Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Piráti torpédují burzu i zbylou Stanjurovu důvěryhodnost

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)
ČTK
Lukáš Kovanda

Ministr financí Stanjura by se měl distancovat od požadavku Pirátů na zavedení mimořádné daně už za letošek. V pondělí jinak hrozí opětovný propad akcií ČEZ i bank a mnohamiliardové ztráty akcionářů

Reklama

Piráti stále trvají na zavedení daně z mimořádného zisku uvalené už na letošní zisk. Zvažují, že podají příslušný pozměňovací návrh k projednávané sněmovní legislativě. Ministr financí Zbyněk Stanjura přitom ve středu uvedl, že se kloní spíše k variantě daně vypočítávané až ze zisku příštího roku. Stanjurovo středeční prohlášení uklidnilo pražskou burzu, na které se obchoduje hned několik akciových titulů, na něž se daň má vztahovat.

Akcie ČEZ do středečního ministrova „uklidnění“ vzrostly do pátečního ukončení obchodování o 11,3 procenta. Akcie Komerční banky za stejnou dobu přidaly 2,1 procenta a Erste Bank vzrostla o 0,3 procenta.

Páteční tiskovka ovlivní drobné investory

Piráti svoje prohlášení, že trvají na retroaktivitě daně z mimořádných zisků, zveřejnili v pátek odpoledne, takže už se nepromítlo do páteční burzovní seance v Praze. Pokud se však ministr Stanjura od tvrzení Pirátů dnes dostatečně nedistancuje, hrozí po zítřejší otevření burzy opětovný citelný pokles uvedených titulů.

Piráti tvrdí, že v úterý se na retroaktivitě dohodli s dalšími koaličními stranami jednomyslně a že se příslušné schůzky účastnil i sám Stanjura.

Vládní komunikace případné retroaktivity daně z mimořádných zisků je nešťastná. Představitelé jednotlivých vládních stran totiž nekoordinovaně přichází s různými prohlášeními v tak zásadní záležitosti, která je kurzotvorné povahy. Zásadně tudíž zesilují nejistotu investorů ohledně podoby mimořádné daně, takže podlamují jejich důvěru v českou ekonomiku a její instituce. Mezi poškozenými jsou také samotní akcionáři dotčených firem, včetně akcionářů drobných. Může dojít k dlouhodobému poklesu důvěru v tuzemský kapitálový trh, což má neblahé dopady do širší ekonomiky, včetně třeba i negativního vlivu na zaměstnanost.

Zvláště jedná-li se právě i opatření s kurzotvorným dopadem, vládní politici by si věc měli vyříkat za zavřenými dveřmi a předstoupit před veřejnost až s oznámením finálního a definitivního rozhodnutí.

Během středečního obchodování na pražské burze ztratily tituly ČEZ, Komerční banka a Erste Bank, jež je matkou České spořitelny, dohromady zhruba 31 miliard korun ze své tržní hodnoty. Propad nastal právě v důsledku úterního oznámení Pirátů, jež ve středu dopoledne potvrdill lidovecký předseda Marian Jurečka, že mimořádná daň bude uvalována retroaktivně. Pesimismus investorů, který obě oznámení vyvolala, rozptýlil až ministr Stanjura, svým uvedeným prohlášením ze středečního odpoledne.

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Týden tradera: Stanjurův kurzotvorný přešlap poškodil drobné investory

Akciové trhy v uplynulém týdnu hledaly svůj směr a postupně se vrátily blíže svým minimům. Akcie trpí nadále silným dolarem, vysokými sazbami a nejistotou, zda se již konečně podaří zkrotit inflaci. Tak trochu furt to samé. Hlavní americký akciový index S&P 500 poklesl k hladině 3700 bodů. Přesto je pozitivní, že výsledky institucí v 3. čtvrtletí zatím působí docela slušně.

Přečíst článek

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti)

Dalibor Martínek: Proč se v Česku nestaví byty? Bartoš působí jako mluvka, stavební zákon někam „zašantročil“

Na nový stavební zákon, který by urychlil výstavbu bytů, se v Česku čeká roky. Teď je situace taková, že stavebníci obíhají úřady a dlouhé roky neznají výsledek rozhodování úředníků. Zákonné lhůty se nedodržují, postih za to není, získat stavební povolení trvá běžně i deset let. Výsledkem je, že mladí nemají kde bydlet, ceny bydlení šíleně rostou, a na vládní úrovni se spí. Může za to trh, nebo vláda, kde hledat viníka, ptá se komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek

Český premiér Petr Fiala

Fialova vláda může stabilizovat veřejné finance bez zvyšování daní. Díky inflaci

Fialova vláda se zaklíná, že stabilizuje veřejné finance, aniž by zvyšovala běžné daně. Jsou to vlastně její dva zcela stěžejní sliby. A nepochybně podle jejich splnění či nesplnění bude před dalšími volbami posuzována její úspěšnost. Zdálo by se, že se chytla do pasti: může naplnit první slib, může naplnit slib druhý, ale nemůže splnit oba najednou. Ne tak docela. Vládě totiž mimořádně nahraje současná mimořádná inflace.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme