vláda rozpočtové odpovědnosti, nepřišla s ničím, reagovala.

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Úvěry v tuzemsku jsou dražší než za globální krize. Firmy hledají útěchu v euru

Průměrná úroková sazba firemních úvěrů dosáhla na konci prvního čtvrtletí 8,9 procenta. Pohybuje se tak okolo nejvyšších úrovní od roku 2004, kdy Česká národní banka tyto statistiky sleduje. Vyplývá to z dat centrální banky. Ještě před dvěma lety byly přitom průměrné sazby pod dvěma procenty.

Přečíst článek

Jednání stran vládní koalice o opatřeních, která mají v příštím roce snížit deficit státního rozpočtu nejméně o 70 miliard korun, budou pokračovat v příštím týdnu. Opatření, kterých by podle dřívějších vyjádření mělo být asi šest desítek, slíbil premiér Petr Fiala (ODS) představit v polovině května, ve stejném termínu má být představen i návrh důchodové reformy.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že by chtěl snižovat státní dotace za desítky miliard. Navrhoval sloučení dvou snížených sazeb DPH i přesun některých položek mezi sazbami. Podle dostupných informací by se mohla zrušit řada daňových výjimek jako třeba sleva na nepracující manželku či zavést nemocenské pojištění pro zaměstnance. Projednávaná opatření vycházejí ze stanovisek jednotlivých koaličních stran a z doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Lukáš Kovanda: Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem

Guvernér ČNB Michl viní z inflačních rizik hlavně Fialovu vládu, neboť ta hospodaří s historicky rekordním schodkem. Obava ČNB z přetrvávající vysoké inflace houstne, poprvé po letech končí hlasování její bankovní rady nejtěsnějším možným výsledkem, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Celý letošní rok stát plánuje hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun. Loni skončil rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun. Státní rozpočet skončil v dubnu ve schodku 200 miliard korun, je to nejhlubší dubnový deficit od vzniku České republiky.

Loni ke konci dubna činil schodek 100,1 miliardy korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) meziroční prohloubení schodku způsobily rostoucí důchody a sociální dávky, kompenzace vysokých cen energií či státní investice.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jedeme dál. ČNB nechala úrokovou sazbu na sedmi procentech

AKTUALIZOVÁNO: ČNB nechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Snižovat se nebude, prohlásil Michl

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Lukáš Kovanda: ČNB v srpnu sazby nezvedne. Na podzim ji k tomu ale dotlačí inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme